Berlins bästa cykelrutter

Cykel Berlin
Cykeln är det ideala transportmedlet för att uppleva stora delar av Berlin

Med över 70.000 kilometer av cykelrutter, är Tyskland ett perfekt mål för en cykelsemester. Det är dock inte bara långdistanscyklister som sätter sig i cykelsadeln i Tyskland – det har också blivit populärt att utforska Tysklands storstäder på två hjul, om under de senaste åren har man arbetet hårt för att förbättra förhållandena för cyklister. Inte minst i huvudstaden Berlin. Här har du nu rik möjlighet för att bege dig ut på cykel-sightseeing, både längre och kortare turer, som leder dig förbi Berlins största sevärdheter. Här nedan hittar du mina tips på ett par av de bästa cykelruterna i och runt omkring Tysklands spännande huvudstad.

Berlinmur cykel
En av Berlins cykelrutter följer resterna av Berlinmuren, som fram till 1989 separerade Västberlin från Östberlin. Foto: Grego, Public Domain.

Berlin på cykel

Den tyska huvudstaden bjuder på över 900 kilometer cykelstigar, så om du vill, kan du spendera hela semestern i Berlin uppe i cykelsadeln. Staden kan inte riktigt matcha Amsterdam och Köpenhamn som cykelstad, men upplevs dock betydligt mer cykelvänlig än t.ex. London och Paris. Stadsrådet i Berlin har dessutom utvecklat en ambitiös cykelplan, som under de kommande åren ska ge stadens cyklister ännu bättre förhållande, med fler cykelstigar som är åtskilda från övrig trafik.

Reser du till Berlin för första gången, får du ofta en bättre känsla för stadens geografi genom att ta cykeln, i jämförelse med om du tar dig runt med U-Bahn (tunnelbanan). På cykel har du dessutom större chans att upptäcka de små, okända pärlorna runt om i huvudstaden, som ligger lite bortom de vanliga turiststråken. Vill du inte enbart cykla runt på måfå, kan du välja att följa en av de officiella cykelrutterna i och runt omkring Berlin.

cykler Berlin
I Berlin har man stora ambitioner på att matcha Amsterdam och Köpenhamn som Europas ledande cykelstad. Foto: Christian Benseler, CC BY 2.0

Följ Berlinmuren

Är du intresserad av historia, har Berlin massor att erbjuda – även till cykel. Ta till exempel turen längs rutten Mauerweg, som följer Berlinmuren som tidigare omringade Västberlin. Hela den cirkelformade Berlinmur-rutten är 160 kilometer, och kommer för de flesta cykelturister nog kräva en hel helg för att genomföra. Om du nöjer dig med att genomföra en del av rutten, som korsar centrala Berlin, kommer du dock fortfarande få ett bra intryck av murens betydelse för stadens historia.

Mauerweg är uppdelad i 14 sektioner, som vari och en är mellan 7-21 kilometer långa. Det är vanligtvis inte svårt att nyttja kollektivtrafiken för att komma till sektionernas start- och slutpunkter. Likaså kan hela familjen vara med, då rutten mestadels går längs asfalterade gator eller grusstigar, utan några större nivåskillnader.

Större delen av turen cyklar du på de vägar som förr i tiden användes för att patrullera muren (Kolonnenwege på östsidan och Zollwege på västsidan). Mauerweg leder dig förbi flera museum, minnesplatser för murens offer och några av de återstående vakttornen som var fruktade av många. Fortsätter du ut från tan, tar rutten dig förhållandevis snabbt bort från storstadens trängsel ut till gröna omgivningar.

Se en detaljerad karta över Mauerweg på stadens egna hemsida.

Wannsee
Wannsee är ett populärt utflyktsmål nära Berlin under de varma sommarmånaderna. Foto: t-stern, CC BY-SA 3.0

Packa ner badkläderna

På varma sommardagar flockas Berlins invånare vid natursköna Wannsee för att njuta av ett uppfriskande dopp i den stora sjön. En av Berlins längsta cykelrutter, den 29 kilometer långa Wannsee Route RR1, går just till Glienicker Brücke vid Potsdam. Från startpunkten på Schlossplatz i mitten av Berlin, leder rutter dig ut genom den sydvästra delen av staden, förbi bland annat den vackra platsen, Gendarmenmarkt, Checkpoint Charlie, det judiska museet och Rathaus Schöneberg från vars balkong John F. Kennedy år 1963 höll sitt kända tal med de berömda orden “Ich bin ein Berliner”.

Kom ihåg att stanna på  Wannseebrücke vid Nikolassee, varifrån du har en imponerande utsikt till både Großer och Kleiner Wannsee. På sommaren är det ofta fullt med segelbåtar på sjöarna. Om du inte stannar för att slappna av vid sjöbredden, når du till sist Glienicker Brücke. Bron, som leder över till Potsdam, var en av de mest kända symbolerna för det kalla kriget – det var nämligen här, på den smala bron, som stormakterna utväxlade tillfångatagna spioner. Det finns det naturligtvis inga spår av idag, men med brons historiska betydelse i åtanke, är det ändå värt att ta sig en paus här. Om inte för annat, så för att njuta av den vackra utsikten till de överdådiga palatsen som ligger på de frodiga backarna runt sjön.

Har du inte kraft att cykla tillbaka till centrum av Berlin igen, kan du alltid ta tåget en bit av vägen.

Gendarmenmarkt Berlin
Behöver du en förfriskning, kan du slå dig ner på ett av caféerna på Gendarmenmarkt. Foto: Jorge Franganillo, CC BY 2.0

Resor till Berlin

Här du inte tagit med dig din egna cykel till Berlin, är det möjligt att hyra en på flera olika platser runt om i stan. Hör eventuellt om möjligheterna på ditt hotell. Det är vanligtvis möjligt att höra cykel på timbasis, vilket t.ex. kan vara en möjlighet om du vill ta en kortare tur längs Landwehrkanal i Kreuzberg, eller om du cill cykla runt i den berömda parken Tiergarten. Då det är tillåtet att ta med sin cykel på S-Bahn, U-Bahn och andra tåg, är en cykel en perfekt möjlighet för att utforska de yttre delarna av Berlin utan att nödvändigtvis behöva köra många kilometer.

Hideaways arrangerar resor till Berlin, med fokus på personligt utvalda hotell och semesterbostäder. Efter en upplevelserik dag på cykel, kan ni här ladda upp i bekväma omgivningar inför en ny spännande dag. Se alla resor till Berlin med Hideaways här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer