Bada som en romare på din semester i Toscana: här kan du njuta av naturens varma källor

Saturnia
Bada i varma källor i Toscana. Foto: Richard Grant. Uppladdat under licensen CC BY-SA 2.0

Toscana är en av de klassiska favoriterna här hos Hideaways, och det finns det många anledningar till. Denna del av Italien är rik på många sätt och vis: överfylld av pittoreska bergslandsorter, världskänd konst och praktfulla, frodiga landskap – Toscana är en region, där varje avkrok är en fröjd för ögat. Lägg sedan därtill, att du har många möjligheter för att båda i varma källor i natursköna omgivningar, och du har alla förutsättningar för att få en härlig semester.

Läs mer om resor till Toscana med Hideaways, där du kan bo på våra charmiga, handplockade hotell

De varma källorna i Saturnia – moder Jords skönhet och gudarnas vrede möts i Toscana

Det finns många varma källor i Toscana, där du kan njuta av ett bad. De mest berömda – också i Italien som helhet – är de kolossalt vackra källorna i landsorten Saturnia.

Saturnia ligger cirka en timmes bilfärd söder om den spännande, historiska storstaden Siena, där du kan uppleva storslagen arkitektur, konst och kultur i samma klass som i Toscanas huvudstad, Florens.

I Saturnia kan du bada på samma vis, som de gamla romarna gjorde, som inte var sena med att njuta till fulla av denna del av Toscanas naturliga rikedom. Låt dig överväldigas av det dramatiska landskapet, som omger källorna i Saturnia: frodiga backar och dalar, täckta av täta skogar; olivlundar, vinrankor och vetefält – och låt din blick glida bort mot den vida horisonten där cypresserna sticker upp i fjärran.

I landsbyen Saturnia ved Siena i Toscana kan du bade i varme kilder på din ferie med Hideaways. Foto: Raimond Spekking
I Saturnias källor badar du mitt i den frodiga, toscanska naturen. Bilden är tagen av Raimond Spekking och är uppladdad under licensen CC BY-SA 4.0.

Namnet på källan har sin förklaring i den klassiska, romerska mytologin: Skördeguden Saturn ska enligt legenden ha tappat tålamodet vad gällde människornas krigslust, vilket fick honom att skicka en våldsam blixt ner på jorden – som delade den i två delar. Varmt, svavelhaltigt vatten flöt upp ur klyftan, och ut över människorna, vilket gjorde dem lugna och avslappnade. Den just denna avslappnade effekt, kan du bekräfta när du badar i Saturnia.

Njut av det ljumna vattnets lindrande effekt i Saturnia, på en semester till Toscana

Om källorna i Saturnia verkligen har den läkande effekten på diverse kroppsliga skavanker, som många påstår, låter vi vara osagt. Men vad som är sant är, att det verkligen är behagligt att sjunka ner i det cirka 37-gradiga vattnet, och glömma kroppens eventuella ömhet, smärtor eller obehag för en liten stund. De viktigaste mineralerna i Saturnias källor är svavel, kalcium och kol, som sägs vara sunt att bada i om man har problem med huden eller smärtande leder.

När det blir för varmt, kan du ta en avsvalkande simtur i Albenga-floden som ligger precis bredvid.

Saturnias källor är lätta att ta sig till

Det är inte svårt att hitta fram till baden, när du väl har kommit till Saturnia: Det huvudsakliga vattenfallet ligger inte långt från landsortens primära SPA, och en grusväg leder dig till en mark, där du kan parkera bilden och byta om till badkläder innan du beger dig till källorna. Nu är du snart framme vid de fantastiskt vackra baden: en serie av klipp-pooler på olika nivåer, som genom historien har blivit vita av den stora mängden kalcium som vattnet innehåller.

Vattnet flyter fram på ett vackert vis, från pool till pool, vilket ger en konstant känsla av sprudlande friskhet och en vacker visuell effekt. Det här är lyx, mitt i den vackra toscanska naturen.

Oplev badene i Saturnia på din rejse til Toscana, hvor vandet falder smukt i kaskader. Foto: Raimond Spekking
Vi kan gott förstå, att du får lust att plaska runt i det naturligt uppvärmda vattnet i dessa fantastiska sten-pooler. Bilden är tagen av Raimond Spekking och är uppladdad under licensen CC BY-SA 4.0

Upplev Petriolo-källorna vid historiska Siena

Det finns många andra varma källor i Toscana, och många av dem är värda sina besök. Låt tid till exempel sjunka ner i det 43 grader varma vattnet i Petriolo-källorna.

Leran från flodbanken vid Farmafloden, som löper fram bredvid, samlas in av lokalinvånarna, torkas och används sedan till att framställa fint, mineralhaltig lera – sådan som du betalar en förmögenhet för i ett SPA. När du badar i Petriolo, kan du naturligtvis smörja in dig, helt kostnadsfritt, med Farmaflodens lera, som sägs ha en positiv effekt på huden.

Petriolo, var både de gamla romarna och renässansens mäktiga familj, Medici, badade, ligger endast 20 minuters bildfärd söder om Siena.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Camilla Kill

Åk på badsemester i norra Italien

Är du på jakt efter en trevlig plats i norra Italien med...
Läs mer