Cucina Povera i Umbrien

Olivolja - Umbriens rinnande guld.
Olivolja - Umbriens rinnande guld.

I Italien blir Umbriens kök ofta kallat la cucina pover – det fattiga köket. Det är rustikt, enkelt och sunt, utan några större krusiduller – något endast ett kök som besitter de allra bästa råvarorna och en lång, folklig tradition, kan lyckas med.

Soliditet och färska råvaror

Umbriens kök har rötter hela vägen tillbaka till etruskernas tid, och har alltid lagt stor vikt på årstidens färska råvaror, samt minimalt användande av ingredienser och halvfabrikat. Det är ett kök, som självmedvetet och stolt föredrar innehåll framför form, och soliditet framför finess. Höjdpunkten är regionens alla lokala produkter av mycket hög kvalitet, som spänner över hela det gastronomiska spektrat – från svamp och tryfflar, till vildsvin och regionens berömda olivolja, som ofta kallas för Umbriens flytande guld.

Oliver
Oliver som väntar på att bli till umbriskt guld…

Det enda regionen inte briljerar med, är fisk- och skaldjursprodukter då Umbrien som bekant är den enda regionen i Italien utan en kustlinje. Dock rymmer regionen en rad sjöar, som ger regionen ett brett utbud av insjöfiskar, såsom karpar, öring, gäddor och abborrar. Därför kan jag rekommendera dig att prova fiskrätter Regina in Porchetta, som är karp kokt i en vedugn tillsammans med olivolja, vitt vin och kryddor – en ovanlig, men högst välsmakande korsning mellan fisksoppa och gryta.

Specialiteter

Här nedan nämna endast några få av Umbriens alla kulinariska produkter, som har vunnit stor popularitet, både i och utanför regionens gränser.

Kött

Umbrien är med rätt känt för sina kötträtter, såsom lamm, fläskkött och vilt, antingen grillat över elden eller kokt med ett överflöd av örter. Spädgris kokt i en träugn, fylld med lever, hjärta och lungor, samt hackad chili, vitlök, salt och vild fänkål, har nästan blivit ett gastronomiskt kännetecken för regionen. Framför allt Norcia i sydöstra Umbrien har blivit känt för sitt sätt att laga och konservera gris på – så till den grad att slaktare i hela Italien nu använder uttrycket norcino för att anger alla typer av kött som konserveras på detta unika, umbriska, vis.

Tryffel

Även tryffel spelar en viktig roll i många umbriska rätter, däribland aptitretare som crostini al tartufoeller crostini alla norcina, lagade med hjälp av ansjovis, tryffel och kycklinglever. Både pasta- och risottorätter serveras ofta med riven svart eller vit tryffel på toppen.

Spis trøfel på din ferie i Umbrien
Frossa i tryffel på din resa till Umbrien

Tryfflar är generellt så eftertraktade i Umbrien, att det på hösten och vintern avhålls flera festivaler och marknader runt om i regionen, endast för att dyrka dessa dyrbara delikatesser.

Ost

Nu, när vi är igång med tryfflarna, är det naturligt att också nämna Umbriens fantastiska ostar, som framställs av både ko- och fårmjölk, och bland annat inkluderar färsk ricotta, caciotta, raviglio, pecorino och en rad ostar som har fått ta smak av just tryffel. Men den populäraste osten i Umbrien, är nog Pecorino-osten från Norcia, som antingen kan användes i en mängs olika rätter, eller endast njutas på engen hand med ett glas robust Sagrantino-vin.

Vin

På tal om vin: Umbrien har mycket fördelaktiga förutsättningar för produktion av vin, och har en vinhistoria som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Men det är framförallt regionens vita viner, framställda på Grechetto-druvor, som hittills har nått stort erkännande och popularitet – inte bara i Italien, utan på många andra platser i världen. Dock är Umbriens röda viner på frammarsch, inte minst tack vare märken som Colpetrone, Arnoldo Caprai, Anronello, Bea och Tabarrini, som har tagit upp kampen mot de vita vinerna i regionen.

Grönsaker

Förutom att vara en central del av den traditionella umbriska kosten, har en rad av regionens grönsaker och kornprodukter utmärkt sig och fått den prestigefyllda kvalitetsmärkningen D.O.P (Denominazione di Origine Protetta). Detta gäller bland annat bönor från Trasimenosjön, lök från Cannara och selleri från Trevi. Regionen är också rik på svampar, vild sparris, kikärtor, linser från Castellucio di Norcia och röd potatis från Colfiorito di Foligno… för att endast nämna några få.

Om du är en riktig foodie Mat och Vin här på bloggen och vill läsa mer om mat och vin på dina resor i Italien, Spanien, Frankrike, Grekland, Portugal och Kroatien, så ska du titta vidare in på vårt tema . Där hittar du en massa matnyttigt. Bokstavligen.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer