Arctic Coast Way – upplev det oförstörda Island på en rundresa

Island nord
På The Arctic Coast Way passerar du flera idylliskt belägna städer och byar. Foto: Markus Trienke, CC BY-SA 2.0

Ett av de mest populära sätten att utforska Island, är genom att följa ringvägen som går runt hela vulkanön. Men om du vill uppleva nordöns orörda och mer avsides kuststräckningar, med dess djupa fjordar, snötäckta bergstoppar och färgglada fiskeorter, kan du nu ta en avstickare från den populära ringvägen för att följa den nyinvigda Arctic Coast Way (eller som den heter på isländska, Norðurstrandarleið).

Islands första officiella turistrutt

Den 900 kilometer långa vägen, som leder mellan Hvammstangi och Bakkafjörður precis söder om polarcirklen, leder dig ut på sex av de halvöar som sticker ut från nordkusten. Här är naturen och landskapen både spektakulära och oförstörda. Du kan i princip köra hela Arctic Coast Way på endast några dagar, men det vore synd att stressa sig igenom rutten. Ta dig tid att njuta av turen och utforska alla de enastående sevärdheter och naturfenomen som dyker upp längs vägen.

Namafjall Island
Islands varma underjord gör sig till känna överallt på ön, också längs den nya turistrutten. Foto: Stig Nygaard, CC BY 2.0
skiløb Island
Arctic Coast Way kan följas året runt, även om det på vintern är en del avsnitt som får hoppas över på grund av snö. Foto: Matteo Leoni, CC BY 2.0

Massor av fantastiska upplevelser

Islands första officiella turistrutt är således inte en rutt du följer endast för att snabbast möjligast ta dig från punkt A till punkt B. Istället är detta en rutt för dig som älskar upplevelserika semestrar och gärna avsätter god tid för att utforska alla små pärlor längs rutten. Det gäller till exempel de 21 små fiskeorterna, där du har chans att få en unik inblick i livet i dessa samhällen på kanten av Arktis.

Följer du den nya turistrutten, presenteras du inte bara för några av norra Islands vackraste kustlandskap, men också för en rad av de bästa upplevelserna denna del av ön har att bjuda på. Redan i Hvammstangi, starten av rutten, kan du till exempel besöka det isländska sälcentret och eventuellt åka på båtturer för att se några av sälkolonierna nära inpå. Likaså passerar du Húsavík, som inte bara är en av Islands äldsta städer, utan också är känd som utgångspunkt för valsafarier, där du har goda chanser att få möta havets kämpar på bara några meters avstånd.

På en tur längs Arcitc Coast Way, kan duc också på fem olika platser under vägen segla ut till öar från nordkusten. Du kan till exempel göra en avstickare till Grímsey (tre timmars seglats). Ön utgör Islands nordligaste punkt, och är den enda platsen i landet, där du befinner dig norr om polarcirkeln. Den lilla ön är känd för sina stora fågelkolonier, och är tack vare sitt nordliga läge också en av de bästa platserna i Island för att uppleva det vackra nordljuset.

Hval Island
Du passerar några av de bästa platserna för att se valar vid Island. Foto: Daniel Enchev, CC BY 2.0

Vandringar och varma källor

Kör du en tur på den arktiska kustvägen på Island, har du också många möjligheter för att parkera bilen och utforska de unika vulkanlandskapen för oförglömliga vandringar eller ridturer. Flera platser under vägen erbjuder också möjligheten för att segla kajak på havet eller i brusande floder. Föredrar du lugnare, avslappnande aktiviteter, kan du istället sänka dig ner i en behagligt varm källa där du kan luta dig tillbaka och bara njuta av utsikten över havet och bergen.

Ruten leder dig också förbi Akureyri, som trots ett invånarantal på endast 18.600, är Islands näst största stad. Utöver ett idylliskt läge i botten av landets lägsta fjord, Eyjafjörður, bjuder Akureyri på ett överraskande mångfald vad gäller restaurangliv och konst och kultur.

Korad till topp-destination

Arctic Coast Way invigdes officiellt år 2019, och redan från starten korade reseguiden Lonely Planet den till en av Europas bästa destinationer. Rutten har man lagt, så att du får uppleva lite mer avsides platser än du gör genom att bara följa ringvägen. Därför är det också delar av Arctic Coast Way som inte är asfalterade, och inte heller skottas från snö på vintern – med andra ord, är bästa tidpunkt att besöka den nya turistrutten på sommarhalvåret.

Du hittar mer inspiration till upplevelser under vägen på den officiella hemsidan: www.arcticcoastway.is

Dettifoss
Dettifoss, som mätt i vattenmängd, är Europas största vattenfall, ligger endast en liten avstickare från rutten. Foto: Mekanoide, CC BY 2.0

Rundresa på Island med start i Reykjavik

Du kan flyga från Keflavík flygplats till Akureyri eller Húsavik. Följer du ringvägen tar det dock endast cirka två och en halv timme att köra från den isländska huvudstaden till Hvammstangi, där du kan starta din resa på Arctic Coast Way.

Oavsett hur du väljer att ta dig till den norra delen av ön, rekommenderar vi att du startar din rundresa på Island med ett par dager i den karaktärsfulla huvudstaden. Reykjavik är dessutom en bra utgångspunkt för korta dagsutflykter till några av vulkanöns mest berömda sevärdheter, såsom Geysir, Gullfoss och Þingvellir.

Se alla resor till Island med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer