Bordatino från Agriturismo Le Querciole – en lantlig toscansk soppa

Bordatino är synonym med den berömda toscanska soppan Ribollita – och receptet här nedan är alltså ett väldigt gammalt toscanskt recept på en soppa som blev till då man ville använda upp resterna från gårdagens middag. Det är en rätt som varierar beroende på var i Toscana du befinner dig, och denna version framstår nästan som en slags polenta, dock i något mer flytande form än den klassiska norditalienska polentan – dessutom är huvudingredienserna svartkål och bönor.

Receptet kommer från Gianluigi som äger det härliga lantstället Le Querciole i Toscana. Gianluigi kommer från Pisa, och är därför ledsen att behöva erkänna att detta recept nog härstammar från området runt Livorno – men han erkänner likväl. Det är nämligen väldigt sannolikt att ordet bordatino härstammar från ordet di bordo (alltså ombord, t.ex. på en båt), och hänvisar till att soppan lagades ombord på de stora båtarna som korsade världshaven i början på 1700-talet. Det ursprungliga receptet nyttjar röda bönor, medan de för Toscana ofta använda vita bönorna passar alldeles utmärkt i soppan. Gianluigi använder därför cannellini-bönor, eller den traditionella bönan piattella pisana, som är en vit bönsort.

Fakta:

Tid : ca. 90 minuter (dock ska bönorna blötläggas under natten och sedan förkokas)
Antal portioner : 4

Ingredienser:

  • 150 g kokta vita bönor (blötlagda under natten – koka sedan enligt förpackningen, och spara ca 1,5 liter av vattnet)
  • 250 g majsmjöl (grovmalet)
  • 6-7 blad svartkål/toscansk kål (du kan använd grönkål om du inte hittar svartkål)
  • 1 dl flådda tomater, eller motsvarande mängd passerade tomater
  • 1 tsk tomatpuré
  • “Odori” av 1 stjälk bladselleri, 1 morot, 1 lök och lite färsk persilja
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

Hacka de så kallade “odori” (dofterna) fint. I Pisa kallar man denna kombination av bladselleri, morot, lök och persilja, just odori. Allt sauteras i lite olivolja i en stekpanna, i cirka 5 minuter.

När löken blivit mjuk och genomskinlig, tillsätter du kålen (skuren i mindre bitar) tillsammans med flådda tomater och tomatpuré. Låt allt sjuda i cirka 15 minuter.

Häll ner cirka 1,5 liter av kokvattnet från bönorna, och smaka av med salt. Koka upp soppen och sänk sedan värmen till medel, och låt den puttra vidare under lock i cirka 30 minuter.

Häll ner majsmjölet genom en sil så att det inte klumpar. Soppan ska nu koka i ytterligare 30-40 minuter. De sista 5.10 minuterna häller du ner de förkokta bönorna så att det värms upp. Du bör hålla ett öga, så att den inte blir för tjock – detta justeras i så fall bäst med vatten. Smaka avslutningsvis av med peppar.

Serveringen, så som Gianluigi gör det på Agriturismo Le Querciole i Toscana:

Gianluigi föreslår en enkel servering, där soppan ställs på bordet, rykande varm, endast dekorerad med en stråle olivolja. Och så har ett gott bröd, aldrig varit en nackdel att servera till denna goda soppa…

Om du inte ännu har bestämt var sommarsemestern 2017 ska gå vägen, så kan jag varmt rekommendera ett besök hos den charmanta mannen Gianluigi på Agriturismo Querciole i Toscana. Gården har fått 4,5 av 5 i betyg av våra gäster. Boka din toscanska semester hos oss redan idag.

Buon appetito!

Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer