Da Vinci Experience – ny utställning i Florens

Leonardo da Vinci (1452-1519) tillhör en av de största konstnärer, som någonsin har levt på denna jord, med målningar som Mona Lisa och Nattvarden som hans troligen mest kända verk. Men det som framförallt gjorde honom unik, i jämförelse med många av de andra stora personligheterna Italien har fostrat, var hans allsidighet och inte minst framsynthet. Da Vinci var inte bara en fantastisk konstnär, men också före sin tid om ingenjör, arkitekt och uppfinnare.

Da Vinci - Den vitruvianske mand
Da Vincis kända “Vitruvianske mannen” – en studie av människokroppens proportioner.

Fram till oktober 2017 kan du i Florens fördjupa dig i renässansgeniets verk, på en ny multimediautställning, nämligen Da Vince Experience. Denna finner du centralt i den toscanska huvudstaden, i 1200-talskyrkan Santo Stefano al Ponte, som år 2015 fick en ny funktion som auditorium och utställningssal

Här presenteras Leonardo da Vincis målningar, teckningar och uppfinningar på stora bildskärmar, och i form av modeller i verkligen storlek. Mitt i kyrkan, uppe under loftet, hänger till exempel en nio meter lång vinge, som var en av Da Vincis idéer om människans framtid i luften bland fåglarna.

Du kan också utforska Da Vincis maskiner med hjälp av 3D Virtual Reality, där du bland annat kan sätta dig till rätta i hans idé om en tank, eller flyga med hans ornithopter.

Utställningen är öppen dagligen från 10.00 – 19.30.

Upplev mer av Da Vinci i Florens

Det finns nästan ingen bättre möjlighet för att uppleva Leonardo da Vinci än på en resa till Florens. Han kom till staden i ung ålder för att utbilda sig, och det var här han slutligen kom att spendera större delen av sitt liv.

Är du intresserad av att se fler exempel på Da Vincis uppfinningar, kan vi – utöver den nya multimediautställningen – också rekommendera att lägga vägen förbi det lilla Leonardo Da Vinci-museet. Här finns en lång rad av hans uppfinningar, samt en och annan replika från alla de skisser och vetenskapliga artiklar Da Vinci lämnade efter sig. Har du eller dina barn en liten uppfinnar-Jocke inom sig, kan ni spendera lång tid här, trots att museet inte är så stort. Se mer på www.mostredileonardo.com.

Da Vinci Experience är bara en av många intressanta utställningar och museum, du kan besöka i Florens. Därtill kommer naturligtvis stadens alla vackra byggnader, trevliga torg, restauranger, fantastiska shoppingmöjligheter… ja, här finns nog till många semestrar. Här kan du läsa en artikel som min kollega Louise har skrivit med insidertips till staden.

Escapeaway har ett stort urval av semesterbostäder i Toscana, inklusive Florens. Så oavsett om du föredrar en semester på hotell, B&B, eller i semesterlägenhet – så har vi något som passar.

Läs mer om resor till Toscana här, och se alla våra handplockade semesterlägenheter och hotell i regionen. 

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer