Därför reser jag till Italien

Vacker utsikt nära Pienza i Toscana
Vacker utsikt nära Pienza i Toscana

Alla känner till Italien – hemlandet för pizza och pasta, Chianti och spumante, kläddesigners och modeller, Totti och Pavarotti. Landet har i stort sätt allt – konst, arkitektur, mode, gastronomi och fina viner.

Italien har också en rik historia – tänk bara på vad romarna har betytt för Europa. Och det är inte brist på härliga platser att besöka, oavsett om du vill gå i djupet med kultur och historia, eller om du vill njuta av det härliga klimatet och alla vackra landskap. Här har jag samlat lite information och restips om Italien, och hoppas det kan inspirera när du ska planera nästa semester.

Italien – landet som har allt

Konst och arkitektur

Venedig är ett mekka för konstintresserade med alla sina konstmuseum, palats och kyrkor – det är här du bland annat upplever den världsberömda Markuskyrkan. I Florens kan du besöka de enastående konstmuseerna Gli Uffizi och Bargello. Besök också Lucca med de välbevarade stadsmurarna, samt Pisa med dess berömda lutande torn.

piazza dei miracoli
Piazza dei Miracoli i Pisa.

Siena är berömt för sitt trevliga torg och Arezzo är välbesökt på grund av feskomålningarna Piero della FrancescaRom är hemstad för fler konstnärliga och religiösa sevärdheter, än de flesta kan hinna med – inklusive Peterskyrkan som är katolicismens huvudsäte och världens största kristna kyrka. Du kan också här besöka Galleria Borghese, Pantheon och otaliga andra kyrkor.

I Napoli, som finns med på världsarvslistan, kan du uppleva den gotiska domkyrkan, åtskilliga kyrkor i barockstil, katakomber och det stora torget Piazza Garibaldi. Den sydligt belägna staden Lecce är en unik pärla med byggnader i barockstil, och den sicilianska huvudstaden Palermo är hemstad för en fascinerande blandning av normandiska, arabiska och gotiska stilarter. Oavsett vart i Italien du åker, kan du vara säker på att varje stad har en kyrka, ett palats och ett torg som du kan beundra.

Vinsprovning

I Toscana kan du både smaka på och köpa med dig hem, de världsberömda röda vinerna från Chianti, Montalcino, Montepulciano och Ornellaia, samt det söta dessertvinet Vin Santo. I Piemonte ska du smaka på Barolo och Barbaresco; i Veneto dricker man Prosecco; i Umbrien heter vinen Sagrantino – ja, listan kan fortsätta i en evighet…

Shopping

I Toscana finns outlets för Prada, Armani och Gucci (bland annat), och i Rom, Milano och Florens kan du hitta några av Europas mest exklusiva modebutiker.

shopping
Shop ’til you drop i Milano

Oavsett var i Italien du befinner dig, så kommer du garanterat kunna besöka en lokal marknad där du kan köpa ost, kött, choklad, vin och pasta.

Vandring och cykel

Det italienska landskapet är fullt med alptoppar och sjöar, och det finns ett nätverk med markerade rutter som bjuder på högdrag på över 3000 meter. Det vidunderliga landskapet i Toscana och Piemonte bjuder på massor av möjligheter för mer eller mindre utmanande cykelturer, liksom Umbrien, där det finns ett oändligt landskap av skogar och backar.

Sicilien finns Madonie-bergen, samt den snö- och lavafyllda vulkanen Etna. Vulkaner finns det också gott om på de Eoliska öarna. I Ligurien och på Amalfikusten går rutterna längs kusterna, som är så vackra att de flesta tappar andan av utsikterna. I Venedig kan du ta en lugn cykeltur längs Lido di Venezia.

Matlagning

Tänk dig att själv stå och rulla ihop en ravioli och sedan servera en 3-rätters meny, som du själv har lagat. Låter det inte härligt? På många hotell kan du delta i matlagningskurser på en eller flera dagar, och du kan också få one-to-one undervisning, om du så önskar.

Historia

Nära Napoli ligger Pompeji och Paestum, som är två av de mest välbevarade grekiska och romerska historiska städerna som finns, och du kan även besöka Vesuvius för att se vad Vulkanen gjorde vid Pompeji.

Pompei
Ruinstaden Pompeji vid Napoli

Sicilien kan du besöka tempel vid Agrigento och Selinunte, tempel som kan få många av de grekiska motsvarigheterna att blekna. Och i Toscana kan du uppleva etruskernas mur, gravplatser och keramiska fynd.

Termalbad

I Toscana hittar du tre naturliga, varma källor: Bagno Vignoni, Chianciano och Saturnia.

Stränder

I norra Toscana är stränderna fulla av människor, i Apulien är stränderna gyllene och vattnet azurblått, och i det Eoliska havet hittar du mörka vulkanstränder – så det finns nog att välja emellan för alla typer av resenärer.

Vattensport

I Apulien kan du vind- och kitesurfa, och i Palermo (Sicilien) eller i Portofino (i Ligurien) kan du hyra en lyxyacht. Vid Gardasjön eller Trasimenosjön i Umbrien kan du ta en segeltur, liksom du kan segla på Brentafloden till Padova i Veneto.

Finns det några nackdelar med att åka på semester till Italien?

Landet kan i vissa perioder vara rätt fullt av turister. De kustnära områdena är proppfulla med människor i augusti, och Toscana är populärt hela sommaren. En stad som Venedig är istället mer välbesökt under vår och höst. I Rom, Florens och Venedig bör du förvänta dig köer vid museerna och turistattraktionerna. Några delar av vinregionen Chianti är full av brittiska bosättare, vilket gör att det kan kännas mindre “äkta” – besök då hellre andra områden i Toscana.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi i Rom är ofta överfullt av turister.

Prisnivån är hög enligt europeisk standard, framförallt i Venedig. Genom att läsa människors omdömen, kan du få en bra uppfattning om vad som är för dyrt, eller vad som faktiskt är värd pengarna. Värmen kan kännas övermäktig i sommarmånaderna, framförallt i städerna och på Sicilien. Det är också en utmaning att köra bil i de större städerna, så utnyttja hellre offentlig transport om det är möjligt.

Vilka resmål i Italien ska du välja?

Det kan vara svårt att välja mellan alla olika resmål som Italien kan erbjuda sina gäster, och det är också stor skillnad om du väljer att besöka norra Italien eller t.ex. Sicilien – varje region har sin egen unika charm och kultur.

Toscana och Umbrien

Toscana och Umbrien ligger inne i landet, och är perfekta exempel på det lantliga Italien: backiga landskap med vinfält i dalarna och cypresser längs stigarna som leder fram till husen. Historiska landsorter med medeltida byggnader och fantastiska kyrkor, ett delikat kök och ett milt klimat – det är inte konstigt att det var här som renässansen hade sin början.

Sicilien

Ett bra resmål för att kombinera kultur, natur och historia med sol och värme. Sicilien är den största ön i Medelhavet och det finns tillräckligt med kuster för att alla ska få plats. På sydöstkusten ligger några fantastiska barockstäder, liksom det är här du hittar den stora vulkanen Etna, och den orörda bergskedjan Madonie.

Gade_lipari__aeoliske_oer_italien_ss_jpg
Gata på Lipari, en av de Eoliska öarna

Om du vill fly ännu längre bort, kan du ta en av båtarna till de Eoliska öarna, som är sju mindre vulkanöar vilka sticker upp rån det Tyrrenska havet norr om Sicilien. Här är havet ovanligt klart, och de vitkalkade och pastellfärgade husen bidrar till en härlig atmosfär.

Amalfikusten och Sorrento

Du bör inte heller missa en av världens vackraste kuststräckor, Amalfikusten, där de idylliska landsorterna är placerade mellan backar och hav. Kombinerar kusten med ett besök i Napoli, och staden Pompeji som begravdes under Vesuvius aska.

Storstäder i Italien

Många anser att landets huvudstad, Rom, är Europas historiska hjärta – det var här det romerska imperiet grundades, det är här katolicismen har hem, och det är också hit alla vägar leder. Staden har en ungdomlig atmosfär, med livliga gator och barer, och är också ett mekka för varje shopaholic – Rom är alltså ett perfekt semestermål för en långweekend.

Utöver Rom, finns det i alla fall två andra städer som du bör unna dig att se. Den ena är Venedig, som med ett drömlikt landskap av vatten, broar och palats är älskad av konstnärer, historiker och romantiker. Den andra staden är Florens, huvudstaden i regionen Toscana, som många skulle beskriva som den konstnärliga huvudstaden i Europa på grund av alla dess utsökta konstmuseum.

Resor till Italien

Hur vill du bo på din resa till Italien? Hitta information om den inkvartering som passar dig bäst. På Hideaways erbjuder vi olika typer av inkvartering, allt från hotell och semesterbostäder till små trevliga agriturismo.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer