Besök vinstaden Montalcino i Toscana

Montalcino är en liten, sömning men välmående landsort, som inte har ändrats mycket sedan 1500-talet. Den ligger i bergen, 600 meter över havet, och bjuder på vackra utsikter över blekta tegeltak och ett tidlöst landskap. Här växer sangiovese grosso-druvor på vinfälten, som används till att producera vinet Brunello – ett av de högst klassificerade rödvinerna i Italien. Ta en promenad upp till La Fortezza di Montalcino från 1300-talet, som i praxis är stadens enoteca, där du kan njuta av ett glas Brunello eller spendera några timmar på Piazza del Popolos kända café, Caffè Fiaschetteria Italiana från 1800-talet.

Vin
I Montalcino produceras många goda viner. Foto: Robert Brands. CC BY-ND 2.0

På det lokala turistkontoret kan du får listor och karta över alla de lokala vinproducenterna – världsberömda som mindre kända – vars böljande vinfält utgör större delen av detta idylliska , 30 kvadratkilometer stora hörn av södra Toscana.

Abbazia di Sant’Antimo

Endast 10 kilometer söder om Montalcino, ligger abbediet, Abbazia di Sant’Antimo. Enligt en lokal sägen, var det den tysk-romerska kejsaren, Karl den Store (742-814) som grundade Abbazia di Sant’Antimo, även om den nuvarande byggnaden byggdes först 1118. Detta abbedi ligger för sig själv i en olivlund vid den gamla pilgrimsvägen, som sammankopplar Rom med Santiago de Compostela i Spanien, och är byggd i lokal kalksten (travertin) och ljust, honungsfärgad alabast från närliggande Volterra.

Abbazia di Sant’Antimo
Abbazia di Sant’Antimo. Foto: Darold Massaro. Public Domain

Det visar sig från allra bästa sida, när det ligger badat i den toscanska solen sent på eftermiddagen – ett strålande exempel på medeltida romansk arkitektur, ett av de främsta i Italien.

Överjordisk sång

De sju munkarna från Norbertinerordern, som bor på en gård i närheten, fyller flera gånger dagligen kyrkans valv med överjordisk, vacker gregoriansk sång – och lyckas med sina röster skapa en stämning av historia och mystik som får besökaren att förflytta tankarna till medeltiden. Är det en guddomligt tillfällighet att alla sju munkar har änglaröster? De själva hävdar, att det beror på akustiken, som är fulländad…

Läs mer om resor till Montalcino med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer