Carreras de caballos – hästkapplöpning på stranden i Andalusien

Carreras de caballos
Carreras de caballos. Foto: Marcela Escandell. CC BY-SA 2.0

Den största föreställningen på de sydliga stränderna – det är vad som väntar dig, enligt arrangörerna, om du besöker kuststaden Sanlúcar de Barrameda i Andalusien i augusti. Här avhålls en av Europas äldsta hästkapplöpningar, direkt på stranden vid kvällens lågvatten.

Carreras de caballos

Stränderna vid Sanlúcar de Barrameda har varit scen för hästkapplöpningar sedan 1845, då loppen enligt sägnen startade som informella tävlingar mellan fiskhandlare om att vara förste man att nå marknaden.

Liksom tidigare kommer hästkapplöpningarna, kallade Carreras de Caballos, även i år avgöras över två rundor av tre dagar på stranden vid Guadalquivirflodens mynning. Vid lågvatten är stranden bred nog till både hästar och åskådare.

Ryttere på stranden ved Sanlúcar de Barrameda
Ryttare på stranden vid Sanlúcar de Barrameda. Foto: Laura Suarez, Creative Commons

Spaniens äldsta hästkapplöpning

Det är gratis för publiken att titta på loppen på stranden, en händelse som lockar många lokala och turister. För att göra allt ännu lite mer spännande, har man vid mållinjen satt upp officiella stånd, där du kan spela på det traditionsrika loppet.

I år hålls loppen den 8-10 samt 22-24 augusti. Under samma period tar olika festligheter plats i Sanlúcar, för att ära de lokala skyddshelgonen – det handlar bland annat om parader och blomsterutsmyckningar av stadskärnan.

Du hittar mer information om händelsen i staden på Sanlúcar turistbyrås officiella hemsida.

I turistbyråns video här nedan kan du få ett intryck av alla sevärdheter som finns i området. Hästkapplöpningen visas också i en kort snutt efter cirka 10 sekunder.

Resor till Andalusien

Sanlúcar de Barrameda, som oftast endast kallas för Sanlúcar, ligger lite norr om Cádiz, cirka 100 kilometer från Sevilla (en biltur på goda vägar). Om du har bokat en hyrbil på din resa, kan vi rekommendera att åka på utflykt från ett av våra hideaways i Andalusien till Sanlúcar, för att uppleva den unika synen av de eleganta hästarna som galopperar i vattenbrynet vid solnedgången.

Läs mer om Hideaways handplockade hotell och semesterlägenheter i Andalusien

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer