Barcelona blir bättre och bättre för varje nytt besök

Barcelona
Barcelona är en stad som har massor att erbjuda - och staden blir bara bättre med varje nytt besök. Foto: Sandor Samkuti. Uppladdat under licensen CC BY-SA 2.0

Barcelona är redan en klassiker. De senaste 15-20 åren har denna vackra stad funnits med bland våra favoritresmål. Jag har själv bott i Barcelona i några år, och ju mer man lär känna staden, desto bättre blir den.

Barcelona är en stad, som du kan besök om och om igen. Några av Barcelonas stadsdelar är som små landsorter med ett eget huvudtorg och en lokalbefolkning som sällan åker in till stadens centrum. Så är det till exempel i området Horta-Guinardó som ligger uppe i backarna i den sydvästra delen av Barcelona. Det är ett härligt område att promenera i, med kuperad terräng och vackra utsikter över Barcelonas centrala stadsdelar från minibergskedjan Collserola.

En promenad genom Barcelona

Precis söder om Guinardó ligger det långt mer välkända området Grácia med den ikoniska parken Park Güell, också en bit upp på höjderna. Här fick Barcelonas egen mästerarkitekt Antoni Gaudí fritt slå sig lös och resultatet är en enastående kulturpark, som har blivit ett samlingsställe för såväl lokala som för turister. En härlig plats att spendera en eftermiddag – också här är utsikterna över stan storartalde, men det är inte så lugnt som i parken vid Guinardó. Från Park Güell går turen vidare ner till Grácias bostadskvarter.

Gå ner genom Grácia, som har många trevliga torg, där caféernas bord står uppradade. Här kan du njuta av en öl och tapas i skuggan av palmer och välskötta gamla byggnader. Även Grácia var tidigare en självständig landsort, och lokalpatriotismen lever fortfarande. Grácia håller fast vid sin egen gamla tradition – stadsfesten Festa Major de Grácia, där gatorna pyntas så pass mycket att de som inte fast bor här har svårt att känna igen dem. Jag rekommenderar verkligen att besöka Grácia och Park Güell, även om du bara stannar några få dagar i Barcelona.

Park Güell Grácia Barcelona
Park Güell i området Grácia i Barcelona

Om du går ännu längre ner mot centrum från Grácia, så kommer du så småningom till stadsdelen Eixample, där några av Barcelonas mest kända byggnader går att finna. Inte minst Casa Milà, också kallat La Pedera. Längre ner längs Passeig de Gracia ligger Casa Batlló, också ett av Antoni Gaudís verk. Många anser nog, att Gaudís mästerverk är La Sagrada Familia, som ännu inte är färdigbyggd. Den storslagna kyrkan ligger i den nordöstra delen av Eixample, i kvarteret La Sagrada. Är du intresserad av futuristisk arkitektur, är Eixample rätt ställe att besöka.

Eixample, och framförallt dess huvudtorg Passeig de Grácia, är också hemstad för alla de dyra märkesbutikerna, och en utmärkt plats att (fönster)shoppa. Här hittar du också en massa bra restauranger, även om priserna ofta ligger i den övre änden, då läget är så centralt. Ska du gå ut en kväll i detta område, så är det finkläder och finskorna som gäller. Eixample slutar precis innan Plaça de Catalunya som markerar gränsen till gamla Barcelona där gatorna blir trängre och mer snirkliga. Själva Plaça de Catalunya är dock ett stort, vackert och mycket öppet torg.

Centrum börjar vid Plaça de Catalunya

Barcelonas centrum börjar vid Plaça de Catalunya, och delas här in i två delar av berömda Las Ramblas som löper ner längs hjärtat i stan – stadsdelen Gòtic ligger på den nordöstra sidan om gågatan, och Raval på den sydvästra. Gòtic är Barcelonas gamla stadsdel med massor av element som härstammar tillbaka till medeltiden, och utgrävningar under gatuplan har lett historien ännu längre tillbak än så. Barcelonas stadsstyre och Kataloniens regering har båda sina rådhus på varsin sida om torget Sant Jaume. Ett annat berömt torg, är Plaça Reial, som är ett trevligt ställe att njuta av en lunch eller middag.

Plaça de Catalunya
Plaça de Catalunya i Barcelona i Spanien. Foto: Bert Kaufmann. Uppladdat under licensen CC BY 2.0 

Raval är lite mer oupptäckt och rått, i jämförelse med Gòtic, men det är också en stadsdel som har öppnat upp sig betydligt de senaste 10 åren. Raval kännetecknas av många trevliga caféer, små teatrar, små etniska restauranger och en hel del nattklubbar – också i den tyngre änden, som klubben Sala Baghdad som ofta gästas av berömdheter från in- och utlandet. I utkanten av Raval, upp mot Las Ramblas, ligger Barcelonas och en av världens mest berömda marknader, La Boqueria. Alla färgerna, dofter och ljud på denna marknad, för att sinnanen får arbeta hårt i bearbetningsprocessen.

Om du fortsätter längre ner längs Las Ramlas, hela vägen ner till slutet, kommer du till den stora statyn med Columbus på toppen, Mirador de Colom, och kan därifrån följa en stig längs havet norrut till stadedelen Barceloneta, som har äran att få husera världens bästa stadsstrand. Både stranden och kvarteret har lyckats bevara en trevlig stämning, även om området är väldigt populärt – framförallt på sommaren. Trots den stora andelen turister i området, kan du lätt hitta lokala barer där de serverar god tapas till mycket rimliga priser.

Och så är det överallt i Barcelona. En stad som består av många olika stadsdelar, som alla har en massa saker att bjuda på, som har behållit sin särprägel – och där du ständigt kan hitta och upptäcka nya aspekter. Kanske är det därför man aldrig tröttnar på Barcelona.

Resor till Barcelona

Reser du till Barcelona med Hideaways, bor du på handplockade hotell belägna i centrum av staden. Du kan resa precis det antal dagar du önskar och vi erbjuder avresa från de flesta flygplatserna i Sverige och Danmark.

Läs mer om resor till Barcelona med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer