Är Alentejo Portugals främsta gastronomiska destination?

God mat utan de stora krusidullerna i Alentejo.
God mat utan de stora krusidullerna i Alentejo.

Alentejo är inte bara en regional som materialiserar begreppet hideaway; regionen är också en – kanske till och med den främsta – av Portugals gastronomiska destinationer. Dess specialiteter omfattar bland annat lokala krämiga ostar, nyfångad fisk och skaldjur från Atlanten, skinka från svarta svin, utsökt olivolja och betydande viner.

Utan några stora krusiduller

Alentejos gastronomi är enkel, solid och mycket traditionell, utan några stora krusiduller och märkliga experiment. Det är en sund, näringsrik och mycket välsmakande kost, som har varit som den är i flera hundra år. Detta är inte det franska kökets fantasifulla och provokerande avantgarde-gastronomi, eller det nordiska kökets lovprisade återgång till rötterna. Alentejo är rötterna, och har varit det sedan romarna drog gränsen till regionen söder om Tejofloden, för många, många år sedan. Dock innebär avsaknaden på experiment och fantasi inte för en sekund, att det skulle saknas någon form av kvalitet.

Nyfångad fisk från Atlanten

Vad säger du t.ex om nyfångad fisk från Atlanten, tillagad över träkol? Eller lokalt uppfött lamm, som är så mört att det nästan faller av gaffeln innan det når munnen? Eller hur låter stek svart Alentejo-svin, som smakar så mycket av det faktum att den fått gå fritt och beta på ängar omgivna av korkekar? Och så den berömda, krämiga osten från Alentejo, som du måste smaka tillsammans med en av regionens många goda, kryddiga röda viner.

Traditionel-portugisisk-ret-svinekoed-og-muslinger-Alentejo-Portugal-Hideaways
Carne de Porco à Alentejana – fläsk och musslor i en traditionell kombination.

Du skulle också kunna kasta dig över de traditionella, salta korvarna, eller den läckra rätten Carne de Porco à Alentejana, som består av fläsk marinerat i vitlök, koriander och vitt vin, som sedan kokas tillsammans med musslor. Det smakar lika gott som det låter.

Ostar

Ostarna i Alentejo är värd en hel resa i sig själva. En av de mest berömda ostarna, är den krämiga varianten Queijo Serra da Estrela, som är tillräckligt rinnig för att ätas med sked, när den är omogen, men som blir fastare och får en starkare arom med åldern. För dig som föredrar en mer mogen smak, och en hårdare ost, är Queijo de Évora – med en karaktäristisk smak av peppar – en möjlighet.

Viner

Alentejos viner har tidigare stått i skuggan av viner från andra delar av Portugal, inte minst av vinerna i norra PortugalVinho Verde och Vinho do Douro, samt Algarves fruktiga viner. Men de senare åren har vinerna från Alentejo börjar få den uppmärksamhet de förtjänar av den internationella vin-världen.

Hvidvin-ved-Alentejo-Portugal-Hideaways
Njut av vita viner i Alentejo.

Regionen har fler än 250 vingårdar, som producerar åtskilliga prisbelönta viner, och för dig som är nyfiken, är ett besök på en av de lokala vingårdarna en perfekt möjlighet att smaka på de lokala årgångarna, och samtidigt lära dig något om regionens betydelsefulla lantbrukskultur.

Sötsaker

Att räkna kalorier tillhör inte lokalinvånarnas vardag i Alentejo, och detta uppskattar också dessertälskande besökare när de går på upptäcktsfärd bland alla de härliga sötsaker som regionen bjuder på. Detta gäller inte minst Alentejos fantastiska puddingar, varav många är så unika för denna del av Portugal, att du inte kommer att stöta på dem utanför regionen.

Ingredienserna i dessa kompakta sötsaker utgörs normalt sätt av äggulor, bröd och mandlar, vilket smaksätts med kanel och sötas upp med socker eller honung. Recepten kan ofta spåras tillbaka till ett bestämt kloster i regionen, och är därför ofta uppkallade efter ett helgon.

Resor till Alentejo

Om du själv har lust att smaka på Alentejos gastronomiska härligheter, kan du besöka ett av våra hideaways i regionen. Vi handplockar alla våra hideaways, och lägger stor vikt på att de ska har personlighet och charm.

Se alla resor till Alentejo med Hideaways här.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer