Andalusiens treenighet: Cordoba, Granada och Sevilla

Alhambra i Grenada.
Alhambra i Grenada.

Alla jag träffar, som en gång fått uppleva den unika, förtrollande atmosfären som råder i en andalusisk stad, har fått aptit på  mer. Och tre städer råder, i mina ögon, en utpräglad andalusisk stämning – nämligen i Cordoba, Granada och Sevilla.

Dessa tre städer bjuder på essentiella bitar i det stora andalusiska pusslet, och våra hideaways som ligger i denna södra del av Spanien är strålande utgångspunkter om du själv har lust att upptäcka vad städerna har att erbjuda. På ditt eget vis naturligtvis – för alla upplever Andalusien på olika vis.

I denna artikel vill jag ge dig några ledande tips på vägen – det handlar om de viktigaste sydspanska sevärdheterna du bör besöka, för att lära känna det klassiska Andalusien. Kort sagt, en liten översikt med restips till Cordoba, Granada och Sevilla.

Moské-katedralen Mézquita i Cordoba

En sak, som bidrar till den unika andalusiska stämningen, är sammansmältningen av morisk och kristen kultur. Få platser visar den mix av kulturer mer uppenbart, än moské-katedralen Mézquita i Cordoba. Den ovanligt vackra kyrkan var ursprungligen en moské, men efter den kristna erövringen av Andalusien byggdes den om till en katedral, och det är idag en helig byggnad som är skiljer sig från alla andra.

Mézquita de Córdoba
Mézquita de Córdoba. Foto: joan ggkCC BY 2.0

Det finns inte ord nog att beskriva den otroliga rikedom av detaljer som präglar varje enskilt rum och avkrok i katedralen – och det är en välförtjänt plats Mézquita har fått på UNESCOs världsarvslista. Mézquita måste bara upplevas. Som bonus är den omgiven av ett kvarter där du också kan spendera några timmar på att uppleva den moriska, judiska och kristna prägeln som fortfarande är framträdande idag, många hundra år efter Ferdinands och Isabellas bröllop.

Sevillas Alcazar

CIrka 150 kilometer sydväst om Cordoba, ligger Sevilla, som om möjligt är ännu mer andalusiskt – även om den präktiga katedralen i solens stad är mindre intressant än den i Cordoba (dock fortfarande värd ett besök, och en av de mest imponerade katedralerna i världen). Sevilla har i det hela taget många sevärdheter, och staden är en attraktion i sig själv.

Reales Alcázares
Reales Alcázares i Sevilla. Foto: Jose A.CC BY 2.0

Mest intressant i Sevilla, är fästningen Reales Alcázares, där ingen mindre än Christopher Columbus också befunnit sig. Även här är den stora detaljrikedomen imponerande – Reales Alcázares byggdes inte av hantverkare, utan snarare av konstnärer och också denna plats är fullt förtjänt av sin plats på världsarvslistan. I Sevilla tycker jag dock att den andalusiska atmosfären främst går att finna på gator och torg, där du kan njuta av flamencons dans och musik på kvällen, när solen har gått ner.

Alhambra och Generalife i Granada

Alhambra i Grenada är Spaniens största turistattraktion, och området finns naturligtvis med på världsarvslistan. Men Alhambra är mer än bara en sevärdhet. Alhambra är en bit historia, en plats där du kan träda in i en annan tid. Det är överväldigande att befinna sig på en plats där kulturhistorien är så levande.

Vid Alhambra ligger också Generalife, som tidigare var ett sommarpalats för dåtidens makthavare i Al-Andalus. Området är fantastiskt, men du ska gå upp tidigt och bara beredd på att stå i kö ganska länge för att kunna köpa entrébiljetterna.

Granadas katedral är också mäktig och nästan en naturlig motpol till Alhambra, även om den är mindre imponerande och mindre enastående. Men det är likväl i katedralen som vi hittar begravningsmonumentet för Fernando och Isabella, som ju till sist lyckades driva iväg morerna från Granada.

Reser till Andalusien

Hideaways är specialist på resor till Andalusien, där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter. Du hittar resor till Andalusien året runt, och du kan resa från alla de större flygplatserna i Sverige och Danmark.

Läs mer om resor till Andalusien med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , , ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer