Vulkantur på Gran Canaria – Caldera de Bandama

Vulkantur på Gran Canaria
Vulkantur på Gran Canaria. Foto: Dmytrok. Uppladdat under licensen CC BY-ND 2.0

Soliga dagar och härliga badstränder är vad många av oss förknippar med Gran Canaria, men en resa till denna kanarieö, är också en möjlighet för att utforska vackra och fascinerande naturfenomen. Jag kan till exempel rekommendera dig att åka en tur till vulkankratern Caldera de Bandama, som är den största i sitt slag på Gran Canaria.

Caldera de Bandama

Vulkankraterna som ligger cirka 15 kilometer söder om Las Palmas, är uppkallad efter en holländsk affärsman, Daniel Van Dame, som på 1500-talet utnyttjade den näringsrika jorden i kratern till att odla vin. Idag kan du fortfarande se spår efter marker med anlagda terrasser i kratern.

För att få den bästa utsikten över den 200 meter djupa och 1000 meter i diameter breda vulkankratern, rekommenderar jag dig att köra upp till utsiktspunkten Pico de Bandama.

Pico de Bandama
Pico de Bandama utsiktsplats. Foto: Peter Visser. Uppladdat under licensen: CC BY 2.0

Här, på 569 meters höjd, befinner du dig på en plats varifrån du inte bara har vacker utsikt över Caldera de Bandama, men också över Gran Canarias norra och östra kust.

Gå ner till botten

Vill du ta dig en närmare titt på kratern startar en stig nedåt, cirka 1,5 kilometer nedanför utsiktspunkten på Pico de Bandama. Längs denna stundtals branta stig kan du på mindre än en timme gå hela vägen ner i botten, där det ligger en liten bygd, och där du fortfarande kan se resterna av Van Dames vinproduktion.

På väg ner längs stigen, som består av lavagrus, har du rika möjligheter för att beundra Gran Canarias flora, varav flera arter endast finns att beskåda på denna ö. Under vägen passerar du också en utsiktsplats, och om du har tur kan du få syn på några av alla de fågelarter som håller till i kratern.

Du kommer tillbaka samma väg som du kom ner, vilket naturligtvis är lite mer ansträngande då det går uppför. I gengäld har du då en väldigt bra ursäkt till att avsluta dagen med att utforska det kanariska kökets härligheter till fullo!

Resor til Gran Canaria

Vill du bo på ett trevlig handplockat hotell på Gran Canaria, erbjuder vi på Hideaways ett brett urval. Läs till exempel mer om Rural Hotel Maipez i den lilla landsorten La Calzada, som ligger relativt nära Caldera de Bandama.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer