Besök Central Park – New York Citys mest berömda andhål

Central Park
Central Park

Om det är en plats, som nästan alla turister som besöker New York City, känner till på förhand, så är det nog Central Park. Parken som ligger mellan Upper West Side och Upper East Side på Manhattan, är den mest besöka stadsparken i USA, med cirka 40 miljoner besökare året om. Det är också en av de mest filmade platserna i världen, och redan 1963 utpekades parken som ett nationellt kännetecken av den amerikanska inrikesministern, och kom dessutom med på UNESCOs världsarvslista i april 2017.

New Yorks femte största park

Men New Yorks mest populära och berömda park, är faktiskt varken stadens största eller äldsta. Central Park designades år 1858 av landskapsarkitekten och författaren Frederick Law Olmsted samt den engelske arkitekten Calvert Vaux, och detta var hela 134 år efter att New Yorks första offentliga park – Bowling Green Park – anlades år 1733.

Central Park är inte heller – vilket många tror – den största parken i New York. Med sina 3,41 kvadratkilometer är det endast den femte största parken, efter Flushing Meadows-Corona Park i Queens på 3,63 kvadratkilometer, Van Cortlandt Park i Bronx på 4,64 kvadratkilometer, Greenbelt på Staten Island på 7,20 kvadratkilometer och den största av dem alla, Pelham Bay Park i Bronx på 11,19 kvadratkilometer.

Parken gränsar i norr mot Central Park North (vid 110th Street), i söder mot Central Park South (vid 59th Street), mot väst av Central Park West (vid 8 Avenue) och mot öst av 5 Avenue. Det är fyra kilometer mellan Central Park North och Central Park South och cirka 0,8 kilometer mellan Central Park West och 5 Avenue.

Central Park
Många av New Yorks invånare tar gärna en söndagsutflykt i Central Park när det är fint väder. Foto: Henry Hemming. CC BY 2.0

Förebild för parker över hela världen

Då det alltså inte är varken storleken eller åldern som gör Central Park speciell för New York och dess invånare och besökare, är det relevant att fråga exakt vad det är som gör parken så populär? Ett av svaren är förmodligen läget mitt på Manhattan, som inte bara är New Yorks mest tätbefolkade stadsdel, men också betraktad som stadens ekonomiska, administrativa och kulturella centrum. Stadsdelen kallas ofta The City på grund av dess stora betydelse för staden som hel.

Parkens kontrasterande utseende i förhållande till dess urbana omgivningar, inkilad som en platt, lång och grön ö mellan Manhattans hav av gigantiska höghus, har förmodligen också bidragit till dess globala berömmelse och till att parken enligt sägnen är den mest filmade platsen i världen. En rapport från december 2017 visade, att hela 231 filmer har använt Central Park som location det året, vilket är 71 fler än t.ex. Greenwich Village, och 132 fler än Times Square samma år.

Central Park om vinteren
Central Park är vacker också på vintern. Foto: vincent desjardins. CC BY 2.0.

Därutöver rymmer parken en rad stora kulturella sevärdheter, varav den största utan tvekan är Metropolitan Museum of Art, som är bland de största och mest besökta konstmuseerna i världen. Museet ligger i den östra delen av parken.

Tillsammans med parkens rika flora och fauna, de sju (konstgjorda) sjöarna, de 21 lekplatserna, de två stora restaurangerna och alla möjligheter att ro, åka häst och vagn, cykla, springa eller sola i de gröna omgivningarna, har dessa sevärdheter med tiden gett Central park en kulturell position i staden – precis som Hyde Park i London och Englischer Gartens i München. Parken har därmed blivit förebil för många andra stadsparker på andra platser i världen, däribland San Franciscos Golden Gate Park, Tokyos Ueno Park och Vancouvers Stanley Park.

Se alla resor till New York City med Hideaways här

Du hittar också mer inspiration till din semester i New York i våra andra blogginlägg om staden, t.ex. om de 5 bästa museerna i New York.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer