Andalusien i bilder – inspiration till din resa till södra Spanien

Maurerborgen Alhambra i Granada
Den moriska borgen Alhambra i Granada.

Vi är många resenärer som förevigar vår semester med kamera eller smartphone, för att sedan dela våra bilder med vänner och familj på sociala medier.

I Andalusien – det spanska fastlandets södra region – kan du besöka några av de mest spektakulära landskapen, byggnaderna och sevärdheterna i Spanien, några av vilka vi vill tipsa om här.

Kløften i Ronda
Klyftan i Ronda

Ronda och dess spektakulära klyfta kom på allvar på världskartan då Hemingway i den avgörande scenen i sin berömda roman For Whom the Bell Tolls från 1940, beskriver en avrättning av en grupp fascister som puttas ner i den över hundra meter djupa klyftan, kallad El Tajo.

Även om Hemingway senare hävdade, att han själv hade fantiserat ihop scenen, så närmar den sig ändå verkliga händelser som tog plats i Ronda 1932. Här blev ett stort antal fascistiska sympatisörer (några källor talar om upp mot 500 stycken) kastade ner i den djupa klyftan, från ett hus beläget på en av klyftans flanker.

Stranden ved Nerja
Stränderna vid Nerja

Costa del Sol har hela 320 dagar med sol året runt, och mycket lite regn – och det kombinerat med en 150 kilometer lång kuststräcka som rymmer några av Spanien vackraste stränder, gör förståligt nog kusten till en av de mest eftertraktade i södra Europa.

En av de vackraste och mest fotograferade sträckor på Solkusten hittar du i den lilla badorten Nerja, som ligger cirka 50 kilometer öster om Malaga.

Olvera
Den vita landsorten Olvera

Andalusien är känt för sina vita landsorter – på spanska pueblos blancos. Dessa vita landsorter befinner sig i huvudsak i de norra delen av provinserna Cádiz och Málaga, vid gränsen till naturparken Sierra de Grazalema, och kännetecknas av hus med vitkalkade väggar (därav namnet) och röda eller bruna kakeltak.

I landsorten Olvera, som ligger i Cádiz-provinsen, hittar du en av de vackraste vita landsoreterna i Andalusien, majestätiskt övervakad av en morisk fästning och en neo-klassisk katedral.

Córdobas katedral La Mezquita
Córdobas katedral La Mezquita

På 900-talet, var den andalusiska staden Córdoba västra Europas största stad med en halv miljon invånare. Córdoba var också huvudstad i det moriska kalifatet, som täckte större delen av den Iberiska halvön.

Då staden erövrades av den kristne kungen Ferdinand III år 1236 under la reconquista, blev den mest betydelsefulla byggnaden i staden, moskén La Mezquita, ombyggd till en katolsk katedral med storslagna valv och gångar, som än idag kan ses när du besöker katedralen/moskén.

Resor till Andalusien

Skulle du också vilja ta med dig din kamera till Andalusien? Då kan du här se alla resor till Andalusien med Hideaways, och titta närmare på alla handplockade hotell och semesterbostäder i regionen.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer