Besök Wawel-höjden – Polens “Akropolis”

Wawel
Wawel-höjden i Kraków,

Kraków har blivit ett hett resmål de senaste åren. Den gamla kungliga staden, som ligger vd Polens längsta flod, Visla, nära gränsen till Slovaken, toppar inte bara diverse lister över Europas vackraste städer, men är också en av de äldsta städerna i Polen med en dramatisk historia som går hela vägen tillbaka till 600-talet )även om det finns arkeologiska spår av mänsklig aktivitet från stenåldern).

Staden, som var Polens officiella huvudstad fram till 1596, och traditionellt varit ett ledande centrum för det akademiska, kulturella och konstnärliga livet i landet, är full av historiska och kulturella sevärdheter. Av denna anledning utsåg UNESCO år 1978 dess historiska stadskärna till världsarv. Det är dock främst en sevärdhet i den historiska delen av staden, som får mest uppmärksamhet från det stigande antalet turister som vallfärdar till Kraków: Wawel-höjden, som ofta – med referens till ställets nationella betydelse – kallas för ”Polens Akropolis”.

Det kungliga slottet och katedralen

Wawel.höjden är ett arkitektoniskt komplex, som byggdes över flera århundraden på toppen av en kalkstensklippa på vänster bredd av floden Visla, hela 228 meter över havets yta. Komplexet består av många historiska byggnader och fästningar, varav de äldsta kan dateras tillbaka till slutet av 900-talet.

De största och mest lända av dessa byggnader är det kungliga slottet (mer känt som Zamek Królewski na Wawelu på polska) och katedralen (med det polska namnet Królewska Bazylika Archikatedralna śś. Stanisława i Wacława na Wawelu), vilka byggdes förhållandevis på 1200-talet och 1300-talet (i dess nuvarande form).

Wawel - slottet og katedralen
Wawel-slottet på höger sida och katedralen på den vänstra. Foto: Corinne Cavallo. CC BY 2.0.

Zamek Królewski na Wawelu

Slottet, som är ett av Polen största, byggdes på order av Kung Kasimir III av Polen och representerar en lång rad arkitektoniska stilarter inom europeisk medeltids-, renässans- och barockstil, centrerad runt en innergård i italiensk stil.

Efter att ha huserat flera generationer polska kungar, är slottet idag ett av landets ledande konstmuseum och rymmer bland annat betydelsefulla samlingar av italienska renässansmålningar, skulpturer, textilarbeten, guldsmide, keramiska verk, sällsynta möbler – och den största samlingen osmanska tält i Europa.

Królewska Bazylika Archikatedralna śś. Stanisława i Wacława na Wawelu

Katedralen, som är mer än 900 år gammal, har traditionellt tjänat som kröningsplats och begravningsplats för de polska monarkerna, och som katedral för Krakóws ärkebiskop. Katedralen är också känd för att vara den plats där Karol Wojtyla utförde sin första mässa som präst den 2 november 1946. Samme präst blev sedermera Påve Johannes Paul II år 1978.

Wawel - katedralen
Wawel med katedralen och ett vackert blomsterhav. Foto: Dennis Jarvis. CC BY-SA 2.0.

Den nuvarande gotiska katedralen, som byggdes på 1300-talet på order av biskop Nankers, är den tredje byggnaden på platsen, efter att den första ödelades på 100-talet, medan den andra byggdes på 1100-talet för att sedan ödeläggas av en brand år 1305.

Stor symbolisk betydelse

Wawel-höjden är för många turister ett arkitektoniskt mästerverk; men för många polacker är det först och främst en plats av stor historisk, kulturell och religös betydelse – ett nationellt Pantheon, som både är en världslig och religiös symbol för den polska nationen. Det var här som wislánerna på 800-talet byggde en av de viktigaste fästningarna, och det var här som den första historiska härskaren över Polen Mieszko I av Polen och hans efterföljare lät bygga sina bostäder.

Runt samma tidpunkt blev Wawel-höjden ett av Polens viktigaste religiösa centrum, i och med byggnationen av en stenkatedral som huserade Krakóws ärkebiskopssäte; och från Kasimir I av Polens regeringstid blev Wawel-höjden också det ledande politiska och administrativa centret för den polska staten. Fram till 1611 var Wawel dessutom det formella sätet för den polska monarkin.

På 1900-talet var Wawel-höjden hemstad för Polens president, fram tills nazisterna invaderade Polen i början av Andra Världskriget, varpå platsen användes till att husera den tyska guvernören Hans Frank. Sedan kriget har Wawel-höjden restaurerats i flera etapper och delar av platsen har gjorts om till nationellt museum – men det förblir för alltid en av de viktigaste historiska och religiösa platserna i Polen.

Mer om Krakow

Krakow är ett av de billigaste resmålen när det kommer till en storstadssemester i Europa, tillsammans med städer som Budapest, Prag och Gdansk. Du kan naturligtvis boka din resa till Krakow med Hideaways. Vi har handplockat de bästa hotellen i staden och de är en perfekt utgångspunkt för många utflykter i staden och dess omnejd.

Inspiration till andra upplevelser och utflykter i Kraków? Då ska du läsa blogginlägget ”De bästa utflyktsmålen nära Krakow”.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer