Bali – ön med de 1000 templen

Bali – ön med de 1000 templen
Bali – ön med de 1000 templen

Första gången jag besökte Bali var år 2006, och sedan dess har jag besökt ön ytterligare tre gånger. En av de saker jag fallit för, är balinesernas spirituella syn på livet och alla de små religiösa detaljer som präglar ön och är synliga vart du än går.

Tro, mystik och tempel

Bali kallas ofta för Gudarnas ö, eller ön med de 1000 templen, och det finns det en helt särskild grund till. För medan resten av Indonesiens befolkning primärt är muslimer, har balineserna bevarat en unik balinesisk hinduism, som härstammar från den hinduiska påverkan på ön på 600-talet.

Smuk maske fra Bali
Handskuren trämask som vanligtvis används under traditionella balinesiska dansuppvisningar.

Balineserna tror på andar och naturgudar, och dyrkar sin tro med respekt och nåd. För dem handlar det om att skapa balans mellan den andliga och den materialistiska världen. Varje hem har därför ett litet tempel, och varje dag kommer du att se de lokala invånarna sätta offergåvor framför sina hem, eller bära dem till de olika templen för att tacka gudarna. Det är en magisk syn, som jag blev betagen av vid mitt första möte.

Du kommer därför att uppleva en ö full av ceremonier, tempel, särskilda ritualer samt en magisk stämning, något som har lockat många yogautövare till ön, i deras jakt på inre harmoni.

Pige tænder røgelse på Bali
Ett exempel på en daglig ritual där man använder offergåvor och blommor för att tacka gudarna.

Det är fascinerande att lära sig sig mer om den balinesiska tron och komma den nära inpå. Som besökare på Bali upplevs religionen som en avslappnad och informell del av balinesernas vardag, och ofta kan du uppleva deras ganska unika processioner och ceremonier.

Jag rekommenderar dig därför att besöka ett eller flera av de karaktäristiska templen, som ligger utspridda över hela ön – flera av dem finns dessutom upptagna på UNESCOs världsarvslista. Du kan med fördel välja att bo i Ubud, där du hittar den större delen.

5 tempel du bör besöka på en resa till Bali

Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot är också känt som vattentemplet, och ligger i den sydöstra delen av ön. Här råder en ganska unik stämning när solen går ner, och det är fortfarande en av de vackraste synerna jag har mött på alla mina resor. Det tar cirka 30 minuter i bil, att komma hit från Seminyak/Jambaran.

Pura Ulun Danu Beratan

Pura Ulun Danu Batur är nog det mest populära och ikoniska av alla tempel på Bali. Det är det tempel du ofta ser på vykort och bilder och det är också helt unikt i sitt slag. Templet är omringat av en sjö och berg, som ger motspel till dess gyllene färger, och skapar en vacker reflekterande bild. Du hittar också en mindre botanisk trädgård i området, samt små lokala landsorter. Då templet ligger i inlandet, är det enklast att arrangera en tur hit från ditt hotell.

Rejser til Bali - besøg et af de mange templer
Tempel och balinesiska gudar utskurna i sten präglar denna gröna ö.

Pura Gunung Kawi

Gunung Kawi är ett av de mest heliga templen på ön. Templet ligger vid en helig flod som löper genom två kar, och det sägs ha helande krafter. Du kommer därför se att de infödda badar i vattnet för att döpas, rensas och bli helade. Du hittar templet i Ubud, nära de karaktäristiska risfälten.

Pura Besakih

Pura Besakih kallas för modertemplet och är ett av de äldsta, största och heligaste av dem alla. Templet är placerat på 1000 meters höjd, vid det heliga berget Mount Agung, cirka 40 kilometer nordöst om Ubud.

Pura Goa Gajah

Goa Gajah översätts bäst till Elefanternas grotta, och byggdes ursprungligen som en helig plats för meditation. Detta tempel präglas framförallt av hinduism och du hittar flera uthuggningar i sten, som avbildar gudarna Shiva och Ganesh.

Endnu et af de imponerende templer på Bali
En karaktäristisk syn som du kommer att möta på många platser på Bali.

Om du har blivit trollbunden av den fantastiska ön, och själv vill uppleva dess spirituella själ och alla tempel, så kan du ta dig en titt på våra handplockade hotell och resor till Bali.

skriven av
Mer av Katja Kramp

Smaka på Porto

I jämförelse med många andra länder i Europa, kan du fortfarande hitta...
Läs mer