Därför dricker jag helst vin i Piemonte

Vin i Piemonte
Jag har alltid haft en förkärlek för Piemonte, när det kommer till italienska viner. Läs varför här.

Vinresor till Italien är något som får många av oss att dra på smilbanden, samtidigt som smaklökarna börjar törsta efter den heligaste av drycker. Det finns nästan inte ett enda italienskt vindistrikt jag inte besökt; men det finns ett, vars viner, matupplevelser och inte minst sprakande natur får mig att bli lite extra exalterad: Piemonte!

Var är vi?

Piemonte är regionen i nordvästra Italien som gränsar till den italienska rivieran (Ligurien) i söder och franska Provence i väster. Vindistriktet är geografiskt uppdelat i tre: Langhe, Roero och Monferrato. Langhe är utan tvekan det mest kända, inte minst på grund av att ett visst vin – Barolo – produceras här. Regionens huvudstad är sevärda Turin medan mat-meckat Alba är berömt för många gourmander. Den nordliga placeringen gör regionen lättillgänglig, både i egen bil från Sverige, eller med flyg till Milano eller Turin.

Enkelt med närhet till allt

Det jag vill framhäva som en rejäl styrka med Piemonte är närheten till allt. På en vinresa bor man som regel på en vingård eller ett lantställe, och då är närheten till utflykter och städer alltid en fördel. I jämförelse med t.ex. Toscana har du aldrig långt till närmaste vingård eller stad med restauranger när du bor i Piemontes vindistrikt. Det är till exempel bara ca. 5 km mellan Barolo och Monforte d’Alba, samt ca. 6 km mellan Barolo och La Morra.

Der plukkes druer til de fremragende piemontske vine
Här plockas det druvor till de fantastiska piemontesiska vinerna.
Et af Piemontes vidunderlige vinlandskaber
Staden Barolo ligger inbäddad bland vinmarker

Det är endast en kort bilfärd, ofta under 10 minuter, för att komma runt till de olika vinstäderna och njuta av vyerna över oändliga vinmarker. Eller varför inte på cykel? Något som inte ska underskattas om du på kvällen vill besöka någon av dessa städer för att äta en god middag. Då kan det vara skönt att veta, att avståndet hem igen efter middagen är kort och bekvämt.

Varför Barolo?

Barolo hyllas som “Italiens konung” enligt vinkännare världen över, och produceras som regel på 100% Nebbiolo. Det är den mest kända av de lokala druvorna, följt av Barbera och Roero Arneis (vit). Tillsammans med Barbaresco stoltserar Piemonte med två av Italiens – ja kanske Europas – mest framstående viner. Det är naturligtvis en fråga om smak, men jag vågar sticka ut hakan och säga att båda två ligger där uppe i toppen.

Marcus tilser druerne i en af Piemontes mange fremragende vinmarker
Marcus kontrollerar druvorna på en av Piemontes alla fantastiska vingårdar

Med risk att få en hel hög av “frankofiler” efter mig… Barolon är ofta kryddig i smaken med tydlig fatkaraktär. Den uppfattas gärna som lite sträv på tungan och doften är ljuvlig, med toner av fat, bär och örter. Barolon är kraftfull men på ett elegant vis. Jag avnjuter den gärna som den är, utan tilltugg, eller med smakrika ostar och till kötträtter. Låt dagsformen avgöra hur du vill avnjuta din Barolo.

Den mytomspunne Flavio Roddolo

Under en Piemonte-vistelse bodde jag utanför vinstaden Monforte d’Alba, på det högklassiga Hotel Villa Beccaris som ligger i vackra omgivningar alldeles i utkanten av staden. Runt om Monforte d’Alba böljar vinmarkerna åt alla håll, med små vingårdar här och där. En av dessa är Flavio Roddolos lilla vingård. Den timida och enkla vinbonden som blivit kritikerrosad för sina viner ses sällan på vinmässor och galor. Myten säger, att när hans viner hyllades av internationell press, besökte några av områdets mest respekterade Barolo-producenter honom och bad honom höja priset.

Flavio Roddolo visar sin vinkällare
Flavio Roddolo visar sin vinkällare
Vinlandskab i Piemonte
Ännu ett av de vackra vinlandskapen i Piemonte
Vin fra området omkring Monforte d´Alba
Vin från området runt Monforte d´Alba
Hotel Villa Beccaris
Hotel Villa Beccaris är av hög klass, och en perfekt utgångspunkt för en vinresa till Piemonte

Anledningen var helt enkelt att en Barolo skulle ha ett respektabelt pris, så att alla förstod vilket högklassigt vin det var. Flavios svar lät inte vänta: “Om min far kunde ta 20,00 euro för en Barolo på sin tid, så kan jag.” Sen var det inte mer med det! Jag lät en samarbetspartner arrangera besöket hos Flavio Roddolo. Det blev en trevande start där gårdens “bäste dräng” tog emot i väntan på huvudpersonen själv.

Efter några minuter dök han upp, visade sin vinkällare och höll en allmänt låg profil. Först när jag visade intresse för hans speciella vin Bricco Appiani, som Flavio producerat på druvan Cabernet Sauvignon (!), började samtalet svänga och bli intressant.

Vin iltes
Vin luftas innan provsmakning

En lättsam och rolig vinprovning följde, där en man från staden Trieste (570 km bort!) dök upp på sin födelsedag för att prova och köpa viner. En present till honom själv, lät det från herrn. Vinerna jag själv köpte hos Flavio satte samtidigt igång en klocka hos mig, för när vinerna är slut blir jag tvungen att planera min nästa Piemonte resa… Då ser jag även fram emot ett kärt återseende på den lilla vingården utanför Monforte d’ Alba.

Hideaways i Piemonte

Vill du smaka på gott vin i Piemonte? Då kan du se alla våra smultronställen i regionen Piemonte här.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer