På äventyr i Piemontes heliga berg

Under din semester i Piemonte ska du självklart provsmaka tryffel, dricka gott vin och åka skidor (under den kalla årstiden). Men först och främst ska du bara njuta av den otroligt vackra naturen. Men den nordliga italienska gourmetregionen bjuder också på spirituella upplevelser – jag tänker inte bara på den mystiska svepningen i Turin.

Vackra helgedomar mitt i naturen

Sacri Montí betyder ”de heliga bergen” och är en rad fridfulla pilgrimsdestinationer i Piemonte och Lombardiet. De ligger på toppen av klippor och kullar på de vackrast tänkbara platser mitt i det magnifika landskapet. De rör sig om religiösa byggnader och symboler som till exempel kyrkor, krucifix och statyer. I byggnaderna gömmer sig ofta fresker, måleri och skulpturer som presenterar scener ur Bibeln.

Läs mer om resor till Piemonte med Hideaways

Kombinera promenader blanda kullarna med kulturella upplevelser

Naturen i Piemonte lämpar sig för aktiviteter året om. Reser du hit under sommarmånaderna finns många alternativ. Du kan till exempel vandra, cykla eller åka mountainbike. Då så sätt kommer du helt nära de underbara företelser du finner i denna del av Italien. Ta bilen eller hyrbilen till ett av de heliga bergen och bege dig sedan till fots mellan kapellen. Det är ett skönt sätt att ta del av den vackra natur Piemonte bjuder på. Samtidigt får du inblick i en del av den italienska kulturhistorien.

Landskabet i Piemonte er frodigt, bakket og grønt, og overstrøet med kirker, landsbyer og slotte. Foto: Hideaways
De frodiga fälten och kullarna i Piemonte är meditativa att vandring på. Inte undra på att många tror att detta hörn av världen är berikat med helgedomar av särskild betydelse.

Kanske tillförs du också ny andlig energi. Många pilgrimer besöker varje år de heliga bergen. Men precis som du inte behöver vara djupt troende för att få fina upplevelser av besök i till exempel Jerusalem och Sinai gäller detsamma för många platser av stor religiös betydelse i Italien.

Grundandet av de heliga bergen

När det gäller de heliga bergen påbörjade man konstruktionen av dem på Medeltiden. Det var under den tid då pilgrimsresor – inte minst till det Heliga Landet (Israel) – var på tillbakagång i den kristna delen av världen. Här hade den turkiske Seljuken kommit till makten. Det var biskopen i Milano som presenterade planerna för ett nätverk av kapell och platser i Piemont och bergen i Lombardiet passande för religiös tillbedjan. Planen godkändes under 1500-talet.

I kirkerne og kapellerne på de Hellige Bjerge, som du kan besøge på din rejse til Piemonte, kan du nyde religiøs kunst. Foto: Laurom
Detta imponerande, religiösa måleri är bland de intressanta du kan se i kapellen på Sacro Monte i Varallo. Fotot är taget av Laurom, Wikimedia Commons.

Härefter blev spontant uppbyggda platser (i olika stilar) omvandlade till fascinerande komplex – som med skulpturer och måleri – beskrev de viktigaste berättelserna ur Gamla och Nya Testamentet. Det är inte bara i Piemonte och Lombardiet du kan hitta denna företeelse.. Även i många andra europeiska länder speciellt i Ungern, Spanien, Frankrike, Polen och Tyskland kan du utforska liknande helgedomar. De är ofta i perfekt harmoni med den omgivande vilda naturen.

Med tiden blev de heliga bergen en av de viktigaste mötesplatserna för troende och beundrare av religiös konst. Och är även idag av stor betydelse. Har du lite tid över under din semester i Piemonte är det väl värt att utforska denna andliga sida av bergsregionen.

Komplexet i Varallo Sesia

Bland det du bör ha på din priolista är komplexet i Varallo Sesia. Det byggdes med avsikten att kopiera landskapet i Det Heliga Landet. Komplexet består av 45 olika kapell, en basilisk dedikerad till Jungfru Maria och ytterligare ett par byggnader. Utsikten från det imponerande komplexet är inte helt oäven: du kan från en bergstopp njuta av utsikten över slottet i Varallo.

Sacro Monte di Crea

Sacro Monte di Crea är ett annat heligt berg av totalt 12 i Piemonte värt att besöka. Den pryder en av de högsta bergstopparna i Monferrato-regionen. En region känd för sitt nästan paradisiska landskap med mjuka, runda kullar, vinodlingar och små bedårande byar och kyrkor som tittar fram i grönskan.

Sacro Monte di Crea ligger ca 30 minuters mycket vacker bilresa från Asti eller väster om Casale Monferrato. Det ligger i utkanten av Monferrato nära risfälten i Vercelli. Även här tar utsikten andan ur dig: Tittar du åt det ena hållet ser du skogsklädda kullar och de branta vinodlingarna. Och tittar du åt det andra hållet ser du det flacka landskapet som sträcker sig ner till floden Po. Körsträckan dit är inte lång. Du blir förmodligen inte alltför rädd för de slingrande och branta bergsvägarna du stöter på. Själva vägen är i gott skick.

De Hellige Bjerge i Piemonte er en skøn oplevelse midt i den vilde natur. Se dem på din ferie. Foto: Laurom
I skogens djup, stilla ro…Vackert och fridfullt är det på Sacro Monte i Piemonte. Bilden är tagen av Laurom, Wikimedia Commons.

Det samma kan säga om vägen uppför backen som du går när du parkerat bilen. Du kan gå helt i ditt eget tempo och njuta av en meditativ stund vid varje kapell. Längs vägen kan du koppla av och njuta av en medhavd picknic i det gröna.

Denna väg tar dig från kapell till kapell och slutar när du kommer fram till det vackra Capella del Paradiso på toppen. Den målade takkupolen i Capella del Paradiso är prydd med en målning av Jungfru Maria som stiger till himlen omgiven av änglar. Att gå in i kapellet kostar 1 Euro.

Piemontes berg och dalar är fyllda av äventyr och speciellt om du har tillgång till bil under semestern eller hyr en behöver du gå minste om något av det. Det handlar bara om tid och lust för listan över sevärdheter är mycket längre än du kanske tror.

 

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Camilla Kill

Åk på badsemester i norra Italien

Är du på jakt efter en trevlig plats i norra Italien med...
Läs mer