Bröd och tulpaner – tips om italienska filmer

Vill du inspireras av lite italiensk kultur, innan du åker på semester till Italien? Då kan du värma upp med ett par av alla de fantastiska italienska filmer från den alltid så rika italienska filmproduktionen.

Här ger jag dig tips om två populära italienska filmer, som hemsökte de italienska och internationella biograferna i början på 2000-talet, och som är sevärda än idag.

Bröd och tulpaner

Pane e tulipani (Bröd och tulpaner) från år 2000, regisserad av Silvio Soldino, är en vacker och enkel film – som det ofta sig bör med italiensk film – som innehåller en massa humor. Den handlar om den förtryckta hemmafrun Rosalba, som glöms på turistbussen på en rastplats på väg hem från den årliga turen med familjen. Hon beslutar sig därefter för att åka iväg på ett äventyr, som tar henne till Venedig, och som slutligen gör upp med hennes bakgrund och historia. Det är en film, som handlar om frigörelse och förälskelse – och om italiensk mentalitet i ett macho-dominerat samhälle.

Läs mer om filmen här

Tigern och snön

La tigre e la neve (Tigeren och snön) från år 2005, av den kända italienske skådespearen, komikern och filmregissören, Roberto Benigni, handlar om Attilio, som är professor i poesi. Attilio är frånskild, men skilsmässan har inte tagit bort hans hopp om att återigen få uppleva den stora, romantiska kärlekten. Han har nämligen förälskat sig i den vidunderliga Vittoria, och då han hör att hon har blivit allvarligt skadad under ett besök i Irak, bestämmer hans sig för att åka dit, och han reser till Bagdad för att rädda henne.

Läs mer om filmen här

Vill du ta emot fler tips om italiensk kultur?

- då ska du trycka här och anmäla dig till bårt nyhetsbrev, som också innehåller en massa restips till din semester i Italien.
Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer