Arkitektoniska pärlor i Paris

Notre Dame
Byggnationen av Notre Dame började år 1163, och den stor klar först 200 år senare! Foto: Falcon Photography, CC BY-SA 2.0 .

En kort tid efter det sista lågorna hade släckts i den ikoniska katedralen Notre Dame i Paris, har några av Frankrikes rikaste familjer, tillsammans med UNESCO, redan lovat att donera miljarder av kronor till återuppbyggnaden av den över 800 år gamla katedralen. Trots uppbackningen, kommer det dock dessvärre ta lång tid, helt säkert flera år, innan du återigen har möjlighet att besöka Notre Dame.

Att en av den franska stadens största sevärdheter har brunnit ner, bör dock inte avhålla dig från att resa till Paris. Städernas stad har ett så rikt kulturarv i form av andra vackra, historiska byggnader, att du forfarande kan spendera en hel semester på att utforska dem.

La Sainte Chapelle
Fönsterna i Sainte Chapelle. Foto: Christopher Michel, CC BY 2.0

Sainte Chapelle

Det franska kungahusets gamla slottskyrka, Sainte Chapelle, som ligger på ön Île de la Cité i Paris hjärta, är ett arkitektoniskt mästerverk, som kan jämföras med Notre Dame. Kyrkan, som härstammar från mitten av 1200-talet, är framförallt känd för sina vackra fönster med strålande glasmosaik.

Conciergerie
La Conciergerie. Foto: DXR, CC BY-SA 3.0

La Conciergerie

Endast 100 meter från Sainte Chapelle, på norra sidan av den lilla ön i Seine, ligger La Conciergerie. Tillsammans med justitiepalatset utgjorde de två byggnaderna Palais de la Cité, som var maktens centrum i ParisFrankrike fortfarande var en monarki. Efter revolutionen var det i La Conciergerie som de sista kungligheterna – bland annat Marie-Antoinette – satt fängslade den sista tiden innan de mötte deras öde i guillotinen.

Palais du Luxembourg
Palais du Luxembourg. Foto: Olivier Bruchez, CC BY-SA 2.0.

Palais du Luxembourg

Det stora palatset, som ligger i parken Jardin du Luxembourg, på gränsen mellan Saint-Germain-de-Prés och Latinkvarteret, byggdes ursprungligen år 1612 till drottningen Marie di Medici, moder till Ludvig XIII av Frankrike. Genom historien har det, utöver att tjäna som bostad för kungligheter, också används som museum, fängelse under den Franska Revolutionen, samt som Napoleon Bonapartes första officiella residens. Idag huserar byggnaden Frankrikes senat.

Sorbonne
I Latinkvarteret hittar du La Sorbonne samt massor av restauranger. Foto: Jan Remund, CC BY 2.0

Sorbonne

Om du behöver en förfriskning efter ditt besök i Jardin du Luxembourg, kan du gå till Latinkvarteret, som är känt för att vara en av de bästa områdena i Paris för en god bit mat med dess värld av caféer och restauranger. I kvarteret, som ligger söder om Notre Dame, hittar du dessutom ännu ett av Paris vackra byggnadsverk, Paris Universitet – lokalt känt som La Sorbonne. Med rötter hela vägen tillbaka till 1200-talet, är detta ett av Europas äldsta universitet, och räknas fortfarande som ett av världens mest prestigefyllda.

Sacré-Cœur
Sacré-Cœur. Foto: Jorge Láscar, CC BY 2.0

Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre

Kyrkan Sacré-Cœur, som ligger på kullen Montmartre i norra Paris, är i jämförelse med Notre Dame en förhållandevis ny byggnad. Kyrkan invigdes först år 1919, kort efter första världskrigets slut. Den är dock inte desto mindre värd ett besök, om du är på resa i Paris. I kyrkans inre kan du bland annat beundra ett tak, som har Frankrikes största mosaikutsmyckning. Utöver det imponerande huvudskeppet, är det utsikten över Paris som lockar många besökare till Sacré-Cœur. Den kan du njuta av både från kupolen, eller från det stora torget och trappan framför kyrkan.

Notre Dame Paris
Notre Dames spira förlorades i branden, men förhoppningsvis kommer man kunna bygga upp katedralen på nytt inom en överskådlig framtid. Foto: David Merrett, CC BY 2.0.

Res till Paris med Hideaways

En resa till Paris kan naturligtvis innehålla mycket mer än bara besök vid fantastisk arkitektur. Om du också vill spendera resan på kulinariska upplevelser på trevliga caféer, shoppa i spännande vintage-butiker, eller fördjupa dig i alla intressanta museer, har du kommit helt rätt – då kan du spendera många långa dagar i Paris utan att ha tråkigt.

Vill du ha mest möjligt ut av din resa till Paris? Då ska du välja ett av de handplockade hotellen hos Hideaways. Här kan du bo på charmiga och bekväma hotell i centrala Paris, och ha alla stadens erbjudanden och möjligheter inom kort räckvidd.

Se alla resor till Paris med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer