BIBICh – gudomliga droppar från en kroatisk vingård

BIBICh vingård i Kroatien
BIBICh vingård i Kroatien

Hemma på min hylla i köket står en elegant, svart flaska rödvin – en Sangreal Shiraz från BIBICh. Och där på hyllan blir den stående, för det ska vara en speciell händelse, den dag då jag öppnar flaskan. Och dessutom påminner flaskan mig om alla goda minnen från min resa till Kroatien och BIBICh vingård.

Ibland är jag verkligen lyckligt lottad. Arbetar man i resebranschen som jag gör, och är iväg på studietur, händer det ibland att man får med sig några WOW-upplevelser som berikar ens liv lite extra. Mitt besök på BIBICh vingård var precis en sådan upplevelse – och det blev extra speciellt då det hela var en överraskning från vår agent Goran. I bilen på vår tur genom det vackra och omväxlande landskapet från Split och norrut, nämner Goran att vi ska ta en tur förbi en av hans goda vänner som har en vingård. En vingård? Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har smakat på ett vin från Kroatien, och i mina tankar föreställer jag mig att det måste vara lite som grekiska viner – den typen man endast dricker när man är på semester och du inte har något annat att välja på. Men jag kunde inte ha mer fel…

Mitt möte med BIBICh: enkelt, vackert, lantligt och alldeles, alldeles underbart

BIBICh ligger i bergen vid den lilla staden Plastovo i regionen Skradin, öster om den vackra hamnstaden Sibenìk i Dalmatien. Efter en liten backig tur upp till vingården, får vi syn på ett rustikt, kritvitt hus som står och skiner vackert i det strålande solskenet. En enkel röd liten handkärra med BIBICh markerat i guld, står på marken, fylld med tre stor retro-flaskor med vin. Längs huset kritvita mur, står en svart gammal cykel med en vinlåda i trä på pakethållaren. Allt är bara så enkelt, stilfullt och genomfört.

BIBICh vin fra Kroatien
Sime Petkovic, BIBIChs sommelier.

Goran öppnar dörren och vi går in i husets vinbutik, där vi möts av hans gode vän Sime Petkovic, husets sommelier. Vilken man – och vilken karisma! Stor, robust och med det största leendet du kan tänka dig, hälsar han oss välkomna till BIBICh.

Har du hört talas om det förstklassiga röda vinet, R5?

Min blick vandrar runt i den vackra butiken, där det vinflaskor, olivolja, grappa- och konjakflaskor står vackert uppradade längs väggarna. Jag nämner för Sime hur otroligt eleganta och enkla deras vinflaskor är – namn som R5 och R6 pryder flaskorna. Sime förklarar, som att det var det mest naturliga i världen, att när folk dricker ett gott vin, kommer du sällan ihåg namnet om det t.ex. heter Castillac de Montpanard, eller något annat komplicerat, men om vinet heter något så enkelt som R5, då är det något som man enkelt kommer ihåg. Hmmm… good point, Sime!

BIBICh reste sig ur krigens ödeläggningar

Vi får snabbt några glas i handen, och som den professionella sommelier Sime är, svänger han vant runt vinet i glaset och tittar på färgen medan han går igång. Med intensitet och spänning berättar han att familjen Bibic har producerat vin i nästan 500 år, men under krigen på 90-talet ödelades den större delen av familjens vinplantage. Lyckligtvis var de snabba med att plantera nya vinrankor år 1995, och redan 1988 kunde man återigen producera de första vinerna. Imponerande!

Inte mindre än 120.000 flaskor produceras idag årligen. Medan Sime talar och gestikulerar, smakar vi på de fantastiska druvor som hällts upp i glasen. Nu är jag inte – och har aldrig heller varit – någon expert på vin, men jag har alltid varit bra på att säga om ett vin är bra eller inte – och de viner vi blir serverade, är högklassiga viner: spröda, krispiga vita viner med spännande smak och fylliga röda viner i vackra färger.

Prisliste på vin fra BIBICh i Kroatien
Okej, alla viner heter inte R5 och R6…

Sime tar med oss vidare runt, och vi hamnar i den exotiska trädgården – en vacker patio, där vita vintunnor står uppställda som barbord tillsammans med stora terrakotta-krukor i vilka röda pelargonier blommar. Trädgården är i sig själv en liten bit av Medelhavet – plötsligt känns det nästan som att man är på besök i Spanien. Sime berättar, att BIBICh inte är öppet för offentligheten, och att de inte gör något för att marknadsföra sig själva utöver den Facebooksidan de har öppnat…

Deras filosofi är, att om folk verkligen önskar att besöka dem, så kommer de att hitta hit. Kanske är just detta en av anledningarna till att allt uppfattas så mystiskt och exotiskt – det du inte har lätt tillgång till, blir ju lätt mer spännande och exklusivt, eller hur? Till BIBICh kommer folk inte endast för vinernas skull, men också för deras kunskap i att para ihop vinerna med mat – även om de inte ens är “aktiva” som restaurang.

Läckra tapas, som världskändisar reser långt för att smaka

Maten de serverar, är inte vilken mat som helst. Det är Molecular Cuisine Style – nyskapande och unikt. Husets kock, Vesna Bibic är gift med ägaren av vinhuset, Alen Bibic. Vesna försöker alltid att använda ingredienser som är lokala och produceras inom en radie av 1 kilometer från Skradin. Du blir serverad hennes rätter som tapas, mellan 12-14 “rätter”, och självklart ett nytt vin till varje rätt.

Tapas BIBICh
Tapas, så som du aldrig smakat fem förut.

Dessa rätter har blivit så väl mottagna, att till och med de “stora världskändisarna” har hittat fram till BIBICh. Självaste Vladimir Putin har ätit här – om honom kan man ju tycka vad man vill, men han har uppenbarligen bra smaklökar. Vi visas också till det stora långbordet, där alla de lyckliga besökarna tar del av vinprovningar ackompanjerat av de mest enastående tapas-kompositionerna. Bordet står precis under en massa punkande vinrankor, uppdukat med en blårutig duk – enkelt, men likväl inbjudande.

Kroatiskt vin är det nya svarta – bara vänta och se

BIBICh om något vinhus, har bidragit till att sätta kroatiska viner på världskartan – viner som är på stark frammarsch. Sime berättar att de exeptionella väderförhållandena, där det är varmt, torrt och blåsigt, gör att man sällan behöver bespruta plantagerna. Och då nätterna är lite kyligare, ger detta viner som är friska och läckra.

Anthony Bourdain besøger BIBICh i Kroatien
Anthony Bourdain besöker BIBICh i Kroatien…

En av mina största rekommendationer får helt enkelt bli: försök ta vägen förbi BIBICh. Om inte, så prova en massa olika kroatiska viner – de smakar fantastiskt! Men vad hade jag kunnat förvänta mig från detta fantastiska land?

Bra att veta om BIBICh:

  • Om du vill komma i kontakt med BIBICh för att få uppleva en vinprovning, kan du prova att ringa +358 22775597 eller skriva till vinabibich@gmail.com. Du kan också besöka deras Facebooksida, under BIBICh Wine Croatia
  • Har du inte möjlighet att ta dig hela vägen upp till BIBICh vingård, har du också möjlighet att smaka på de läckra vinerna på den lilla baren & restaurangen Alante i den gamla staden Skradin (en timme söder om Zadar).
  • Den legendariska TV-kocken Anthony Bourdain besökte BIBICh och var djupt imponerad – och om ni känner till honom, så är han inte lätt att imponera. Du kan se hela hans fantastiska resa till Kroatiens kulinariska värld, samt hans besök på BIBICh här.
  • Vitt vin på kroatiska heter Bijelo vino
  • Rött vin på kroatiska heter Crveno vino

Se alla våra utvalda hotell och semesterlägenheter i södra Dalmatien i Kroatien här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer