Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Bruschette!

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag inför varje ny resa intalar mig själv, att jag ska behärska mig när jag väl är på plats i Italien, och inte överdriva mitt normala matintag, så misslyckas jag varje gång.

Det är också extra svårt, när maten ofta ledsagas av ett gott glas vin. Låt mig understryka med det samma, att jag inte på något vis är expert på mat och vin, utan endast har ett naturligt intresse som många andra, och att det därför är mina personliga erfarenheter om mat och vin från mina resor till Italien, som jag delar med mig av här.

Råvarorna är det Italienska kökets skattkammare

Jag är helt säker på, att italiensk mat får den mesta av sin magi från det stora överflödet, kvaliteten och färskheten, som kommer från de lokala råvarorna. Haven, som omringar Italien, har ett stort utbud av fisk och skaldjur; kustslätterna och floddalarna är fulla med fruktplantager, lundar och marker med grönsaker, baljfrukter, korn och nötter; bergen och bergssluttningarna är täckta med vinrankor och skogar; och stora flockar av nötkreatur betar över större delen av landet. Här finns också en betydande andel vilt, i de mer avlägsna delarna av regionerna – vildsvin strosar t.ex. fortfarande fritt i regioner som Toscana och Umbrien.

Basilika
Närheten till färska råvaror, som grönsaker, örter och fisk- och skaldjur, gör att de italienska rätterna smakar så bra.

Jag tycker det italienska köket kan vara svårt att avgränsa, då recept, smak, ingredienser och tillagningssätt varierar enormt från region till region – även om några rätter självfallet lagas i hela landet. En sak, som jag tror att många kommer hålla med mig om, är att det är ett av de rikaste och härligaste kök i världen. Att resa genom Italien påminner mig om en oavbruten gastronomisk odyssé, då varje region ser till att bjuda på deras unika rätter, och de strävar alltid efter att laga något bättre och godare än grannregionen.

För mig är mat och vin en stor del av upplevelsen när jag reser till Italien, och dessutom anledning till att komma tillbaka, om och om igen.

Vin…

Det finns ett italienskt vin till varje tillfälle, och till all slags mat – från delikata vitviner till robusta rödviner och vidunderligt torra och söta mousserande viner. En del är enkla bordsviner, andra är de dyraste och mest efterfrågade märkena i världen. Historiskt berömda vinproducerande områden, såsom Toscana och Piemonte, finns med på kartan när du ska lära dig om vinodling, men okända regioner som Sicilien och Umbrien, har börjat att kämpa för sin plats och är därför några av de mest intressanta områdena att köpa vin från för tillfället.

Vinmarker ser man overalt i Italien
Du hittar vinfält vart du än beger dig i Italien.

Många vingårdar över hela Italien, har öppnat upp för offentligheten, och det är möjligt att besöka dem, se produktionen nära inpå, provsmaka de färdiga vinerna – och på många platser också njuta av en god måltid i vackra omgivningar. När det gäller besök på vingårdar, så är det värt att göra sin research. Jag håller mig normalt borta från de stora och kommerciella gårdarna, som tar emot busslass med besökare varje dag. Det är ofta där du slussas vidare som på löpande vand, och du får sällan smaka de bästa vinerna – eller höra de bästa historierna för den delen. Försök att ta dig till de små, gömda ställena – som du kan hitta genom att bara bege dig ut i din bil på landet i exempelvis Toscana – och du kommer att få en helt annan upplevelse.

…och annan typ av alkohol

Även om vin kanske är den mest berömda flytande exporten, så är det inte den enda alkoholhaltiga drycken av betydelse i Italien. En annan dominerande frukt, citronen, är basen för en av de mest berömda italienska likörerna: Limoncello. När den massproduceras varierar den från söt till sur (med många olika steg däremellan), och det är en stark och fyllig dryck. När den är hemlagad, är den otroligt bitter, och enormt stark – men riktigt god. De mest berömda produktionsområdena för Limoncello, är samlade i söder: Sicilien, Amalfikusten och Sorrento är områden där du har störst möjlighet att hitta de bästa – hemmagjorda – versionerna.

Limoncello
Limoncello kommer i en mängd olika former. Foto: Herman deLangenCC BY-ND 2.0

Om du istället befinner dig i norra Italien, bör du testa minst ett glas Grappa: en stark destillerad sprit, som finns i nästan lika många varianter som vinerna, och som gärna får avsluta en lång måltid. Italien producerar också ett stort antal öl, som är mycket välsmakande, t.ex. de internationellt kända Peroni och Castello. Dock har den lokalt bryggda lagern (som t.ex. Moretti eller Messina) vanligt vis mer smak, och är något mer välsmakande på en varm sommardag.

Annan dryck

Citronerna används inte bara till Limoncello, och de stora citruslundarna gör att det är möjligt att få färskpressad apelsinjuice den större delen av året, i större delen av Italien. Men andra främmande, färska fruktjuicer är på ingång, och du kan prova många olika läskande frukost- och styrkedrycker. Den bästa platsen, att göra detta på, är i de små kioskerna på torgen, eller i de lokala barerna som finns inne i städerna, där du kan hitta ett stort utbud. De serveras när du står i baren (du kan också slå dig ner vid ett bord, men förvänta dig då att en serviceavgift läggs på).

Citrus
Citrusfrukter finns det gott om i Italien – passa på att dricka färskpressade juicer när du är iväg på din resa.

Mandelskörden är inte mindre betydande än citronskörden i södra Italien, och en av de alkoholfria dryckerna du bör smaka på, om du befinner dig söder om Rom, är Latte di Mandorla (mandelmjölk). Det är ett härligt kallt alternativ till kaffe eller te, som ofta serveras på sommaren. Den massproduceras vanligtvis, men några barer gör fortfarande sin egen version – så om du har turen att hitta en sedan bar, så missa inte chansen att få smaka på denna delikatess.

När det kommer till läsk, så hittar du naturligtvis de vanliga, internationella sorterna, även i Italien. Men det finns några få företag (som t.ex. San Pellegrino), som producerar lokala varianter. Testa t.ex. en Chinotto, som påminner om en coca-cola, men betydligt mer bitter – och jättegod!

Lokala specialiteter

Nästan all mat i Italien är en lokal specialitet. Varje provins, stad, landsort och hushåll proklamerar stolt, att deras kök är det bästa, och att deras recept är det äkta. Caponata – en underbart god, siciliansk grönsakssallad – är ett bra exempel: alla har sitt eget favoritrecept på denna rätt, och även om ordet finns på menyerna runt omkring på hela ön, kommer rätten att serveras olika från ställe till ställe.

Detta mångfald, stäcker sig också över komplicerade och invecklade rätter, som tar timmar att förbereda, och som gör turer kors och tvärs över landet till gastronomiska upplevelser. Ingen rätt på menyn förtjänar att ignoreras, men restaurangmenyerna kan diskuteras i en evighet med servitörerna, som ofta är ivriga med att förklara allt från hur rätten lagas, till vad det färdiga resultatet smakar.

Ostbricka
Överallt i Italien hittar du lokala specialiteter – allt från lokala versioner av landets mest populära rätter, till lokalproducerade ostar.

Trots att det finns ett stort överflöd av kött- och djurprodukter i den italienska kokkonsten, kommer även den mest inbitna vegetarianen att hitta något gott att bita it – men det är alltid en bra idé att direkt berätta att du inte heller äter kallt, skivat kött (som t.ex. kokt skinka), annars kan du riskera att bli utsatt för en överraskning: många italienare översätter nämligen ordet “kött” med en stek, och anser inte det vara fel att smaksätta t.ex. en sås till en vegetarisk rätt med köttbuljong eller någon typ av skinka som ger smak.

Det kan skrivas mycket mer om mat och vin från Italien, och så småningom kommer jag att göra ett djupdyk i mina egna italienska favoriträtter och restauranger – håll utkik här på bloggen.

Upplev maten och vinet i Italien på en resa till landet

Vattnas det i munnen efter att du har läst om allt gott du kan uppleva i Italien? Då kanske det är dags att planera en semester till Stövellandet? På Hideaways hittar du handplockade semesterbostäder i hela Italien, från norr till söder. Vi lägger stor vikt vid autencitet, personlighet och charm, och vill att våra semesterbostäder ska vara en härlig utgångspunkt till en resa i Italien.

Läs mer om resor till Italien med Hideaways här

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer