Badsemester i Europa? Här hittar du det renaste badvattnet

Familie på strand
Europas badstränder är generellt av hög kvalitet

Drömmer du om en avslappnande badsemester, men litar inte på det svenska sommarvädret? Södra Europa bjuder på massor av solskenstimmar, och inte minst stränder med vatten av fantastisk kvalitet. Det visar en ny rapport från Europakommissionen, där vattenkvaliteten på 85 procent av Europas badstränder får högst möjliga betyg: Enastående. Här nedan kan du läsa mer om vart du ska resa, för att få en badsemester med vatten av bästa kvalitet.

Strand Cypern
99.1 procent av stränderna man undersökte på Cypern fick betyget “enastående”.

Medelhavsöarna har det bästa badvattnet

Kanske tänker du, att det notoriskt instabila svenska sommarvädret, delvis vägs upp av det stora urvalet rena stränder. Men Sverige ligger faktiskt bara på plats 20 på EUs lista över badvattnets kvalitet i Europa enligt den nya rapporten. Prioriterar du vattenkvalitet (och sol) på din badsemester, är det därför bättre att t.ex. boka en resa till Cypern, Malta eller Grekland.

Cypern krävs det mycket för att du inte ska hamna på en strand med det högsta EU-betyget för vattenkvalitet. Hela 99,1 procent av stränderna på den populära medelhavsön får nämligen betyget “enastående”. Malta följer nära efter, med 98,9 procent av stränderna, och Grekland hamnar på tredje plats med 97 procent. I jämförelse, är det endast 72,7 procent av de svenska badstränderna som kan skryta med betyget “enastående”.

Kroatien, Portugal och Italien ligger också högre upp på listan än Sverige. Du har med andra ord stor möjlighet att hitta en solig badsemester med rent vatten hos Hideaways, som erbjuder resor till alla ovan nämnda resmål i Europa.

Badsemester i Kroatien? Här hittar du de bästa stränderna

Kroatien strand
Kroatien är ett idealt resmål för en avslappnande badsemester

Resultatet av många års arbete

Hans Bruyninckx, som är VD för den Europeiska Miljöargenturen (EEA), är glad över resultaten i den senaste rapporten – resultat som inte kommit av sig själv.

“Vår rapport bekräftar, att medlemsländernas ansträngningar det senaste 40 åren, framförallt inom avloppsrening, har lönat dig. Idag kan de flesta europeer se fram emot en enastående kvalitet på badvattnet”, säger han.

För att leva upp till EUs badvattensdirektiv, ska de lokala myndigheterna i medlemsländerna genom hela badsäsongen samla in vattenprover, som analyseras för bakterier.

Portimao Algarve strand
Det är inte svårt att hitta ett hideaways nära en av Europas bästa badstränder, t.ex. längs Algarvekusten i Portugal.

Badsemester med handplockat hotell

Är du på jakt efter helt rätt hotell för en badsemester i Europa? Det hittar du här hos Hideaways, som har många, handplockade hotell på programmet, där du bor på promenadavstånd till de bästa stränderna.

Cypern, som alltså tar topplaceringen på listan över EUs renaste badvatten, kan du hos Hideaways till exempel boka en badsemester på den populära sydkusten. Cypern är fock bara en av många Medelhavsöar, där Hideaways har handplockat strandnära hotell. Många av Medelhavets andra inbjudande öar, som Kreta, Malta, Sicilien och Sardinien, är också en del av urvalet.

Vill du hellre stanna på det europeiska fastlandet, har Hideaways på bakgrund av många års erfarenhet också hittat de bästa hotellen längs t.ex. Algarvekusten i Portugal, och vid det azurblå Medelhavet i Frankrike och Italien.

Se fler exempel på trevliga resmål för en badsemester med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer