Bevione och den outtömliga skaparkraften

Några viner fortsätter man njuta av, även om den sista klunken för länge sedan är drucken. Så är det både med vinerna och upplevelserna på vingården Bevione i hjärtat av Piemonte. Här samlar Davide och Antonella gäster från hela världen i en stilla hyllning till lugnet, naturen och Langhe-territoriets möra rödviner. Dropparna vägrar att lämna smaklökarna – och minnena i själen. Det får stamgäster till att outtröttligt återvända, till en av Italiens mest innovativa regioner.

Jag har besökt gården i Piemonte och haft ett spännande samtal med Davide om vad som satte igång hans, och hustrun Antonellas, livsprojekt, vilken motivation och dröm som låg bakom, om landskapet, klimatet och människorna i området, om Piemontes identitet – och naturligtvis om deras unika förhållande till gårdens gäster.

Trevlig läsning!

Vad är hemligheten bakom Beviones popularitet?

Det är att det inte bara ligger ett drömmande, utan ett konkret livsprojekt bakom alltihop, som vi företar oss här på gården. Och det märker gästerna. Egentligen hade både jag och Antonella framgångsrika karriärer i Turin, inom IT och detaljhandel, men då vi fick lust att bilda familj, började vi att tänka över de viktiga sakerna i livet. Om var vi vill låta våra barn växa upp. Vi ville skapa en enklare och mer jordnära vardag, och vi beslutade oss därför att följa ett historiskt spår – nämligen att återvända till vindistriktet Langhe där våra mor- och farföräldrar ursprungligen kommer från.

Bevione i Piemonte
Huset med bergen i bakgrunden.

Området ligger cirka 60 km söder om Turin, och här har man i århundrade odlat några av Italiens bästa viner. Här beslutade vi oss för att leva ut vår dröm om ett liv i en annan rytm, och det har vi nu gjort i 15 år – vi hittade och köpte några gamla, övergivna gårdsbyggnader och renoverade dem, och nu bor vi här, omgivna av vinstockar och buskar med nötter. Här är så vackert: Langhe består av böljande kullar på 300-500 meters höjd, med Alperna som höga grannar i horisonten. Vårt mikroklimat är milt både för vin och människor, tack vare havsbrisen från Medelhavet som blåser in över oss från Ligurien.

Det är vi själva som driver stället – jag är för det mesta ute bland markerna och arbetar, medan Antonella tar sig an husen. Så vi är hela tiden i direkt kontakt med gästerna och talar med dem för att öppna deras sinnen. Min fru lagar själv maten och en lokalt berömd 5 rätters meny som folk njuter av i vår tillhörande restaurang. Gästerna är antingen familjer eller karriärpersoner som kommer och kopplar av och bara låter sig omhändertas, går barfota mellan vinrankorna, och låter alla måsten stanna hemma. Och så har jag lite vinprovningar med dem som kronan på verket.

”In vino veritas” – Sanningen finns i vinerna, säger ett latinskt ordspråk. Även här?

Ja! Vinet är en fantastisk ingång till Piemontes identitet – den avspeglar befolkningen perfekt. Smaka på ett gott glas rödvin härifrån. Det kan vara en Barolo, en Barbaresco, eller en Dolcetto som vi själv producerar här på Bevione – på den ultralokala druvan med samma namn. Man blir överväldigad av den komplexa smaken och volymen. I förhållande till Toscanas söta och rundare viner är Piemontes viner världsberömda för sin tanniner, styrka, kropp och stringens. Det fina är att vinerna stannar i munnen flera minuter efter det druckits. Man kan med andra ord fortsätta dricka av den, då den insisterar på att attrahera dina sinnen som aldrig för. Man säger att vinerna här är så potenta och utfordrande att har man en gång lärt sig att ge efter för dess komplexitet, smakar alla andra viner därefter som vatten.

Vinbord på vingården Bevione
Vinerna och den goda maten står i centrum när man besöker vingården Bevione.

Så är det också med människorna. Vi utmärker oss genom drivkraft, genomslagskraft och pondus. Vi älskar att sätta igång projekt, tänk bara på Fiat i Torino, den italienska filmindustrin och Nutella, som skapades här i grannstaden Alba, och fortfarande görs på lokala hasselnötter!

Vårt outtömliga skapande tror jag är inspirerande för folk som kommer utifrån. Och så brukar turisten som kommer långväga ifrån också beskriva vår mark och vad den erbjuder – vi har bevarat det genuina och pittoreska. Vi gör de saker som är i harmoni med vår natur. Kommer en gäst ner i vinkällaren medan jag arbetar, jamen då får han lov att följa med på respektfull manér – jag börjar inte göra om mina vaner, och inrättar dem efter hans önskemål, han är med på samma nivå som om han var en kollega eller nära vän.

Piemonte är på riktigt! Vi lever och andas rent – landskapet och städerna är inte museum, utan beskiver våra invånares dagliga liv. Det efterlämnar ett minne både i mun och själ.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer