Arancini – det godaste du kan göra med överbliven risotto

Om du någon gång besökt Sicilien, har du nog inte kunnat undvika doften av nyfriterade arancini som sprider sig på städernas gator och torg. Arancini är ofta det första mötet Siciliens besökare har med öns traditionella mat, och de finns i en mängd olika variationer, allt vad gäller form och smak. Men vad är egentligen en arancino?

Det är helt enkelt friterade risbollar, som är fyllda med allt från ragù till skinka till ost eller svamp, innan de paneras och steks/friteras. Att de har så många olika typer av fyllningar, beror på att Sicilien genom tiderna påverkas av en mängd olika folkslag som bosatt sig på ön, och vart och ett av dessa folkslag har naturligtvis påverkat smakbilden. Därför kan du hitta arancini där riset är smaksatt med saffran (från araberna), arancini fyllda med ragù (från fransmännen), serverade med tomater (från spanjorerna) och fyllda med ost (från grekerna).

Namnet kommer från dess utseendemässiga likhet med apelsiner – arance på italienska – och en rolig kuriosa är att de kallas arancini i maskulin form i Catania, medan de i Palermo tar en feminin form och därför kallas arancine. 

Arancini med avokadokräm
Arancini med avokadokräm – inte på ett helt autentiskt sicilianskt vis kanske, men recept är till för att tolkas… Foto: Louise Laurenius

Personligen tycker jag att det är en ypperlig rätt att göra, om du har ätit risotto dagen innan och har rester ståendes i kylen. Istället för att bara värma upp risottoresterna (uppvärmda rester är ju aldrig jättegott), så förädla dem genom att rulla riset till bollar som du fyller med mozzarella, panerar i ströbröd och slutligen steker i rikligt med olja. Det är helt fantastiskt gott – och även om en sicilianare kanske inte skulle kalla mitt recept autentiskt, så tycker jag du ska testa där här!

Arancini di riso – risottobollar fyllda med ost

Fakta:

Tid: ca. 30 minuter
Antal portioner: 1-2 portioner (4-5 bollar)

Ingredienser:

 • 1 portion kall risotto (du kan t.ex. använda överbliven risotto alla milanese)
 • 25 g mozzarella
 • ¾ dl bovetemjöl
 • 1 ägg
 • ¾ dl panko (eller ströbröd)
 • ½ dl solrosolja
 • ½ avokado
 • Citronsaft, några droppar
 • ½ msk olivolja
 • Salt och peppar
 • Persilja

Gör så här:

Dela mozzarellan i mozzarellan i mindre bitar.

Ta en del risotto i handen och pressa ihop den en boll för att krama ur eventuell vätska. Platta ut den, lägg en bit mozzarella i mitten och tryck ihop den till en boll. Upprepa tills allt ris är använt.

Vänd bollarna i mjöl, sedan ägg (kryddat med salt och peppar) och sist panko/ströbröd.

Värm upp solrosolja i en panna. Stek/halvfritera bollarna runt om tills alla sidor är gyllene. Låt sedan rinna av på ett hushållspapper.

Mixa avokado, citronsaft, olivolja, salt och peppar till en slät kräm. Lägg upp på en tallrik. Toppa med dina arancini och avsluta med hackad persilja.

Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer