Beställ din biljett till Vatikanmuseet i Rom på förhand

Man skulle kunna tro, att alla är intresserade av att hoppa över kön, och istället använda sin dyrbara semestertid med att se och uppleva en av Roms vidunder: Vatikanmuseet, som bland annat rymmer det Sixtinska Kapellet där Michelangelo har målat det fantastiska taket. Likväl bevisar kön utanför museet, att otroligt få är medvetna om att man kan förbeställa sin biljett, och därmed hoppa över den flera timmar långa kön, bara genom att ha planerat sitt besök innan avresa. Här guidar vi dig genom processen.

Innan avresa

Allt du behöver göra hemifrån är att gå in på Vatikanmuseets biljettsida online. Här guidas du igenom de olika stegen fram till beställningen, vilken bland annat inkluderar att du väljer månad för ditt besök (du kan högt beställa ett par månader fram i tiden) samt antal besökare. Därnäst väljer du datum och klockslag utifrån de som finns tillgängliga. Slutligen väljer du biljettyp (barn eller vuxen). Det kostar en mindre avgift att beställa i förväg, men det vägs absolut upp av den avsevärt mycket kortare tid du behöver vänta utanför museet. Det hela mynnar ut i, att du får en voucher skickad till dig, som ska skrivas ut och tas med på resan.

Du kan också beställa dina biljetter till Vatikanen och andra utflykter med eller utan lokal guide, t.ex. den mycket populära “Hoppa över kön: biljetter till Vatikanmuseerna i Rom”. Se priser på biljetter och utflykter i Italien här.

Peterskirken og Tiberen
Tibern med Peterskyrkan i bakgrunden…

När det är dags att besöka museet

När du ankommer till Vatikanstaten, går du direkt fram till museets entré-byggnad, som ligger höger om Peterskyrkan. Du kan lugnt ignorera alla de erbjudande du får på gatan, om att köpa biljett eller guidade turer, för du har redan din biljett i handen. Framme vid byggnaden följer du den korta kön (eller där det inte är någon kö alls…), som är för de besökare som redan har biljett. En vakt scannar din biljett innan du får tillgång till byggnaden. Innanför ska du gå igenom en säkerhetskontroll som påminner om dem på flygplatser – dock mindre krävande. Därefter går du upp på andra våningen, där du visar din voucher igen, och därefter får din riktiga biljett (mot betalning, som alltså sker först här på plats). Du är nu innanför i värmen – långt tidigare än alla de besökare som inte var så förutseende som du!

Vatikanmuseet erbjuder olika guidade turer runt på området, om du så önskar.

Praktiska upplysningar

Inne i museet finns toaletter, café, self-service restaurang och en pizzeria samlade på ett cafétorg, samt en mängd souvenirbutiker och Vatikanstatens eget postkontor. Många platser får du gärna fotografera, och där du inte får det, framgår det tydligt. Om kom ihåg passande kläder då bara axlar och knän avisas vid ingången. Det innebär, att du ska ha en långärmad tröja och långa byxor/kjol på. Det det också är kallt på många platser inomhus, är det endast bekvämt att ha lite varmare kläder med.

Intresserad av en resa till Rom? Se alla våra semesterbostäder och hotell i Rom här

Peterskyrkan

När du ändå befinner dig vid Vatikanmuseet, kan du lika gärna göra ett besök i Peterskyrkan också. Framförallt för att den verkligen är värd ett besök, och att detaljerna på insidan är obeskrivliga och djupt betagande.

Peterskirken
Detaljrikedomen i den inre delen av Peterskyrkan går nästan inte att beskriva…

På grund av säkerhetsmässiga orsaker är check-in-proceduren till kyrkan nästan den samma som den du finner vid Vatikanmuseet. I gengäld är entén gratis. Men det innebär, att du behöver stå i kö för att få tillgång till torget och kyrka. Så följ människomängden in mellan valven, så hittar du säkerligen den rätta ingången för den aktuella dagen. Det verkar vara ett flyttbart system, som därför inte alltid öppnas på samma plats.

Även här ska du se till att ha passande klädnad. Bara axlar och knän avvisas vid ingången. Det innebär att du behöver ha en långärmad tröja, och långa byxor/kjol.

Från torget är det, mot betalning, tillgång till kupolen och taket av kyrkan – och härifrån har du givetvis en storslagen utsikt över Rom.

När du är på plats, för du gärna fotografera – på de flesta ställen. Där det inte är tillåtet framgår tydligt.

Påvliga toaletter och Vatikanens eget postkontor

Det finns ett postkontor och toaletter till höger om kyrkan, på väg ut från torget i den låga byggnaden till höger – när du har kyrkan i ryggen. Det är smart att redan innan du går in i kyrkan, ha besökt toaletterna, då kön in till dem kan vara ganska lång och som sagt finns vid utgången. Dessutom kan besöket inne i kyrkan ta lång tid, för det finns en massa saker att titta på!

Behöver du hjälp med att boka din resa till Rom?

- då kan du ringa till oss på 040 60 60499, eller skriva till oss genom att trycka här
Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer