Därför ska du besöka Knossos på Kreta

Knossos är en av de mest besökta sevärdheterna på Kreta. Foto: Yolanda, Creative Commons.

Knossos har nyligen satt ett tjockt streck under sin status som Kretas mest populära historiska sevärdhet. Den förhistoriska staden, som endast ligger cirka 5 kilometer sydöster om Kretas livliga huvudstad Heraklion, hade bara i maj 2019 hela 95.200 besökare, vilket är betydligt fler än samma månad ett år tidigare (68.100). Man varför tillhör det 4000 år gamla Knossos de sevärdheter du inte får missa på en resa till Kreta?

Utsmyckningarna i palatset var några av dåtidens vackraste.

Det minoiska palatset – i en klass för sig själv

Knossos byggdes runt 1950 f.Kr. av minoerna, som var en av de högst utvecklade civilisationerna i världen på den tiden. Arkitekturen låg före utvecklingen, med bland annat avancerade kloaker och ventilation, liksom utsmyckningarna var ytterst sofistikerade i förhållande till vad man annars har sett från regionen på den tiden. Även om det byggdes andra palats på Kreta runt denna tidpunkt, är det inget av dessa som är i närheten så storslaget som Knossos. Palatset utgjorde också, utan tvekan, centrum för makten på ön.

Det ursprungliga palatset stor endast runt 250 år innan de delvis ödelades vid ett jordskalv. Minoerna återuppbyggde dock snabbt palatset – och arkeologerna är idag osäkra på om det faktiskt var ett jordskalv som ödelade den första byggnaden, eller om det i verkligheten endast handlar om att det första palatset över en period blev kraftigt renoverat och utvecklat.

Likaså känner man inte heller riktigt till det riktiga namnet på folket som levde här. Den brittiske arkeologen Arthur Evans, som i början på 1900-talet grävde ur Knossos, ansåg att han hade funnit den mytiske Kung Minos palats, och namngav därför invånarna därefter. Kung Minos var enligt den grekiske mytologin son av Zeus och Europa.

Knossos ruinerne
Knossos är på goda grunder en av de sevärdheter som du måste besöka om du befinner dig på Kreta. Foto: Lapplaender, CC BY-SA 3.0 DE.

Många obesvarade frågor

Man vet dock med någorlunda säkerhet, att Kreta senare drabbades av katastrofer. Santorini-utbrottet runt 1600 f.Kr. , som räknas som ett av de största vulkanutbrotten i världshistorien utlöste en tsunami som drabbade Kretas norra kust. Arkeologerna kan dessutom se, att de minoiska palatsen, villorna och städerna på Kreta, drabbades av ödeläggningar runt 1450 f.Kr. Dessa ska också bero på ett jordskalv, men berodda kanske mer troligt på en invasion av mykenerna från det grekiska fastlandet. Som enda palats, skonades Knossos, och fungerade sedan troligen som administrativt centrum i den efterföljande mykenska perioden på Kreta.

Som med så många andra aspekter runt Knossos, fortgår en diskussion bland forskarna om huruvida själva palatset slutligen ödelades eller övergavs. Men det ska tidigast ha skett år 1375 f.kr, och även efter detta ska platsen varit betydelsefull på ön. Knossos stad norr om det minoiska palatset var t.ex. på 100-talet f.Kr. en romersk koloni. Det var först med arabernas erövring av Kreta år 825, som Knossos långa historia slutligen nådde sin slutpunkt.

Idag är en promenad bland ruinerna på den två hektar stora platsen, en chans att känna av historiens vingslag och komma nära en av Europas första större civilisationer. Palatset, som bestod av en gård omgiven av fyra flyglar, har på några platser rekonstruerats. Även om dessa moderna rekonstruktioner är kontroversiella, ger de en känsla av ställets ursprungliga storhet.

Är du inte mättad på historia efter ditt besök, kan du också ta vägen förbi det erkända arkeologiska museet i Heraklion.

Tips inför ditt besök på Knossos

Det arkeologiska området vid Knossos är öppet dagligen mellan kl. 08.00-20.00 på sommaren. Under vintern (från den 1 november till den 31 mars) stänger man området kl. 15.00. Vill du undvika den värsta trängseln, rekommenderas att komma tidigt på morgonen, innan de stora turistbussarna ankommer. Alternativt kan det vara en fördel att komma sent på dagen, när temperaturerna fallit en del och den låga solen kastar sitt fotovänliga ljus över ruinerna. Avsätt gärna några timmar till ditt besök för att hinna med allt. Det är möjligt att följa med på guidade turer som varar cirka 1,5 timme.

Du hittar mer information på der grekiska kulturministeriets hemsida.

Fiskebåde ved Kretas smukke kyst.
Fiskebåt vid Kretas kust.

Resor till Kreta

Knossos är bara en av många intressanta sevärdheter som gör Kreta till det ideala resmålet för dig som vill kombinera en badsemester med spännande utflykter. Nästan oavsett var du bor på ön, kommer du ha nära till enastående natur- eller kultursevärdheter.

Hos Escapeaway kan du t.ex. välja att bo på ett av de familjevänliga hotellen i Ammoudara, som endast ligger en 20 minuters bilfärd från Knossos.

Se alla resmål och läs mer om resor till Kreta med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer