Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Cervejaria-Trindade i Lissabon är stadens äldsta - och vackraste - bryggeri. Foto: Joaomartinho63, CC BY-SA 3.0.

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är därmed Portugals äldsta och otvivelaktigt vackraste bryggeri – och en plats som du absolut bör besöka om du reser till Lissabon på en storstadssemester.

Utöver byggnadens historiska och symboliska betydelse, bjuder bryggeriet även på olika rum som är utsmyckade med fantastiskt vackra handmålade kakelplattor – vilka alla härstammar från 1700-, 1800- och 1900-talen.

Öl, biffar, skaldjur och trevlig samvaro

Trindade är en populär mötesplats för många lokala invånare, och här råder ofta en väldigt härligt, festlig stämning. Dessutom kan du äta gott på Trindade, allt från skaldjur till den berömda Bife à Trindade (Trindades biff), som serveras tillsammans med restaurangens välbevarade hemlighet – en sås som gastronomer påstår lagas med smör, mjölk, kaffe, senap och lite mjöl (eller är det möjligen Maizena?).

På Trindade kan du avnjuta god portugisisk gastronomi – allt från skaldjur till den berömda Bife à Trindade. Foto: Maria Eklind. CC BY-SA 2.0

Förra året, 2018, besökte hela 200.000 personer Cervejaria Trindade, på grund av ställets öl, mat och trevliga samvaro – ska inte också du ansluta dig skaran?

Bryggeri i ett före detta kloster

Cervejaria Trindade ligger högt placerat i ett av Lissabons historiska kvarter, och i ett av Lissabons mest imponerande gamla kloster, Convento da Trindade, som grundades redan år 1294 och var ett av stadens viktigaste och största. Efter att ha drabbats av bränder några gånger, för att nästan totalt ödeläggas av jordskrevet år 1755, blev det – efter upplösningen av religiösa ordnar år 1834 – uppköpt av Manuel Garcia från Galicien. Han öppnade här ett bryggeri och stod för återuppbyggnaden av facaden som bekläddes med klostrets ursprungliga kakel. Han restaurerade också klostrets invändiga rum, vilka gjordes om till en restaurang.

Trindades inredning och besökare

I de nyinredda rummen beordrade Manuel Garcia, som var frimurare, att väggarna skulle beklädas med frimurar-inspirerade, handmålade kakel, utförda av konstnären Ferreira das Tabuletas. Maria Keil har beklätt bryggeriets modernare paneler, som är inspirerade av traditionel portugisisk gatukonst (Calçada Portuguesa). Dessa har fantasifulla mönster, och är gjorda av svart och vit basalt-sten och kalksten. Det är ett konstuttryck som lockar många portugisiska kunder, och förtrollar gäster från hela världen.

Cervejaria Trindade ligger i ett av Lissabons imponerande gamla kloster, ”Convento da Trindade”, som grundades år 1294. Foto: Maria Eklind. CC BY-SA 2.0

Bryggeriet besöktes flitigt av en politisk och intellektuell kundkrets, men också av nattlivs-älskare, då Lissabons viktigaste operahus, ballet- och nationalteatrar ligger i området. För många familjer och studenter var det också en fast mötesplats – och det är det än idag. Fördelat på fem salar, kan bryggeriet rymma upp till 400 gäster.

Bryggeriet finns inkluderat bland Lissabons kulturarvs-byggnader. Det är öppet varje dag mellan 10.00-01.30, dock inte på helgdagar. Man serverar frukost, brunch, lunch, middag och nattamat – efter exempelvis en tur på teatern, operan eller en bar i området.

Portugal är ett mekka för dig som älskar mat och dryck

Portugal har i många år haft ett rykta om sig, om att ha ett ganska tråkigt och kanske lantligt kök – men om du, som jag, har besökt landet löpande de senaste 10 åren, vet du att det har skett en stor utveckling i landet, och att Portugal idag bjuder på stora gastronomiska upplevelser.

Här nedan har jag valt ut ett par artiklar för dig som vill läsa mer om maten och drycken i Portugal.

Portugal har i mange år haft ry for et lidt kedeligt og måske bondsk køkken, men har du lige som jeg besøgt landet løbende de sidste 10 år vil du nok give mig ret i at der er sket en stor udvikling og at Portugal i dag byder på store gastronomiske oplevelser.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Det kulinariska Madeira

Madeira är mycket mer än vacker natur och blommor – ja, en...
Läs mer