Besök Tiergarten – Berlins mest berömda andhål

Tiergarten
Upplev Tiergarten - Berlins största andhål. Foto: Eisenacher. Oploadet under licensen CC BY-SA 3.0.

Bland Berlins 2500 offentliga parker – som sträcker sig över en area på hela 6500 hektarer, vilket gör storstaden till en av de grönaste huvudstäderna i världen – är Tiergarten utan tvekan den mest berömda. Parken, som har existerat i knappt 500 år, är Berlins nästa största park och Tysklands tredje största – endast Tempelhofer Park (vid före detta Tempelhof flygplats) och Englischer Garten (i München) är större. Och så rummer parken bland annat en av världens största och mest besökta zoologiska park, Zoologischer Garten Berlin.

Tiergarten
Tiergarten sett från ovan. Foto: beedubz. CC BY-SA 3.0.

Knappt 500 års historia

Parkens historia kan dateras hela vägen tillbaka till 1527, då regenten av markgrevskapet Brandenburg uppförde ett jaktområde väster om stadsmurarna till Alberlins dåvarande systerkvarter Cölln. Tre år senare, år 1530, blev jaktområdet utvidgat och började att omfatta en del av det område som idag utgörs av Tiergarten. I parkens skogar satte placerade man ut hjortar och andra vilda djur, som inhägnades för att de inte skulle kunna fly, och snart blev parken markgrevskapets viktigaste jaktområde.

Parken genomgick en förvandling då Fredrik den Store av Preussen (1712-1786) kom till makten som kung av den berömda Hohenzollern-släkten. Kungen blev mest berömd för sina militära triumfer och sin förkärlek för upplysningstidens ideal, men han stod också bakom stora ändringar i Tiergarten genom att först år 1740 öppna en offentlig trädgård i parken, och endast två år senare beordra att inhägnaden runt parken revs ner varpå han utsåg parken till en så kallad Lustgarten (Lustträdgård), öppen för Berlings befolkning. Efter tidens populära barock-modeströmmar lät kungen därpå installera blomsterbäddar, labyrinter, bäckar, dammar, skulpturer, salonger och fontäner, så att parkens gäster kunde spendera en härlig stund tillsammans i lugn och ro.

Tiergarten
En av Tiergartens vackra floder. Foto: Manfred Brückels. CC BY-SA 3.0.

I perioden mellan 1833 och 1840 blev parken modellerad efter de engelska trädgårdarna, som på den tidpunkten var på modet hos den europeiska aristokratin; stora skogsområden fälldes, så att man kunde anlägga fler stigar, vägar och broar, och man anlade nya stora areor med gräsmattor som buktade sig mellan parkens bäckar och sjöar med små öar. Parken började kort sagt få många av de kännetecken som den har idag.

Andra Världskriget medförde också stora ändringar i Tiergarten, efter kriget blev mycket av parkens skogsklädda område fällt och använt till bränder på grund av bristen på kol, och nu de nu öde fälten gjordes om till lantbruksjord på grund av tidens hungersnöd. Endast 700 träd överlevde av de 200.000 träd som en gång prydde parken. Det dröjde dock inte länge förrän parken återigen var rik på träd, eftersom dåvarande Västtyskland mellan 1949 och 1959 sponsrade planteringen av hela 250.000 nya träd.

Parken idag

Idag rymmer den 210 hektar stora parkenen lång rad populära faciliteter och attraktioner, som både de lokala berlinarna och många besökande turister nyttjar.

Den zoologiske have i Tiergarten
Den zoologiske have i Tiergarten. Foto-kredit: docboylive. Oploadet under licensen CC BY 2.0.

Förutom en lång rad historiska statyer – som bland annat föreställer tyska personligheter såsom Goethe, Wagner och Mozart – och minnesmonument för offren i Andra Världskriget, har parken massor av platser där du kan slå dig ner med en picknick; stigar där du kan cykla; och gräsmattor där du kan spela boll. På vintern är det dessutom möjligt att åka skridskor på parkens dammar (om det är kallt nog), och för barnen finns en stor lekplats i parkens sydöstra hörn.

Den mest populära attraktionen i parken är dock den zoologiska trädgården, Zoologischer Garten Berlin, som har över 3,5 miljoner besökare varje år och som öppnade år 1844 – det första och äldsta zoo:et i Tyskland. Det täcker en area på 35 hektar och rymmer idag fler än 1350 olika djurarter och mer än 20.000 djur, varav 169 däggdjur, 562 fiskarter, 319 fågelarter och 69 kräldjur. Här finns gott om djur att titta på, med andra ord. Besök parkens officiella hemsida och läs mer om alla upplevelser som väntar på dig. 

Resor till Berlin

Hideaways arrangerar resor till Berlin med fokus på personligt utvalda hotell och semesterbostäder. Se alla resor till Berlin med Hideaways här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer