Cataplana – smaken av Algarve

Cataplana med allt gott från havet. Foto: An en Alain, CC BY 2.0.

Vill du krydda din semester i Algarve med spännande matupplevelser, är det ett måste att prova cataplana – essensen av regionens kulinariska traditioner.

Uppkallad efter grytan

Cataplana är faktiskt namnet på den wok-liknande gryta, som traditionellt är gjord av koppar, som rätten lagas i. I motsats till en vanlig wok, har den portugisiska cataplanan ett stort lock som kan sättas över grytan, och därför passar cataplanan perfekt till att laga läckra gryträtter i – som i Algarve ofta består av fisk och skaldjur.

Rötter i den arabiska världen?

Likheten med det marockanska, glaserade lerfatet med kägelformat lock, taginen, gör att cataplanans rötter anses gå tillbaka till morernas intåg på den Iberiska Halvön.

Cataplana Algarve
Vacker utsikt och cataplana, vad mer kan man önska sig? Foto: subherwal, CC BY 2.0.

Andra anser dock, att det är på tal om en nyare uppfinning, och att kopparsmeden Armando Luz (1927-2002) är fader till cataplanan. Oavsett hur det ligger till, är cataplana-rätter fortfarande ytterst populära i Portugal, framförallt i landets södra region Algarve.

Hälsosamma och välsmakande rätter

Ingredienserna i en cataplana varierar från region till region, men det ingår som regel tomater, lök, örter och vin. Därtill lägger man till ett urval av årstidens grönsaker och olika former av kött, vilket i Algarve ofta ersätts av fisk och skaldjur på grund av närheten till havet. En av de mest populära rätterna är således, Ameijoas na Cataplana, det vill säga med musslor.

Cataplana restaurant
Musslor ingår ofta i en cataplana i Algarve. Foto: Cayetano, CC BY-SA 2.0.

På de flesta restauranger ställer man fram den karaktäristiska grytan direkt på borden. Normalt beställer man rätten till minst två personer, och det är också en trevlig upplevelse att samlas runt den väldoftande rätten. Cataplana-grytor serveras ofta med bröd som tillbehör.

Laga din egen cataplana

Om du själv har fått lust att experimentera med cataplana-rätter hemma i köket, kan du med fördel köpa med dig en av de karaktäristiska grytorna hem. Du hittar dem både på marknader och i butiker i Algarve och i resten av Portugal.

Inspiration till rätterna är enkelt att hitta online – det är bara att välja och vraka bland de olika recepten. Helt klart värt att testa – till och med UNESCO har tagit med den goda rätten på sin världsarvslista, och det säger väl allt?

Läs mer om resor till Algarve med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer