Besök Tempelriddarnas stad i centrala Portugal

Convento Da Ordem De Cristo
Convento Da Ordem De Cristo

Om du är på semester i centrala Portugal, vill jag rekommendera att du lägger vägen förbi Tomar. På stadens trånga kullerstensgator kommer det kännas som du befinner dig på medeltiden, och här kan du besöka ett av Portugals historiskt viktigaste monument, Convento Da Ordem De Criso (Kristusklostret).

Tempedriddarna i Tomar

Tomar, som ligger mindre än en timmes bilfärd från flera av våra portugisiska hideaways, kallas för Tempelriddarnas stad. Stället, där staden ligger, gavs till Tempelriddarna av Afonso Henriques (Portugals första kung) som belöning för deras hjälp med åter-erövringen av Portugal från morerna. År 1160 lade Tempelriddarnas stormästare, Dom Gualdim Pais, den första stenen till det slott och kloster, som skulle bli ordens portugisiska huvudkvarter och utgör fundamentet för staden Tomar.

Klosterborgen, som de kommande århundradena blev ut- och ombyggd flera gånger, övergick i samband med Tempelriddarnas tvångsupplösning till Kristusorden, som övertog många av den före detta ordens besittningar och medlemmar. Klosterborgen, som ursprungligen byggdes som en symbol för försvaret av Portugal mot yttre fiender, blev istället med tiden en symbol på Portugals egen öppning mot nya världar i samband med upptäcktsresorna som skedde på 1400-talet. Tempelriddarnas maritima vetskap och rikedom blev således, tack vare Kristusorden under ledning av Henrik Sjöfararen, avgörande för många av de stora portugisiska upptäcktsresorna.

I klosterborgens vackra och imponerande arkitektur, kan du tydligt se inflytande av olika tidsåldrar, där framförallt den manueliska stilen dominerar – som med sina detaljerade utsmyckningar avspeglar alla de intryck man fick från hela världen på den tiden. Lägg isär märke till fönstret vid ingången till den runda kyrkan, Janela do Capitulo, som är ett av de mest kända exemplen på den manueliska arkitekturen.

Klosterborgen i Tomar togs upp på UNESCOs världsarvslista år 1983. Du hittar mer information om Convento Da Ordem De Cristo på den den officiella hemsidan.

Andra sevärdheter i Tomar

Det är inte endast klosterborgen som vittnar om Tempelriddarnas tid i Tomar. Besök till exempel också den romantiska parken, Sete Montes, som ligger i närheten av klostret där ordern enligt sägnen företog sina invigningsritualer. Du kan också besöka kyrkan Santa Maria do Olival, där flera av stormästrarna ligger begravda.

Upplev området och alla dess sevärdheter, vackra natur och goda mat på en resa till centrala Portugal med Hideaways, där du bor på handplockade hotell eller semesterlägenheter med charm, personlighet och autencitet.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer