Därför ska du åka på semester till Albanien

Tag på ferie til det dejlige Albanien
Åk på semester till det underbara Albanien

Albanien som ligger vid Adriatiska havet mellan Montenegro och Grekland är än så länge ett okänt resmål för många. Albanien är emellertid en härlig semesterdestination som bjuder på vacker natur, underbara badstränder och en spännande historia. Där utöver är Albanien ett budgetvänligt semesterland där du kan äta och leva billigt och här är inte de samma turistmassorna som i populära semesterländer som Spanien och Grekland.

Sol och strand i semesterorterna Durres och Saranda

Strand vid Saranda i Albanien
Semesterorten Saranda vid foten av bergen bjuder på turkosblått vatten och sandstränder

Vill du på badsemester med sol och strand så är de två mest populära och troligen bästa semesterorterna att åka till städerna Durres i norr och Saranda i söder. Durres är Albaniens största hamnstad och ligger knappa 30 kilometer från huvudstaden Tirana. Durres är särskilt känd för sin 10 kilometer långa kuststräcka med barnvänliga, långgrunda stränder samt för sina många soldagar “Albaniens Riviera” vid Durres är därför det perfekta resmålet för en badsemester.

Saranda har också många soldagar och ett härligt Medelhavsklimat. Med sitt vackra läge vid foten av bergen vid det azurblåa Adriatiska havet är det inte konstigt att många vill resa på semester till Saranda. Staden ligger inte heller långt från gränsen till Grekland och den grekiska ön Korfu som du kan skymta från staden som också bjuder på härliga badstränder.

Spännande sevärdheter och utflyktsmöjligheter

borgen Kruja norr om Tirana i Albanien
Den historiska borgen Kruja norr om Tirana är ett spännande utflyktsmål

Albanien bjuder även på massor av sevärdheter och utflyktsmöjligheter oavsett om du bor i norr eller i söder. Du kan uppleva många arkeologiska fynd och historiska attraktioner i små, bildsköna byar som Byllis och Ksamil. Längre söderut ligger nationalparken Butrint där du utöver den vackra naturen också kan se många historiska ruiner.

Bor du i Saranda så är en upplagd utflyktsmöjlighet att besöka den grekiska ön Korfu som vi tidigare nämnt. Från hamnen i Saranda går det en färja till Kerkyra på Korfu – en tur som tar lite över en timme.

Albaniens berg och natur
Bergen bjuder på vacker natur och massor av vandringsmöjligheter – vid berget Dajti kan du även ta en linbana upp i höjderna.

Albaniens bergiga natur är även perfekt för en aktiv semester och det finns många bra cykel- och vandringsleder. Vid Tirana ligger den vackra nationalparken Dajti där du kan följa leden vid Dajtiberget upp till toppen av berget Tujani knappa 1 580 meter över havet. På en del ställen går det även att ta en linbana upp bland höjderna.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Mer av Sofia Frederikke Bach

Från Romarnas Barcino till Kataloniens Barcelona

Barcelona är en storstad och är som så många andra full av...
Läs mer