Badsemester på Sardinien? Lämna sanden på stranden

Strand Sardinien
Sardiniens alla härliga sandstränder är den huvudsakliga attraktionen på ön. Men låt sanden stanna där den hör hemma...

Medelhavsön Sardinien är känd och älskad för sin härliga badstränder och turkosblå hav. Och när semestern börjar närma sig sitt slut, efter många härliga stunder i detta italienska semesterparadis, är det många som önskar sig ett unikt semesterminne – kanske en handfull sand från favoritstranden?! Dock kan dock sluta med att bli en väldigt dyr souvenir.

Stora böter för sandtjuveri

Även om det kan vara frestande att fylla en liten påse med sand, eller att ta med ett par vackra musselskal, med hem, är det strängt förbjudet. Den 1 augusti 20§7 trädde dessutom en ny lag i kraft, som innebar att överträdelser nu straffas med böter på upp till €3.000 (cirka 30.000 SEK). Tullarna står redo på flygplatserna, och håller sträng uppsyn efter bland annat den vita sanden från Cala Luna, och den gula sanden från Piscinas.

Enligt BBC finns det redan exempel på turister på väg hem från en sensommarsemester på Sardinien detta år, som har mottagit böter på cirka €1.000 för försök att utföra sand, skal och sten från ön.

Sandstrand Sardinien
Sanden hör hemma på stranden, inte i resväskan.

Flera ton sand försvinner från Sardinien

När du står med tårna begravda i den ljumna sanden, kan det vara svårt att tänka sig att det skulle vara någon fara att ta några nävar sand med hem. Konfiskeringar på Sardiniens flygplats under de senare åren visar dock, att bara under sommarmånaderna försöker turister att utföra åtskilliga ton sand.

Det är inte bara myndigheter, som med konfiskeringar och höga böter, försöker att uppfostra öns besökare. Även lokala invånare är bekymrade över att jakten på souvenirer kommer att leda till att öns naturarv går förlorat. I tidningar och i en grupp på Facebook, “Sardinien rånas och plundras”, dokumenteras turisternas souvenirjakt med bilder och video i ett försök uppmärksamma myndigheter och offentligheten på problemet.

Det är dessvärre inte bara på Sardinien man stöter på hänsynslösa turister. På det italienska fastlandet har man i många år kämpat mot fingerfärdiga turister, som till exempel tycker det är helt i sin ordning att ta med en bit av Colosseum eller Pompeii med hem i resväskan. Även här riskerar du dock inte bara att betala övervikt för väskan, utan kan också se fram emot en saftig böter. Ett trist sätt att avsluta en semester på…

Cala Luna grotte
De vackra grottorna vid Cala Luna är en trevlig tillflyktsort när solen står som högst på himmeln. Foto: Vasile Cotovanu, CC.

Njut av semester på Sardinien med gott samvete

Det finns en massa möjligheter för att få med ett unikt semesterminne hem från Sardinien, utan att överträda skriva eller oskrivna regler. Det finns till exempel en lång och stolt tradition för konsthantverk på ön, som är perfekta souvenirer eller gåvor att ta med hem.

Något av det viktigaste för en vällyckad semester, är naturligtvis att hitta helt rätt semesterbostad på Sardinien. Det kan du göra hos oss på Hideaways. Vi har ett brett urval av handplockade hotell och semesterlägenheter, som kan skapa de perfekta ramarna om en badsemester.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer