Bufflar i Baronens säng

Det är tidigt på morgonen, och solen skickar sina första strålar över bergen. Både människor och djur håller på att gnugga sömnen ur ögonen, och alla vattenbufflar sträcker skönt ut sig på sina latexmadrasser medan Mozarts vackra toner spelar i bakgrunden. Några bufflar njuter redan av dagens första massage, och många andra väntar på ett uppfriskande bad innan de ställer sig i kö för att mjölkas och äta frukost.

“Drömmer jag eller är jag vaken” säger Jeppe på Berget då han vaknar upp i Baronens säng. I mina öron låter ovanstående beskrivning också som rena rama drömmen om en lyxsemester på ett exklusivt slottshotell. För en semester för bufflar hade jag aldrig hört talas om – fram tills nu vill säga.

Såhär direkt, framstår hela fenomenet kanske lite amerikaniserat, men det är det inte, för jag befinner mig på ett gammal herresäte i södra Italien, nära de grekiska templen i Paestum, inte långt från den världsberömda Amalfikusten.

Jag är på besök hos familjen Palmieri, som har drivit buffelfarmen Tenuta Vannulo i flera generationer. År 1988 tog de dock ett kontroversiellt beslut, som gav eko långt ut över landets gränser. De valde nämligen att göra om gården till en ekologisk buffelfarm där de nu producerar mozzarellaost efter helt speciella principer. De andra “bönderna” i området, tyckte att de var tokiga, men familjen Palmieri hade – och har fortfarande – som filosofi, att glada bufflar producerar god mjölk, som blir till god ost. Och de ångrar inte sitt beslut, för det har visat sig vara en riktigt bra idé, för både människor och djur.

Bøffelmælk laves til mozzarella-ost på Tenuta Vannullo bøffelfarm
Buffelmjölk görs till mozzarella på Tenuta Vannulo buffelfarm…

Mozzarella har blivit en populär vara i de skandinaviska mataffärerna, men det går inte att jämföra den vita gummibollarna i plastförpackning som kan köpas här hemma, och det “vita guld” som är orsaken till att större delen av regionen Campania är omgjord till en gigantisk vattenbuffelfarm.

Mozzarella ska nämligen framställas av buffelmjölk, annars får den inte kallas för mozzarella då det är en skyddad betäckning – något vi i Skandinavien inte är helt medvetna om. Samma typ av ost framställs nämligen också av komjölk, och det är normalt den vi köper i butikerna som mozzarella, men i Italien kallas den “Fior di Latte”, vilket bokstavligen betyder “Blommor av mjölk”. De kan köpa buffelmozzarella även i Sverige – men oftast kostar den mer, och dessutom har den transporterats långt vilket inte gör den pinfärsk, och det är en dödssynd sett med italienska ögon!

I regionen Campania säger en gyllene tumregel nämligen, att mozzarella ska konsumeras inom 24 timmar från det att den är klar, och får inte ha blivit kyld. Det går dock att använd den dagen efter, men i så fall endast i matlagningen då den värms upp. Den färska mozzarella di bufala smakar fullständigt guddomligt “on the rocks” – alltså utan några tillbehör, men är också ett fantastiskt ackompanjemang till en god Parmaskinka, eller i den klassiska salladen Insalata Caprese, där den förenas med solmogna tomater, färsk basilika och en god olivolja.

Der hersker særdeles gode kår for bøflerne på Tenuta Vannullo bøffelfarm
Det råder mycket gynnsamma villkor för bufflarna på Tenuta Vannulo buffelfarm…

Mitt morgonbesök på Tenuta Vannulo startar i det öppna stallet, där allt andas frid och idyll, för bufflarna bestämmer nämligen själv tempot, och här är det ingen som är stressad. Dottern Teresa ger mig en grundlig inblick i bufflarnas vardag, och jag får närvara när de får sitt bad, samt när de blir mjölkade i den supermoderna och helt automatiska anläggningen. Jag observerar också hur de hänvisas, vänligt men bestämt, till väntrummet, om det har gått för kort tid sedan de sist blev mjölkade – för här är det inte något som är lämnat åt slumpen.

De små vattenbuffelkalvarna är något av det sötaste jag sett, och jag har svårt att slita mig från dem, men jag vill naturligtvis också se hut mjölken blir behandlad och sedan omgjord till mozzarella i olika storlekar och former. En del av mjölken används också för att framställa glass och yoghurt. Om självklart kan du köpa med dig produkterna hem om du blivit sugen efter ditt besök – Tenuta Vannulo säljer endast sina egna produkter på stället.

Som privatperson är du välkommen att gå en tur runt på gården, och genom en glasruta kan du också följa de olika stegen i framställningen av den äkta mozzarellan. Om ni är några stycken, kan det vara en idé att beställa en guidad visning, men kom ihåg att beställa den i god tid! Tenuta Vannulo har också ett intressant museum, och förutom två butiker med mejeriprodukter, finns det också en exklusiv läderbutik med tillhörande verkstad.

Lædervarer på Tenuta Vannullo bøffelfarm
Tenuta Vannulo buffelfarm har också sin egen framställning av vackra lädervaror…

Om du inte har möjlighet att avlägga ett besök på Tenuta Vannulo, ska du inte misströsta, för de flesta restauranger i Campania har självfallet färsklagad mozzarella på menyn. Och om du har riktigt tur, kan det vara så att du plötsligt stöter på en av många små, lokala mejerier i Campanias landsorter. Där kan du få följa den spännande processen då mjölken på ett förunderligt sätt förvandlas till en gastronomisk gudagåva…

Vill du veta mer om Tenuta Vannulo Buffelfarm så kan du läsa mer om dem på deras hemsida här. Och om du är intresserad av en semester i Campania kan du läsa mer om vilka semesterbostäder vi tillhandahåller i regionen här.

Om du intresserar dig för andra lokala produkter från regionen, kan du också läsa vårt populära recept på citronlikören Limoncello här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer