Balsam för själen – wellness i Italien

I dagens Sverige, där fler och fler av oss lider av ett stressigt liv, ses semestern mer och mer som ett tillfälle att komma ner i varv. För några av oss blir semestern dock det motsatta, vi lyckas inte koppla av, utan istället ökar stressnivån under semestern – vi ska hinna med så mycket som möjligt, vi ska hinna med att uppleva alla sevärdheter samtidigt som vi inte vill gå miste om tid vid poolen, och så vidare. Det är klart att det inte är något fel alls, med att spendera semestern på det sätt som vi är vana vid, men kanske är det en bra idé att någon gång också avsätta tid till en semester med ett huvudmål – välmående! Något både kropp och själ kommer att värdesätta!

Innan jag presenterar Italiens möjligheter för att skapa välmående, kanske det kan vara intressant att titta närmre på begreppet. Den omedelbara definitionen av ordet välmående är att må bra. Men hur uppnår du det tillståndet? I dagens samhälle, där vi med alla vardagens plikter gällande familj och arbete, glömmer vi ofta att avsätta tid till oss själva och fler och fler slutar med att gå in i väggen. Vi hinner inte märka kroppens signaler i tid, och i värsta fall hamnar vi i kortare eller längre sjukdomstillstånd. Innan detta sker, kan en långhelg på ett ställe med wellness i fokus, hjälpa till att ladda batterierna och undvika dessa symptom.

Italien och välmående

Som Italienälskare vet vi, att Italien har en massa a bjuda på, då det kommer till livets glädjeämne – ett gästvänligt folkslag, massor av kultur gastronomiska läckerheter och viner som får gommen att sjunga. Och självklart kan du också i Italien hitta platser, där välmående, eller som italienarna själva säger – benessere – står i centrum. Det vore konstigt om så inte vore fallet, eftersom Italien har en lång och stolt tradition då det kommer till wellness – och där vatten framförallt får ta stor plats.

Wellness med jacuzzi i Italien
Wellness med jacuzzi i Italien

Ända tillbaka på Romartiden var de romerska baden – på italienska terme – en stor del av dåtidens kultur. Baden användes inte endast som ett ställe där man blev ren, utan också bland annat som barer, bibliotek och till vad som kan liknas vid ett gym. I takt med att man i privata hem fick egna badrum, ändrades användandet av termerna till att primärt användas till kulturella arrangemang, som är fallet än idag med Caracallas Termer i Rom. Det är fortfarande möjligt att uppleva termer i Italien, dock inte i samma utsträckning som under Romartiden. Bland annat är staden Montecatini Terme i Toscana och ön Ischia utanför Neapel länds för sina termer med utomhuskällor med helande egenskaper.

Våra rekommendationer för välmående i Italien

Det är dock inte längre nog, för den krävande semesterturisten, att endast nöja sig med wellness baserat på vatten, och det har blivit mer och mer modernt med både solarium och olika behandlingar. Jag har därför valt, att i denna artikel, fokusera på tre platser i tre olika regioner, vilka alla har den fördelen att de förutom att erbjuda olika former av wellness, också kan ge semestern ett extra piff. Maison Tissiere i Aosta erbjuder vandringsturer i de vackra Alperna, Hotel San Rocco i Piemonte erbjuder charm vid sjöbredden och Hotel Crowne Plaza i Lazio erbjuder kultur utan slut, centralt placerat i Rom.

Maison Tissiere i Antey Saint André (Aosta)
I Italiens nordvästra hörn ligger landets minsta region, Aosta. Denna region är ett sant skidparadis om vintern, och huserar ett av Italiens mest kända skidområden; Cervinia. Efter att ha varit täckt av snö under vintern, förvandlas regionen helt på våren och sommaren, till en värld av vacker natur med frodiga skogar, porlande bäckar och tornande berg, som fortfarande har snö på toppen. Denna del av den italienska halvön är därför ideal för den aktiva resenären, som önskar att antingen åka skidor på vintern, eller vandra i bergen på sommaren.

Wellness i Maison Tissieres have
Maison Tissieres bjuder på en fantastiskt utsikt då du slappnar av i trädgården.

Nära Cervinia ligger landsorten Antey Saint André med dess friska bergsluft, på över 1000 meters höjd över havet. Landsorten har många vackra utsiktsplatser, restauranger och bjuder på en härlig stämning. Endast 300 meter från ortens gamla kyrka ligger alphotellet Maison Tissiere, som är det perfekta valet för den som önskar att njuta av den friska bergsluften, spendera dagen med vackra vandringsturer och inte minst komma hem om kvällen till en god måltid mat och en tur i inomhuspoolen. På Maison Tissiere serverar restaurangen lokala specialiteter (t.ex. kastanjer och ost), och i hotellets wellnesscenter kan du. förutom en tur i poolen, också njuta av turkiskt bad, värma kroppen i bastun, eller njuta av en massage (mot extra kostnad). Da Guja, som äger stället, är ursprungligen en inredningsarkitekt, vilket medför att wellnessområdet är mycket smakfullt och stilrent inrett med synliga stenväggar, exklusiva korgmöbler och ett mycket vackert, mörkt träarbete.

 

Hotel San Rocco i Orta San Giulio (Piemonte)
Precis som Aosta, ligger regionen Piemonte i norra delen av Italien. Denna regions varierande landskap bjuder, från norr till söder, på många olika upplevelser. I den södra delen av regionen sträcker vinmarkerna ut sig i det oändliga i det berömda vinområdet Langhe; i mellersta delen av regionen ligger storstaden Turin; och i den norra delen hittar du stora och små skogsområden, samt Italiens största sjö, Lago Maggiore, och den något mindre och mer okända sjön Lago d’Orta. Dessutom är Piemonte helt rätt region att åka till, för den som älskar gott vin och god mat, för här produceras några av Italiens allra västa viner (såsom rödvinet Barolo och vitvinet Roero Arneis). Dessutom har Piemonte den högsta koncentrationen av restauranger med Michelin-stjärnor i Italien.

Wellness på Hotel San Rocco
Wellness på Hotel San Rocco med en fantastisk utsikt till sjön.

I staden Orta San Giulio, som ligger precis vid Ortasjön, hittar du Hotel San Rocco, som du ska välja om semesterns primära mål är avslappning och välmående. Hotellet är särskilt elegant och smakfullt inrett, med stor vikt på design och öga för de små detaljerna. Det finns en trevlig pianobar och hotellets restaurang är mycket erkänd i lokalområdet, och på god väg att få sin egen första Michelin-stjärna. Hotellet har också en stor utomhuspool, precis ut mot sjön, och på takterrassen hittar du en jacuzzi som med sitt varma vatten också kan avnjutas under de kallare månaderna (mot tillägg). Härifrån, och från takterrassens myshörna med korgmöbler, finns en panoramautsikt över sjön och ön Isola di San Giulio. Dessutom erbjuder hotellet bastu, solarium och ansiktsbehandlingar (mot tillägg). Ortasjöns vatten är det renaste sjövattnet i Europa, så under de varmare månaderna kan en tur på sjön varmt rekommenderas.

Hotel Crowne Plaza i Rom (Lazio)
I centrala Italien ligger regionen Lazio, som de flesta nog framförallt känner till som regionen som huserar landets huvudstad, Rom. Men regionen bjuder också på många andra spännande upplevelser, såsom många intressanta lämningar från Romartiden, vackra sjöar, härliga bergiga områden, och i den södra delen av regionen också på bra sandstränder. Jag har här valt att fokusera på det ställe i Rom, där du ska bo när du trött kommer hem från en lång dag med sightseeing och bara önskar koppla av och slappna av fullt ut.

Wellness på hotel Crown Place
Hotel Crowne Plaza är inte något arkitektoniskt mästerverk, men det bjuder på wellness värt alla pengar – mitt i centrala Rom…

Hotellet heter Crowne Plaza och ligger inte långt från Peterskyrkan. Byggnaden är inte något romerskt arkitektoniskt mästerverk, och det är inte heller på grund av hotellets charm du ska välja att bo här. Däremot ska du välja hotellet, för att är finns, inte bara en pool, utan en utomhuspool till de varma sommarmånaderna och en inomhuspool till de dagar då vädret inte visar sig från sin bästa sida. Därutöver kan du också slappna av i bastun, få ett turkiskt bad, eller nyttja hotellets gym. Om du efter en eftermiddag med avslappning tycker, att det är för tungt att gå ut för att äta på kvällen, erbjuder hotellet mat i två olika restauranger. Om Roms pulserande liv ändå lockar, kör det en gratis shuttlebuss från området vid Vatikanen, till andra centrala delar av Rom (Pantheon, Piazza Navona), flera gånger om dagen. Detta hotell är helt klart en oas av avslappning mitt i storstaden, om det är bra faciliteter, och inte autentisk romersk charm du är ute efter.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer