Är gelato världens bästa glass?

Italiensk gelato i Varenna vid Comosjön
Italiensk gelato i Varenna vid Comosjön

Var glassen egentligen uppfanns är fortfarande oklart, men vad vi vet är, att romarna åt glass redan innan Jesu födelse, och vi vet också att den romerska kejsaren Nero beordrade att is togs ner från bergen, som sedan användes tillsammans med fruktblandningar.

Glass, liknande den vi äter idag, uppfanns dock sannolikt antingen i Kina eller Mellanöstern, varifrån upptäcktsresenären Marco Polo tog med den till Italien. Härifrån tog utvecklingen av glassen fart i Florens, varifrån den sedan spridde sig till resten av Europa.

Italien spelar huvudrollen i Europa

I början påminde glassen mer om sorbet än den gräddglass vi normalt tänker på idag. På 1500-talet i Italien, vidareutvecklade kockar glassen utifrån Marco Polos medhavda recept. Långsamt blev den mjukare, krämigare och kom att likna den gelato vi älskar.

Glassen utvecklades ytterligare vid Medicis hov i Florens i Toscana, där den skapade glädje hos Italiens adel. Det var också i Florens, som kocken Bernardo Buontalenti systematiserade processen att göra glass, och han använde nya metoder till att kyla ner glassen och hålla den kall.

Italienska Catherine de Medici tog med receptet till Frankrike år 1553, då hon gifte sig med Henry II. I England blev kung Charles I mycket imponerad av desserten, och enligt sägnen erbjöd han sin glassmakare en livstidspension för att hålla receptet hemligt för allmänheten.

Italiensk is
Krämig, ljuvlig italiensk gelato…

Först i slutet av 1600-talet blir glass tillgängligt utanför de europeiska hoven och priviligerade familjer. En av de första platserna, där allmänheten kunde köpa glass, var på Cafe Procope i Paris – ett café ägt av en sicilianare.

 

Gelato!

Italiens förhållande till glassen handlar inte bara om dess ursprung och utveckling, utan också om dess kvalitet och det stora – ja, mycket stora – urval du hittar på landets gelaterior. Italien är, och förblir, glassens hemland och glassen i Italien är nog också bättre än i andra länder…

Glass bara måste upplevas i Italien, och på en semester i landet på sommaren, är glassen svår att undvika. Det är en del av kulturen, en del av la dolce vita. Gelato är också en del av förklaringen till varför italienarna kan hålla sig så svala och chica i den höga sommarvärmen.

Italienarna älskar sin glass, och den ska vara av hög kvalitet, både smakmässigt och utseendemässigt, och helst också vara handgjord. Inget annat land i världen har så stor andel handgjord glass som Italien.

Resor till Italien

Om du vill uppleva gelaton i sin rätt miljö, är det alltså till Italien du ska åka. Hideaways erbjuder handplockade semesterbostäder och hotell i hela landet, och de är utvalda med stort fokus på charm, personlighet och autencitet.

Läs mer om resor till Italien med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer