Bacalhau – 365 olika recept

Bacalhau hänger på tork. Foto: Feliciano Guimarães, CC BY 2.0

Besökare i Portugal överraskas ofta över, hur populär den torkade, salta torsken – mer känd som bacalhau – är. Fisken är ett prominent inslag på de flesta restaurangers menyer, och du kan ofta se dem hängandes i butikerna. Det finns till och med nästan alltid en hel avdelning tillägnad bacalhau i många matbutiker.

En nation av fiskkonsumenter

Portugiserna älskar fisk – inte bara torsk! En del av förklaringen till detta är rätt självklar: närheten till havet! De portugisiska fiskarna tar med sig fångster tillbaka till land, från de olika lokala farvattnen som är fyllda med olika fiskarter och skaldjur. Du kommer därför också att uppleva regionala skillnader gällande vilka fiskar och rätter som är mest populära, beroende på var i Portugal du befinner dig. I Lissabon älskar man till exempel grillade sardiner, medan gryträtten Cataplana traditionellt tillhör Algarve.

Även de mindre matbutikerna i Portugal har en avdelning tillägnad bacalhau. Foto: ShatabishaCC BY-SA 3.0

På ett nationellt plan råder det dock inga tvivel om, att torsken är mest populär. Det kan omedelbart anses vara lite märkligt, då torsken fångas långt ifrån Portugal, i Nordatlanten där torsken trivs i det kallare vattnet. Och faktum är, att större delen bacalhau som idag säljs i Portugal, produceras i Norge (samt en mindre del på Island). Hela 60 procent av den norska produktionen av klippfisk exporteras därmed till Portugal.

En historisk förklaring till bacalhaus popularitet

Som med så mycket annat, finns det en historisk förklaring till varför bacalhau har blivit så populär i Portugal. Fisken, som vi här hemma kallar klippfisk eller kabeljo, breddes ut bland sjöfarare på 1400-talet, då de hade behov av en teknik som säkrade att fångsten inte förstördes på den långa resan ute till havs – på den tiden fångades nämligen många av torskarna uppe vid Newfoundland. Dessutom hade den katolska kyrkan infört ett förbud mot att äta rött kött under vissa helgdagar under året, detta förbud bidrog till att bacalhau fick ta större plats i det portugisiska (och andra katolska länders) kök.

Pataniscas de bacalhau – en sorts fiskbullar. Foto: juniordiviroydiCC BY-SA 3.0.

När du en gång har smakat på ett av de 365 (+) olika recepten som finns på bacalhau, så kommer du förstå dess popularitet samt också förstå varför portugiserna enligt tradition serverar den som huvudrätt till jul. Rätter som Bacalhau à Braz, Bacalhau à Zé do Pipo och Bacalhau à Gomes de Sá finns på de flesta restaurangers menyer, så se till att testa en av dessa innan du lämnar Portugal.

Resor till Portugal

Oavsett till vilken del av Portugal du reser, kommer du få möjlighet att prova bacalhau. Det portugisiska köket har dock massor av andra rätter att erbjuda dig som inte är så förtjust i fisk.

Hitta din resa till Portugal med Escapeaway här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer