Badsemester i Kroatien? Här hittar du de bästa stränderna

Badsemester i Kroatien? Här hittar du de bästa stränderna

Med en kustlinje som mäter nästan 6000 kilometer, gömmer det kroatiska fastlandet, och framförallt alla landets öar, på otaliga fantastiska stränder. Här kan du njuta av en badsemester vid ett kristallklart hav, omgiven av idyllisk natur och trevliga städer.

Generellt ligger de bästa stränderna runt öarna Hvar och Brač i Dalmatien, men det finns många undantag från denna regel. Som du kommer att se här nedan, finns det till exempel också många fina badstränder i resten av Dalmatien, samt på Istrien och i Kvarnerbukten.

Kroatiens bästa stränder

Det är svårt att kunna framhäva bara några få av Kroatiens alla vackra stränder, och mycket beror ju dessutom på personligt tycke och smak. Jag vågar dock sticka ut nästan, och ger dig här mina personliga tips på Kroatiens bästa stränder.

Zlatni Rat, Brač

Det går inte, att inte nämna stranden Zlatni Rat – som nog är landets mest kända. Denna strand, som ser ut som en tunga av ljusa småstenar, sticker ut i det turkosblå Adriatiska havet runt ön Brač i södra Dalmatien – och pryder många turistbroschyrers framsidor i Kroatien.

Zlatni Rat anses också tillhöra en av de vackraste stränderna i Europa, och är inte överraskande ett ytterst populärt utflyktsmål. Inte bara bland semestergästerna på Brač, men också bland dagsturister från fastlandet, tack vare goda färjeförbindelser från och till Split.

Zlatni Rat på Brač

Här finns gott om plats, men om du drömmer om en semester vid en lugn och still strand, som du har helt för dig själv… ja, då är det nog inte Zlatni Rat du ska satsa på. Här du däremot inte något emot lite liv och lust, kan du här njuta av en verkligen vacker strand, som är välutrustad med faciliteter såsom duschar, omklädningsrum och liggstolar. Dessutom är det skönt, att det finns möjlighet till att lägga sig i skuggan under träden, på de varmaste sommardagarna. Här hittar du också många barer och restauranger som serverar förfriskningar.

Palmižana, Hvar

Den lilla ön Palmižana är ett populärt utflyktsmål (grannö till Brač). Det beror inte minst på stranden, som utöver sitt skimrande klarblå hav, har ovanligt vackra och lugna omgivningar med skogsklädda sluttningar vilka lockar hit många små båtar som ligger pittoreskt och vaggar i bukten. Den perfekta kulissen till en avslappnande dag vid havet.

Paradise Beach – Rajska Plaža, Rab

Om du tidigare har varit på semester i Kroatien, så vet du säkert, att de flesta av landets härliga stränder består av småsten eller klippor. Men även om de är i minoritet, så är det inte svårt att hitta härliga sandstränder.

I den norra delen av Kroation, på ön Rab nära badorten Lopas, hittar du tillexempel en riktig paradisstrand – det är i alla fall namnet på den 1500 meter långa stranden Rajska Plaža, som alltså också kallas Paradise Beach. Detta är en av Kroatiens bästa sandstränder, som med sitt långgrunda vatten och Blåa Flagg, passar väl till en dag på stranden med barnen. CNN har haft med Rajska Plaža på deras lista över världens 100 bästa stränder.

Divna, Pelješac

Stranden Divna nära Trpanj, ligger lite avsides på Pelješac-halvön, och erbjuder inte på så många faciliteter. I gengäld har du här möjlighet för att njuta av en lugn dag vid havet, i en bukt omgiven av höga berg med frodiga gröna skogar, som ger en vacker konstrast till det blå havet. Stranden består av vit småsten, som dock känns oväntat mjuk att gå på.

Pelješac. Foto: Miroslav Vajdic. CC BY-SA 2.0

Punta Rata, Brela

En annan strand, som flera gånger har figurerat på resemagasinens listor över världens vackraste stränder, är Punta Rata, som ligger på Makarska Rivieran, ungefär 40 kilometer från Split.

Stranden som ligger några få hundra meter från Brela, på det kroatiska fastlandets kanske vackraste kuststräcka, blev till exempel år 2004 korad till en av världens vackraste av amerikanska Forbes Magazine. Den titeln lever Punta Rata i hög grad fortfarande upp till.

Vela Pržina, Korčula

Den södra kusten på ön Korčula i södra Dalmatien, har en hel del branta klippor, och här ligger därför inte så många badstränder, vilket man också kan förvänta sig. Inte desto mindre, är det på den södra kusten som du hittar en av öns bästa – stranden Vela Pržina, som ligger i utkanten av staden Lumbarda.

Stranden öppnar upp sig mot havet i sydlig riktning, men ligger bra skyddad mot vinden från andra riktningar, då den ligger inne i en liten bukt. Namnet betyder stor, sandig strand” på kroatiska, och det är just den rena sanden i kombination med det barnvänliga, långgrunda havet, som gör att stranden lockar åt sig många familjer.

Der findes både strande med fint sand og sten i Kroatien. Foto: Omar Haroun, Creative Commons.

Brsec, Istrien

Tillgången till den mycket lilla stranden Brsec på Istriens östra kust, är lite svår, och här finns inte heller många av de vanligt förekommande turistfaciliteterna. Men det är nog också anledningen till, att det är ytterst få turister som hittar hit. Brsec är dock en favorit bland de lokala, och det är inte svårt att förstå varför. Stranden, som består av småsten, är omgiven av robusta klippor, som reser sig brant från havet. Våghalsar använder klipporna som avsats för att hoppa i havet, men bortsätt från det råder här normalt en lugn stämning. Det är populärt att snorkla runt klipporna.

>>> Se alla resor till Kroation med Hideaways här

Tips till din badsemester i Kroatien

Då många av Kroatiens stränder består av sten och klippor, kan det utöver gott om solkräm, rekommenderas att ta med badskor på en badsemester till Kroatien.

Föredrar du, bortsätt från badskorna då, att slippa kläderna på stranden, finns det många möjligheter för att åka på en “textilfri” badsemester i landet. På många av stränderna finns det områden för nakenbadare, och Kroatien har en lång tradition för Naturism. Om du vill besöka dessa områden, ska du leta efter skyltar med FKK, en förkortning för Freie Körper Kultur

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Kroatien

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer