Blå kakel och street art i Lissabon

Street art i Lissabon
Street art i Lissabon. Foto: Bart van Poll. CC BY-SA 2.0

På min första resa till Lissabon, blev jag överraskad över, att kakel inte är det enda, som fungerar som utsmyckning i staden – men det var bara en positiv överraskning.

Målet var en storstadssemester i Lissabon, i sällskap med min vännina som hade besökt staden flera gånger för, och berättat vitt och brett om alla de upplevelser som staden bjuder på. Jag har ett stort konstintresse, och innan mitt besök i Lissabon, var bilden jag hade av staden, den som jag sett från många vykort: en stad som är blå av alla de kakelplattor som smyckar väggarna.

Smukke blå kakler i Lissabon.
Lissabon är full av fina blå kakelutsmyckningar. Foto: David DennisCC BY-SA 2.0

Kakelplattorna användes som utsmyckning av husen redan på slutet av 1700-talet, då man efter ett jordskalv började att dekorera väggarna i de rikare kvarteren med dessa, för Lissabon, karaktäristiska kakel.

Från hip-hop till finkultur

Tiden har medfört, att utsmyckning av väggarna har medfört en ny slags konst, nämligen street art. Med min bakgrund som konsthistoriker, vet jag, att street art egentligen härstammar från USA där den först tog plats inom hip-hop-kulturen, i form av tags – en slags underskrift som olika hip-hoppare skrev med sina scennamn för att markera sina territorium.

Dessa tags utvecklades sedermera till mer färgrika och konstnärligt utförda verk, och senare var det inte bara tags på väggarna, utan också större teckningar – och de befann sig inte nödvändigtvis längre bara på väggarna, utan överallt i gatubilden syntes ny street art. Det kunde vara i form av pärlplattor som hängde i träd, klistermärken på bänkarna eller stenciler (en hemmagjord mall, där man på förhand hade skurit ut sin teckning, så att man snabbt kunde spraya sin stencil på olika platser, nästan i förbifarten).

Street art
Street art eller konst? Eller är orden synonymer? Foto: Pedro Ribeiro SimõesCC BY 2.0

I denna form av konst ligger det också gömt, att street art inte är lagligt, och med stencilerna kunde man alltså snabbt utföra sin konst, innan polisen hann dyka upp. Blir du tagen, anses det från myndigheternas sida vara skadegörelse. På grund av street artens olagliga karaktär, är det ofta nedlagda byggnader, på tåg och längs rälsarna, som vi idag kan se konsten, då konstnärerna här har lättare för att arbeta ostört, och eventuellt slippa undan ordningsmakten…

Att “tagga” byggnader

I Lissabon upplevde jag, att det står många tomma byggnader, vilket troligen har bidragit till att några artister börjat tagga dessa. Det råder delaktiga meningar om dessa utsmyckningar, och det är naturligtvis också stor skillnad på kvaliteten av det du ser.

Lissabons borgmästare tröttande på att se de väggar fulla av okontrollerad graffiti, så han bestämde sig för att måla många av stadens väggar vita. Därefter började stadsrådet att organisera utsmyckningen av de vit väggarna. På detta vis, gick street arten i Lissabon från olaglig konstart till en organiserad rörelse. Några konstnärer anser att detta strider emot street artens grundprinciper, där man gärna vill agera mot de fasta ramarna i samhället. Men oavsett vad, så har Lissabon fått ännu en punkt på listan, som markerar staden som stor turiststad.

Street art lisbon
Street art i Lissabon är en upplevelse… Foto: Jeanne MenjouletCC BY 2.0

Jag tycker street arten i Lissabon var en upplevelse, som skilde sig väsentligt från det jag har upplevt i andra storstäder i Europa. Det var så väl genomfört och överraskande, att det inte kunde göra annat än förbluffa mig. Varför ska konst vara i form av en tavla i ett museum, där endast folk med den “riktiga” kulturella bakgrunden får ta del av den? Konst är för alla, och de har de sett till att den är i Lissabon, där de sprider konsten till den allmänna befolkningen på gatan. Och jag kan i alla fall inte låta bli att få ett leende på läpparna, när jag ser en jättekrokodil fylle en hel byggnad, och egentligen är helt malplacerad i dess omgivningar. Street arten i Lissabon fick mig att stanna upp och betrakta staden på ett nytt sätt.

Jeg synes street arten i Lissabon var en oplevelse, som adskilte sig væsentligt fra det, jeg har oplevet i andre storbyer i Europa. Det var så gennemført og overraskende, at det ikke kunne andet end at overraske og forbløffe en. Hvorfor skal kunsten være et elfenbenstårn i form af et museum, hvor det er folk med den ’rigtige’ kulturelle bagage, der har adgang til den? Det skal den da heller ikke, og det har de set i Lissabon, hvor de vil sprede kunsten ud til den almindelige mand på gaden. Og jeg kan i hvert fald ikke lade være med at få et smil på læben, når jeg ser en kæmpe krokodille fylde en hel bygning, som har forvildet sig ind i byen og egentlig er helt malplaceret i dens omgivelser. Street arten i Lissabon fik mig til at standse op og iagttage byen på en ny måde og se ting.

Resor till Lissabon

Vill du också uppleva street art och blå kakel i Lissabon? Då behöver du en härlig utgångspunkt för alla dina upplevelser i staden. På Hideaways har vi handplockat härliga hotell och semesterlägenheter i Lissabon, där fokus ligger på autencitet, personlighet och charm.

Läs mer om resor till Lissabon med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer