Colosseum blir del av arkeologisk park

Colosseum blir tillsammans med tre andra stora historiska sevärdheter i RomForum Romanum, Domus Aurea och Palatinen – en del av en ny arkeologisk park, som totalt kommer att täcka 192 hektar i den italienska huvudstaden.

Planen om att göra Colosseum och de tre andra stora antika sevärdheterna i Rom, till en del av samma administrativa enhet genom upprättandet av en arkeologisk park, har länge legat på bordet hos det italienska utskottet för kulturella aktiviteter, kulturellt arv och turism (Ministero dei beni e delle attività culturali e del turismo), men planen har mottagit motstånd från Roms borgmästare, Virginia Raggi samt Roms stadsråd, som i början av juni inledde en rättsprocess mot det nya projektet vid Lazios regionala domstol, Tribunale Amministrativo regionale del Lazio.

Colosseum
Colosseum från insidan…
Forum Romanum - restaureret statue
En restaurerad staty i Forum Romanum; en annan av de sevärdheter som blir en del av den nya arkeologiska parken.
Forum Romanum
Forum Romanums berömda ruiner

Vid det tillfället gav den regionala domstolar rätt till borgmästare Raggi och det romerska stadsrådet, men häromdagen kunde utskottet meddela, att Italiens stadsråd, Consiglio di Stato, har ogiltigförklarat den regionala domstolens dom, och har således skapat fri bana för kulturminister Dario Franceschinis och hans utskotts arkeologiska park.

Del av statlig reform

Skapandet av den nya arkeologiska parken i Rom, är ett resultat av en statlig reform, som annonserades redan 2014, och som har som mål att göra fler museum i Italien autonoma. Det berömda museet i FlorensGli Uffizi, har redan blivit oberoende som en del av reformen, och enligt minister Franceschini har reformen redan medfört ett högre besöksantal samt förbättringar av museets administrativa struktur.

Colosseum indvendigt
Colosseum är den mest berömda av de sevärdheter som blir en del av den nya arkeologiska parken.

Då du som resenär i Rom, redan kan besöka Colosseum, Forum Romanum och Palatinen med en enda biljett, kommer du knappt märka någon skillnad när reformen träder i kraft. Men enligt Franceschini och hans utskott, kommer man på sikt kunna uppleva en förbättrad service vid de sevärdheter som omfattas av den nya reformen.

Resor till Roms historiska sevärdheter

Håller du på att planera en semester i Rom – och är du på jakt efter en handplockad semesterbostad i den italienska huvudstaden? Då kan du välja mellan hundratals hotell och lägenheter i Rom här. Du kan också läsa mer om Colosseum här.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer