Besök Alpilles Naturpark i Provence

Naturparken Alpilles ligger nordväst om Marseille, mellan städerna Avignon och Arles i Provence. Sedan 2006 har det cirka 50.000 hektar stora området haft status som naturpark. Den består av 16 kommuner, fördelade på en mindre bergskedja. Namnet Alpilles härstammar från Alperna, då man säger att Alpilles bergskedja är en utgåva i miniatyr av de stora Alperna. Bergskedjan är 25 kilometer lång, 8-10 kilometer bred och är 387 meter hög över havet på dess högsta punkt.

Historiska lämningar

Områdets historia går hela vägen tillbaka till bronsåldern, och på många platser kan du än i dag se spår och lämningar från förr. På några av de högsta punkterna i Alpillerna hittar du rester från de så kallade Oppida, det vill säga viktiga romerska landsorter. Under de sista århundradena före Kristu födelse, var området dessutom ett viktigt handelscentrum där invånarna framförallt producerade korn som byttes till andra värdefulla produkter från området runt Medelhavet. Det största beviset på områdets historia ser du i alla de stora romerska akvedukterna.

Man talar framförallt om två huvudakvedukter, den norra som är cirka 50 kilometer lång och mynnar ut i Arles, samt den södra som är cirka 15 kilometer lång och byggdes i staden Fontvielle för att skapa vattenkraft till möllorna i staden Barbergal. Stora delar av akvedukterna är idag förstörda, men just i Fontvielle kan du än idag se rester av dem. Akvedukterna blev, tillsammans med möllorna, upptagna på UNESCOs världsarvslista år 1981.

Aktiviteter ute i det fria

Alpillernas rikedom på natur möjliggör för ett brett spektrum av aktiviteter. Runt om i landskapet hittar du en värld av leder, oavsett om du vill vandra, cykla eller rida. Det är dock viktigt att du följer skyltarna runt om på stigsystemen och inte beger dig ut på omarkerade turer. På turistkontoren i städerna kan du köpa kartor över stigarna. Där kan du också boka en lokal guide med stor kännedom om området, om du vill bege dig ut på lite mer vilda turer.

Naturpark Alpilles
Naturparken Alpilles bjuder på spektakulära landskap.

Utöver landskapet, de historiska resterna, renässans-husen, den berömda medeltida staden Les Baux de Provence och det medeltida slottet Tarascon, hittar du också ett stort urval av museum som berättar om livet och områdets traditioner. Därtill kommer också alla de små landsorterna i bergen med dess inbjudande torg, dagliga marknader och traditionella fester, som t.ex. vinfester och mycket mer. Städerna Maussane, Mouries, Eyaglières och Le Paradou tillhör några av de mer pittoreska och autentiska av dessa små bergsbyar.

Lokala marknader

Om du vill lära känna den lokala gastronomin, är det bästa sättet att åka ut på en av de lokala marknaderna som dagligen tar plats i olika städer i regionen. Här är det framförallt vin och olivolja som sticker ut, och ofta bjuder de lokala producenterna på vinprovning. I Alpillerna är man framförallt känd för sitt rosévin. Då området är mycket soligt, har de olika frukterna och bären goda förutsättningar för att växa, vilket marknaderna också präglas av. På de lokala restaurangerna i Alpillerna hittar du ofta rätter på menyn, som är typiska för området. Ett exempel på det är aioli som ofta serveras till svärdfisk, sniglar eller ägg; samt grönsakssoppa som serveras med den provensalska peston.

Man producerar främst en ost i regionen, nämligen getost som typiskt serveras med olika och lokala örter. Kött från tjur och lamm produceras också, och är populärt att äta i hela Provence. Till dig som gillar sötsaker hittar du honung, kanderade frukter, nougat och mandelkakor.

Se alla Escapeaways resor till Provence här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer