Antikens Rom - en världsattraktion
Skrevet av Louise
2024-03-26
Antikens Rom - en världsattraktion
Ingen annan storstad har ett så omfattande, fascinerande och tillgängligt utbud av antika sevärdheter, som Rom. Följ med till antikens Rom och upplev storheten - och förfallet.
Antikens Roms betydelse för den europeiska historian kan inte övervärderas, och makten och rikedomen i det enorma riket var centrerat runt den eviga staden, som vi också vet var (och är) centrum för alla vägar. Härifrån utgick politik och förordningar som skapade ett rike vars makt och välde inte liknar något vi upplevt sedan dess. Lyckligtvis står många av dåtidens byggnader bevarade, eller så har de återuppstått genom noggranna restaureringar, vilket har gjort att denna mäktiga storstad till ett gigantiskt utomhusmuseum med massor av gratis attraktioner och sevärdheter.
Colosseum - en kolossal sevärdhet
"Il Colosseo", som romarna döpte stället till, var till en början en flavisk amfiteater - en enorm, elliptisk stadion med plats för up till 50.000 åskådare med ett domän på sex hektar. Under 100-talet och flera århundraden som följde därpå, var Colosseum värd för otaliga föreställningar, där kamper mellan människa och människa, samt människa och djur, ägde rum. Runt om ruinerna kan du idag fortfarande se bevis på dessa aktiviteter, framförallt under jorden i tunnlarna som fungerade som ingång för de kämpande parterna.
Colosseum är lika mäktigt nu som då. Foto: Ruben Ramirez för Unsplash
Även om byggnaden har utsatts för flera bränder, krig och jordskrev över två årtusenden, framstår många av lämningarna med en ärofylld gloria från dåtiden. Med vyn över den enorma arenan som är hela 48 meter hög, samt med lite hjälp från filmen Gladiator, är det inte svårt att föreställa dig showerna som ägde rum här. Det är tydligt att de röda stenvalven sönderfaller, och att slavar och lejon tillhör historian, men denna oöverträffade romerska attraktion är ständigt levande, mycket tack vare närvaron av det förflutna samt populariteten hos nutidens myllrande turister.
Sätena var arrangerade i en noggrann uppbyggande lag, varifrån du kan se alla olika nivåer av valv som omringar den enorma kolossen. Som åskådare i modern tid kan man nästan höra vrålet från publiken när kejsaren och hans följe gjorde sin entré via en av de fyra ingångarna, som uteslutande användes av dem. De övriga 76 ingångarna var till de vanliga romerska invånarna. År 80, efter åtta års arbete, öppnade Colosseum som uppkallades efter en närliggande 40 meter hög staty, Colossus. Statyn byggdes ursprungligen till minne av Kejsar Nero, men blev sedermera en symbol för alla efterföljande kejsare. Inte långt därifrån, mellan Colosseum och Venus och Romas Tempel, kan du än idag se lämningar från bronsgigantens fundament.
100 år efter arenans öppnande, var platsen värd för både nobla och barbariska festligheter. Kamper med döden som följd var realitet för gladiatorer, och romerska försök på att tämja lejon var relativt barska i relation till moderna cirkusföreställningar. Sätena i Colosseum var fördelade efter rang i samhället. Kejsaren hade en loge i närheten av ringen, och kvinnor som inte var del av de kungliga följet, var degraderade till de översta nivåerna. Men även därifrån var det nog inte så svårt att se resultatet av kamperna. Utöver lejon och tigrar som utsattes för våld i arenan, utmanades också noshörningar, flodhästar och elefanter.
Colosseum är vacker även från utsidan. Foto: Den Harrson för Unsplash
Om du är intresserad av stora stadion generellt, vet du säkert att Colosseum har stått modell för flera stora stadion än idag. Colosseum var en av de första, och utan tvekan den största och mest kända, som står fristående i landskapet och är byggt från grunden. De flesta tidigare exemplen grävdes fram vid en backa (som typiska amfiteatrar) och många finns i närheten av Rom. Ett besök i Antikens Rom är inte fullständigt utan en tur till Colosseum - något även biljettkön vittnar om.
Pantheon - intelligent byggkonst
Det är få byggnader från Antikens Rom som är så välbevarade som Pantheon. Det är den enda intakta byggnaden från samma ålder och av samma storlek och omfang - och detta beror inte bara på tur men också på ett storslaget ingenjörsarbete vilket eftertiden har klargjort. Med en raad arkitektoniska innovationer, är det inte sällan som Pantheon försöks efterliknas - men den överträffas trots allt aldrig - av andra konstruktioner. Med hänsyn till dess ålder - byggd under Kejsar Hadrians runt 125 e.Kr. - är det en extraordinär byggnad som mer eller mindre står kvar i sin ursprungliga form.
Utformningen är enkel i sig själv: en cirkulär sal som är förbunden med en rektangulär ingång. Själva ingången innehåller en klassisk grekisk valvgång med granitkolonner vilka avslutas med triangulära frontspetsar. Därutöver står tre rader med 11 meter höga korintiska pelare (åtta längst fram och sedan två rader med fyra i varje) som leder in till huvudsalen. En rektangulär avdelning sammanbinder pelarna med den runda delen.
Pantheon är mäktig - både till utseendet och till sin konstruktion. Foto: Gabriella Clare Marino för Unsplash
Bakom den enkla designen hittar du dock en rad helt nyskapande - för tiden - konstruktioner. Den gigantiska betongkupolen på toppen av cylindrarna var så kompetent designad att den kan hålla sig upprest av sin egen vikt och konstruktion. Kupolen är 42 meter i diameter medan toppen oculus är över 7 meter. Det är ett resultatet av en ovanlig komposition, stor ingenjörskonst och eminent konstruktion.
Ett exempel är takets oculus - öppningen i centrum - som förminskar den totala vikten och fungerar som en ring som distribuerar belastningen runt om dess egen axel. En annan funktion är att öppningen bidrar med naturligt ljus i interiören. Golvet är dessutom ett tidigt exempel på ett lutande golvfall så att regnet som kom in via hålet lätt kunde försvinna. Kupolens kägelformade topp är också en del av kupolens arkitektoniska mästerverk. Fundamentet är sex meter tjockt och vid dess oculus är det två meter tjockt - sammansatt av tungt material vid botten som blir gradvis lättare med höjden.
Nästan tvåtusen år efter dess födelse, är Pantheon från Antikens Rom lika stabil som då den byggdes. Och den blev dessutom konstruerad utan miniräknare, Excel-ark, maskiner eller moderna verktyg. På samma sätt hade Pantheons ingenjörer och arbetare inte möjlighet att nyttja moderna transportmedel - därför transporterades materialen på båtar längs Tibern och sedan flyttade till byggplatsen av män och vagnar dragna av djur.
Tänk att Pantheon kunde byggas utan tillgång till dagens moderna teknik. Foto: Evan Qu för Unsplash
Även om dess enorma bronsdörr har restaurerats flera gånger, har man aldrig utfört någon större rekonstruktion på Pantheon. Allt detta blir mer beundransvärt med det faktum att Pantheon är byggt på sumpmark - precis som det lutande tornet i Pisa, men Pantheon har alltså klarat sig bättre. Under 700-talet e.Kr konverterades Pantheon till en kyrka, och har haft samma benämning sedan dess.
Pantheon har dessutom legat som grund för en rad andra byggnader, som t.ex. läsrummet på the British Museum, samt Thomas Jefferson Rotunda på Virginia University. När du befinner dig i Rom måste du avsätta tid att besöka denna originella byggnad, som ligger centralt i staden, nära både Piazza Navona, Fontana di Trevi och Campo dei Fiori.
Forum Romanum - Det romerska forumet
Forum Romanum, som är ett av världens mest framträdande arkeologiska utgrävningscentrum, ligger i en dal framför höjden Palatinen. Långt innan vår tidräkning, var Forum Romanum en samlingspunkt för det politiska och kulturella livet i Antikens Rom och det romerska imperiet. Området har varit under uppbyggnad i flera hundra år, vilket olika byggstilar vittnar om. På 700-talet f.Kr. spelade forumet en väsentlig roll i romersk kultur. Det utvecklades fullständigt under Octavian, Julius Caesars son, under årtiondena vid början av det första årtusendet e.Kr.
Mäktiga Forum Romanum ger en inblick i det Antika Rom. Foto: reisetopia för Unsplash
Med dussintal tempel, valvbågar och andra imponerande strukturer är det inte konstigt att det egentligen fick sitt rätta namn, Forum Magnum (det stora forumet), vilket de bättre ställda också kallade platsen. Det byggdes på dränerat myrland, vilket skapade en central punkt för både handel, administration och social interaktion för såväl borgare som Roms ledare. Strukturerna föll samman efter det romerska imperiets kollaps i början på 400-talet, varpå vissa delar nyttjades av betande boskap på Medeltiden. Men med renässansens intåg återupptäcktes området och man satte igång ett betydande restaureringsarbete i början av upplysningstiden vid starten av 1700-talet - och det pågår än idag.
Idag kan man känna platsens tidigare sublimitet genom byggnadernas komplexitet. Förutom arkeologer som grävt fram byggnaderna, har andra arbetare också jämnat ut gatorna, tagit bort smuts och skräp från århundraden av förfall och öppnat Forum Romanum för allmänheten. Området är tillräckligt stort för att du kan uppleva det under flera dagar, men även en liten bit av ära räcker för att ge en god inblick i Roms antika era.
Här finns flera efterlämningar att beundra. Foto: Katie Kalmykova för Unsplash
Venus och Romas-templet är bara ett enkelt exempel på hur romarna genomförde sina offentliga projekt. Ett jättetempel designat och byggt av kejsaren Hadrian, beläget på toppen av en platå, mittemot Colosseum. Concordiatemplet är lika imponerande. Det var ursprungligen tillägnat freden när det färdigställdes 367 e.Kr. i den västra delen av forumet. Med sin nya funktion som en depå för statyer av guld och silver är det fortfarande en påminnelse om vad byggnaderna i Rom en gång kan ha innehållit.
Saturnustemplet, Castor och Pollux, Vespasianustemplet och många andra tempel visar vad de gamla romerska kejsarna och deras arkitekter hade för vision. Utöver dessa tempel finns också en rad andra arkitektoniska pärlor. Valv och pelare - byggda och finputsade av romare - löper parallellt med torgen. Titus och Septimius Severus-valven är bara två av många praktfulla exempel.
Du bör avsätta minst en dag för att se Forum Romanum - i alla fall om du ska kunna påstå att du har uppleva det sanna Antika Rom. Här finns möjlighet att få uppleva något helt unikt, skapat av människor, även om det kan verka otroligt.
Domus Aurea - Neros Gyllene Hus
En av Roms senaste attraktioner är faktiskt en av de äldsta. Resterna av Neros Gyllene Hus har nu grävts ut och ställts ut för allmänheten. Även om ruinerna hittades under renässansen genomgick det ett massivt restaureringsprojekt som varade fram till slutet av 1900-talet. Det gyllene huset byggdes år 64 e.Kr. efter den förödande branden som förstörde nästan två tredjedelar av Rom. Ändå är det gyllene huset en riktig arkeologisk pärla - tidigare var platsen dekorerad med guldfolie och taket pryddes med elfenben och glittrande juveler. Tyvärr hör detta till det förflutna, eftersom de extravaganta elementen togs ner direkt efter Neros död.
Det ursprungliga palatset, samt tillhörande byggnader, täckte inte mindre än 350 hektar mark, inklusive en konstgjord sjö, vingårdar och själva huset. Att beskriva villan som ett hus är faktiskt missvisande, eftersom den hade 300 rum, som inkluderade sovrum för gäster som kanske drack lite för mycket på Neros berömda och ökända fester. Detta var också den plats där den massiva statyn av Nero uppfördes, naturligtvis med hand kända ansiktsdrag. Den 40 meter höga statyn står nu utanför Colosseum, medan bronsfundamentet står kvar på sin ursprungliga plats.
Trots tidens härjningar finns det mycket att se här, och man måste vanligtvis avsätta några timmar för att se Domus Aurea. Platsen är företrädesvis kall, vilket är ett nöje i sig när temperaturen stiger under sommarmånaderna, ibland till och med till slutet av oktober. Den underjordiska, guidade mediaturen äger rum i de fresko-täckta valven samt i många angränsande rum, där du också kan utforska på egen hand. De fantastiska freskerna är målade av Fabullus - en känd konstnär från perioden.
Renässanskonstnären Raphael använde många av dessa fresker som en inspiration till sitt eget arbete. Likaså besökte många andra samtida konstnärer, inklusive Michaelangelo, platsen för att titta på det som vid den tidpunkten vat nyupptäckta palatsfresker. Båda artisterna skrapade in sina signaturer i väggarna, och senare gjorde två andra berömdheter samma sak; Casanova och Marquis de Sade. Turen ger en riktigt bra inblick i freskosamlingen - vissa områden är rena ruiner med nästan otydliga målningar, medan andra är helt restaurerade gyllene och marmortäckta väggar med stora intakta målningar och eldstäder.
Det finns otaliga grottor i det underjordiska området, varav den mest imponerande utan tvekan är oktanrummet. Här placerade Nero, ett hängivet fan av grekisk konst, en staty "The Dying Gallery", som nu kan ses i Pallazo Altemps Museum. Utanför finns trädgårdar och en rekonstruktion av oktanrummet, vilket ger en god inblick i levnadsstandarden under de gamla romerska dagarna.
Res till Antiken Rom med Escapeaway - läs mer här.
Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.
Pssst....glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.
Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
>>> Läs mer om Escapeaway
>>> Läs mer om våra Hideaways hotell