Colosseum blir del av arkeologisk park

Colosseum blir tillsammans med tre andra stora historiska sevärdheter i Rom – Forum Romanum, Domus Aurea och Palatinen – en del av en ny arkeologisk park, som totalt kommer att täcka 192 hektar i den italienska huvudstaden.

Planen om att göra Colosseum och de tre andra stora antika sevärdheterna i Rom, till en del av samma administrativa enhet genom upprättandet av en arkeologisk park, har länge legat på bordet hos det italienska utskottet för kulturella aktiviteter, kulturellt arv och turism (Ministero dei beni e delle attività culturali e del turismo), men planen har mottagit motstånd från Roms borgmästare, Virginia Raggi samt Roms stadsråd, som i början av juni inledde en rättsprocess mot det nya projektet vid Lazios regionala domstol, Tribunale Amministrativo regionale del Lazio.

Colosseum
Colosseum från insidan…
Forum Romanum - restaureret statue
En restaurerad staty i Forum Romanum; en annan av de sevärdheter som blir en del av den nya arkeologiska parken.
Forum Romanum
Forum Romanums berömda ruiner

Vid det tillfället gav den regionala domstolar rätt till borgmästare Raggi och det romerska stadsrådet, men häromdagen kunde utskottet meddela, att Italiens stadsråd, Consiglio di Stato, har ogiltigförklarat den regionala domstolens dom, och har således skapat fri bana för kulturminister Dario Franceschinis och hans utskotts arkeologiska park.

Del av statlig reform

Skapandet av den nya arkeologiska parken i Rom, är ett resultat av en statlig reform, som annonserades redan 2014, och som har som mål att göra fler museum i Italien autonoma. Det berömda museet i Florens, Gli Uffizi, har redan blivit oberoende som en del av reformen, och enligt minister Franceschini har reformen redan medfört ett högre besöksantal samt förbättringar av museets administrativa struktur.

Colosseum indvendigt
Colosseum är den mest berömda av de sevärdheter som blir en del av den nya arkeologiska parken. 

Då du som resenär i Rom, redan kan besöka Colosseum, Forum Romanum och Palatinen med en enda biljett, kommer du knappt märka någon skillnad när reformen träder i kraft. Men enligt Franceschini och hans utskott, kommer man på sikt kunna uppleva en förbättrad service vid de sevärdheter som omfattas av den nya reformen.

Resor till Roms historiska sevärdheter

Håller du på att planera en semester i Rom – och är du på jakt efter en handplockad semesterbostad i den italienska huvudstaden? Då kan du välja mellan hundratals hotell och lägenheter i Rom här. Du kan också läsa mer om Colosseum här, och om de största sevärdheterna i Rom här.

Er du ved at planlægge en ferie i Rom – og er du på udkig efter en håndplukket feriebolig i den italienske hovedstad? Så vælg mellem mere end 1800 håndplukkede ferieboliger i Rom her.

Du kan også læse mere om Colosseum her og om de vigtigste af Roms seværdigheder her.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Allan

Lär dig göra citronlikören Limoncello

Limoncello är en riktigt god citronlikör som härstammar från Amalfikusten söder om...
Läs mer