Besök Det Sixtinska Kapellet i Rom

Det Sixtinska Kapellet
Det Sixtinska Kapellet. Foto: Beyond Forgetting CC BY 2.0

Rom är en stad full av kulturella och historiska sevärdheter. En av de största av dessa är det Sixtinska Kapellet, som är en del av Vatikanmuseet i Vatikanstaten. Har får du några tips inför ditt besök

Fantastiskt användande av ljus och klara färger

De betagande freskomålningarna som täcker tak och vaggar i Det Sixtinska Kapellet, tillhör några av den västra civilisationens främsta verk. Historiker har alltid vetat, att Michelangelo var en stor konstnär, hans framgång efter att han slutfört Davidstatyn, efterföljs dock endast av sporadiska uppgifter, fram tills han av Påve Julius II blev tillfrågad att utsmycka taket i det Sixtinska Kapellet. Det största fyndet under dess 14 år långa restaurering (den mest kontroversiella någonsin) var hans otroliga användande av ljus och klara färger, som hade dolts under århundraden av smuts, rökelse och otaliga vaxljus.

Peterspladsen
Det Sixtinska Kapellet ligger i Vatikanstaten – här Petersplatsen

Ett mästerverk

Michelangelo började uppgiften direkt, med en mängs assistenter och elever, men han sparkade dem alla snart därpå, och arbetade sedan ensam i fyra år innan han kunde avslöja sitt verk för en mållös påve och offentligheten år 1512. Efter att ett internationellt sällskap av experter hade fullföljt sitt arbete med att rensa och renovera detta fantastiska mästerverk, som avbildar bibliska scener från Skapelseboken (Adams skapelse är takets centrala fokus), satte de igång med väggen bakom högaltaret, och Michelangelos lika mäktiga Domedag.

Skt. Peter med sin nøgle til himlen i Vatikanet
St. Peter med sin nyckel till himlen i Vatikanen

På knä i vördnad

Efter dess fullbordan år 1541, föll Påve Pius III på knä i vördnad. Även om Michelangelo ofta sammankopplas med sin födelseort, Florens (där han bland annat är representerad av Davidstatyn och Medici-kapellen), har hans tillflyktsorts ofta varit Den Eviga Staden. Det Sixtinska Kapellet står med rätta överst på många besökares lista, men Michelangelos Pietà i Peterskyrkan vittnar om ett geni också inom stenkonsten. Och på Roms eleganta torg, Piazza del Campodoglio, visar han vidare att han är en naturbegåvning också som arkitekt och stadsplanerare. Det är ett av världens vackraste, och också det torg som flest har efterliknat genom tiderna (t.ex. Lincoln Center i New York).

Hitta resor till Rom med Hideaways här

skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer