Biscotti di Prato – Toscanska Mandelskorpor

Biscotti di Prato, Cantucci, Cantuccini… kärt barn har många namn. Men egentligen är det fel att dessa kakor kallas cantucci eller cantuccini, då denna typ av kaka ursprungligen är gjord av en bröddeg, olja, anis och socker – medan Biscotti di Prato varken innehåller olja eller annat fett.

Oavsett vad dessa vidunderliga mandelskopor kallas, så säger traditionen att man ska servera dem till den gyllene och söta drycken Vin Santo, eller den röda och förtrollande Aleatico d’Elbo (som serveras kyld). Gör som italienarna och doppa kakorna i vinet, för att suga upp du gudomliga dropparna.

Här nedan följer mina tips och råd på hur du kan tillaga dessa härliga kakor. Trevlig bakning!

Fakta
Tid: 45 minuter

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl
  • 500 g strösocker
  • 250 g sötmandel med skal
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 tsk torrjäst
  • 1 knivsudd saffran
  • Salt

Häll ut mjölet i ett berg på din arbetsyta. Gör en grop i mitten och häll ner socker, 2 hela ägg, 2 äggulor, jäst, saffran och salt och arbeta ihop allt till en deg. Häll ner mandlarna och fortsätta att arbeta ihop degen. Mjöla in händerna om degen är för klibbig – den ska vara mjuk och släppa enkelt från bakbordet*. När degen har en bra konsistens, rullar du ut den i 2-3 långa korvar, cirka 5 centimeter breda och 1 centimeter höga.

Lägg korvarna på en plåt med bakplåtspapper, dock inte för tätt då de växer i ugnen. Pensla dem med det sista ägget och baka dem i en ugn som är värmd till 175 grader C. Så fort de är gyllene (mellan 25-30 minuter beroende på ugn), tar du ut dem från ugnen och skär dem i 1 centimeter tjocka kakor så att de får den traditionella formen. Vill du ha dem mer spröda, kan du baka dem ytterligare 5 minuter. Alternativt kan du baka dem i två omgångar: först 15 minuter på 175 grader, skär dem, och sedan 15 minuter på 130 grader. På så vis blir de också bakade två gånger, vilket ligger i det italienska ordet bis-cotti.

Variation
Några använder citronskal istället för saffran (använd skalet från 1 ekologisk citron). Egentligen kan du låta din fantasi flöda och exempelvis tillsätta anis, vanilj, apelsinskal, några droppar likör eller andra spännande kryddor som säkert också kommer ge goda och välsmakande mandelskorpor – för just så har italienarna också för vana att förvandla regionala recept till lokala varianter.

Förvara kakorna i en lufttät burk i rumstemperatur.
*Om degen absolut inte går ihop kan du tillsätta lite smält smör.

Buon appetito!

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer