Bakom kulisserna på Sicilien

Sicilien har genom tiderna utgjort kuliss för ett stort antal klassiska filmpärlor. Är det det förtrollande gyllene ljuset, omedelbarheten i sicilianarnas hjärtliga livsglädje, eller lokalkulturens otroliga gästfrihet som kan ha lockat filmskaparna? Eller är det originaliteten och autenciteten i det sicilianska samfundet, eller kusten, eller de små öarnas exotiska särprägel? Ja, Siciliens starka sidor är många!

Så snart du sätter fötterna på siciliansk jord, märker du tydligt alla de orsaker som lett till att ön fått verka kuliss för många filmklassiker. Detta var i alla fall min första tanke under diverse semestrar på Medelhavets största ö. Efter många minnesvärda upplevelser och fördjupningar i siciliansk kultur, föll det mig ganska naturligt att leta reda på några av dessa filmer som ett bättre alternativ till färgglada souvenirer.

Detta visade sig omedelbart vara en större utmaning än jag först hade trött. De första besöken i tidningskiosker och souvenirbutiker gav ingen lycka. Hur kan det vara så svårt att skaffa sig en äkta souvenir från resmålet? Dessa filmer är ju ren reklam för destinationerna och ger en positiv och autentisk bild av Sicilien, samtidigt som det drar in semestergästen i italiensk kultur- och filmhistoria. Som tur var fortsatte jag min jakt och efter många försök hittade jag vad jag letar efter.

Efter min hemkomst kunde jag därför arrangera en filmafton full med italiensk filmkultur och minnen från mina vidunderliga Sicilien-besök. Det var värt alla ansträngningar.

Men denna berättelse har även gett upphov till en ny strategi: att införskaffa mig de italienska filmerna på hemmaplan! Detta stärker också mitt intresse för att spåra filmplatser och få vara med om en filmisk upplevelse framför bioduken. Det är inte bara en önskan om själv att vara på en legendarisk plats som filmälskare över hela världen känner till – jag är också nyfiken på att se om jag kan känna igen landskapet, husen, vyerna, atmosfären och andra små detaljer från filmen. Här nedan kan du läsa om de mest kända filmklassikerna.

Malèna – Siracusa, sydöstra Sicilien

Filmen Malèna från år 2000 utspelar sig i SiracusaSicilien under Andra Världskriget. Den vackra och sensuella Malèna sätter griller i huvudet på stadens pojkar och män, som alla känner ett begär till henne – speciellt 13-åriga Renato – medan stadens kvinnor missunnsamt föraktar hennes skönhet. Medan Malèna genomlever de tragiska förhållandena i omvärlden, förälskar sig den unga Renato huvudstupa i henne.

Domkirke-pladsen i Siracusa
Piazza Duomo i Siracusa sig har lagt kulissen för filmen Malèna.

Filmens mest påtagliga lokalitet är Piazza Duomo i Siracusa, vilken filmens huvudperson passerar flera gånger till fots. Här utspelas äkta sicilianskt uteliv med äldre män som pratar med varandra på bänkarna, lekande barn, trevliga caféer och en livsbekräftande stämning utöver det vanliga.

I filmen förekommer dessutom scener från grannstäderna Noto, Messina och Taormina.

Läs mer om Siracusa här.

Postiljonen (Il Postino) – Salina, de Eoliska öarna

Postiljonen från 1994 är en intensiv och tänkvärd film, som handlar om hur de människor man möter under sitt liv kan öppna helt nya världar, som t.ex. kan inspirera till poesi, kärlek eller politiskt engagemang. På en öde ö i Medelhavet tar den tillbakadragna fiskarsonen Mario arbete som postbus, och ska leverera brev till den chilenska diktatorn Neruda som är på flykt från sitt hemland. Det uppstår ett tätt band mellan de båda, och Neruda hjälper Mario med att vinna den betagande Beatrices hjärta.

Pollara
Pollara på ön Salina utgör, tillsammans med andra platser, kulisserna till den populära filmen Il Postino…

Landsortsscenerna är inspelade på den lilla ön Procida vid Napoli, medan resten av filmen är filmat i Pollara på Salina, som är en av de 7 vulkanöarna norr om Sicilien, tillsammans kallade de Eoliska öarna. Pollara ligger uppe på en klippkant vid Porre-bergets sekundära krater. Andra nämnvärda filmlokaliteter är Nerudas klarröda villa med havsutsikt, som ligger mellan kyrkan och den lilla trädgården bakom en liten olivlund. Här är många av filmens scener inspelade, bland annat Marios och Nerudas livsbejakande samtal. Fortsätter du ner för samma väg, kommer du till den lilla hamnen med de egendomliga grottorna, där Mario bor med sin far – och många gånger ser man fiskarna komma iland här. Kulisserna kan knappt bli mer romantiska och pittoreska. Från den lilla hamnen kan du också se stranden vid klippväggen, där Neruda badar, och Mario uppsöker honom. Utöver vattnet är det en trollbindande utsikt till grannön Filicudi och det massiva klippblocket Il Faraglione.

Under inspelningen av filmen Postiljonen bodde alla inblandande på Hotel Signum i MalfaSalina.

Lär mer om Salina här.

Gudfadern

Många tror säkert, att de sicilianska scenerna i de legendariska Gudfadern-filmerna, är inspelade omkring Corleone (Maffians så kallade högborg), men det är faktiskt några andra städer på östsida av Sicilien som har agerat kuliss i filmerna.

15 km norr om det kända semestermålet Taormina, i den medeltida staden Forza d’Agrò, ligger Piazza SS. Annunziata där kyrkan var unge Michael Corleone och Apollonina gifter sig i den första filmen. När man vet det, kan man tydligt känna igen kyrkans fasad bakom det unga paret, då de lämnar kyrkan.

Giardini di Naxos med Taormina og Castelmola i baggrunden
Giardini di Naxos med Taormina och Castelmola i bakgrunden, som kort ingår i den första GUdfadern-filmen.

Fortsätter du ytterligare cirka 5 km längre norrut, hittar du bergslandsorten Savoca, som också har haft besök av bland annat Al Pacino, då den efterföljande bröllopsreceptionen skulle filmas. Den tar plats utanför Bar Vitelli, som i filmen ägs av Apollonias far.

I den första filmen kan du också få en glimt av den fina stationsbyggnaden vid Taormina-Giardini (nere vid kusten i utkanten av Giardini-Naxos).

Läs mer om Taormina här.

Caro Diario

Caro Diario (Kära dagbok) från 1993 är regisserad av Nanni Moretti. Morettis film är mycket präglad av satir, ironi och sarkasm. Filmen är uppdelad i tre berättelser och utspelar sig dels på de 7 vulkanöarna, de Eoliska öarna norr om Sicilien, dels i Rom.

Läs mer om de Eoliska öarna här.

Cinema Paradiso – Cefalù, norra Sicilien

Cinema Paradiso från 1989 berättar historien om en pojkes passion för filmen. Perioden är efterkrigstiden, och filmen skildrar den faderslösa Salvatore, som lär känna filmframföraren i den lokala biografen i ett litet sicilianskt fiskeläge. Denna upplevelse mynnar ut i en karriär som filmregissör.

Strand og den gamle havn i Cefalù
Cefalù är en av de platser som agerar kuliss till filmen Cinema Paradiso…

Filmen är bland annat inspelad i Cefalù samt på torget framför den medeltida borgen i Castelbuono som ligger ca. 30 kilometer från Cefalù. Det kända torget från filmen, där biografen ligger, ligger i staden Palazzo Adriano, som ligger mitt på Sicilien söder om Palermo.

Läs mer om Cefalù här.

La Terra Trema

La Terra Trema är från 1948 och är inspelad vid badplatsen Aci Trezza i Catania-provinsen. Här hittar du den imponerade kuststräckan, pittoreskt kryddad med de karaktäristiska Cyclops-klipporna, som den fula Polyfemos kastade efter Odysseus, enligt legenden.

Läs mer om Aci Trezza här.

Stromboli

I filmen Stromboli av Roberto Rossellini från 1950 spelar Ingrid Bergman en olyckliga Karin, som är gift med den lokala fiskaren Antonio. Hon ska vandra över vulkanen dör att komma fram till en båt på andra sidan ön. Under flykten från sin man faller hon i sömn under stjärnhimlen. Hela filmen, som är i svart/vitt, är filmad på den dramatiska, aktiva vulkan-ön Stromboli. På ön kan fortfarande besöka huset, som Bergman och Rossellini bodde i under inspelningarna.

Läs mer om ön Stromboli här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer