Amore mio, ta med mig till Italien!

Romantikens huvuddestination är utan diskussion Italien, och om du vill fria till kvinnan eller mannen i ditt liv (och inte få ett nej till svar) så är det helt klart rätt land att bege er till. Det är också en utmärkt destination om ni redan är gifta och letar en bröllopsresa med garanti för romans. Eller varför inte bara en vanlig romantisk semester med den du håller kär?

Fria på en semester i Italien

Varför inte häpna kvinnan eller mannen i ditt liv med en överraskning i form av en förlängd weekend till Italien, där du tillsammans med storstadsshopping och vinprovningar hittar några av världens vackraste scenarier – omgivningarna ska så klart vara perfekta då den stora frågan ska ställas. Din utvalda kommer med all sannolikhet att värdesätta dina förberedelser och därmed är vägen till en oförglömlig långweekend klar. Din kommande partner kan vi dessvärre inte hjälpa dig att hitta, men om du själv klarat av den delen, så hjälper vi gärna till med förslag till den ultimata ”frieri-resan” – eller, om du redan är gift, så kan du använda idéerna till en avslappnande minisemester för bara er två.

Nöjen i storstaden

Om ni tycker om konst, arkitektur, shopping, restauranger och stadsliv så är Hotel Cellai i Florens en plats att satsa på. Här kan ni välja mellan stadslivets förströelser, för att senare gå över till den andra sidan av floden Arno till Palazzo Pitti och den vackra parken Giardino di Boboli – det optimala scenariot för ett romantiskt frieri.

Hotel Cellai
Hotel Cellai är en perfekt utgångspunkt för en romantiska semester i Florens.

Vill ni förfriska er efteråt, eller ta ett glas för att skåla, så finns det ett café i en liten rokokopaviljong i parken.

Fria i nationalparken Cinque Terre

Om du önskar att fråga din kärlek om hon eller han vill vara med dig i medgång och motgång, med utsikt över ett glittrande Medelhav, små fiskebyar och storslagen natur, så ska du planera en tur till nationalparken Le Cinque Terre i södra Ligurien. Här kan ni njuta av livet och av varandra i er egen lilla lägenhet med utsikt över ett oändligt hav, och de mest charmerande små byarna fulla av butiker och restauranger inom räckhåll. Den stora frågan ställer du självklart på den mest romantiska delen av vandringsstigen mellan byarna Manarola och Riomaggiore – via dell’amore (kärlekens stig).

Manarola
Manarolas världsberömda profil sett från havet.

Du kan även välja sträckan från Monterosso till Vernazza som platsen för frieriet. Här får du även flera chanser om du tycker att det är svårt att fånga ögonblicket: första möjligheten är den lilla idylliska stranden i Monterosso, nästa ställe är på vandringsstigen när ni har utsikt till nästa lilla by, Vernazza. Och skulle du missa dessa två första chanser, får du en sista möjlighet vid ankomsten till Vernazza – men där gäller det att fråga!

Romantisk avslappning i Alp-paradis

Önskar ni i stället åka på en resa i avslappnade och lyxiga omgivningar med tillgång till turkiskt bad, massage och andra rofyllda omgivningar, så är Maison Tissiere i Alperna perfekt för er. Här är upplagt för romantik och din kärlek kommer utan tvekan känna glädje över en överraskningsresa hit.

Maison Tissiere
Den dedikerade värdinnan Guja på Hotel Maison Tissiere hjälper till att göra semestern i de italienska alperna till en alldeles särskild upplevelse…

Du kan använda dig av det vackra scenariot med snötäckta alptoppar och frodiga ängar som bakgrund för ditt frieri.

Bröllop i Italien

De senaste åren har man kunnat läsa om många skandinaver som vill gifta sig i Italien för att få ett minne för livet. Detta är inga problem att ordna, nyligen gav man till och med tillstånd att gifta sig på Romeo och Julias balkong i Verona – samma balkong som Romeo stod under och sjöng serenader för sin älskade, i Shakespeares klassiker. Och vad kan vara mer lockande än att frestas av de speciella omgivningarna, och den fantastiska stämningen som finns i Italien?

Julias balkong i Verona
Julias balkong i Verona.

Vi vet dock att ett bröllop i Italien kan leda till ett antal logistiska utmaningar, byråkratiskt krångel och språkproblem som endast leder till frustration och irritation. Vi föreslår därför att hålla bröllopet i Sverige med vänner och familj, i omgivningar som ni själva sett och bestämt. Bröllopsresan kan vi däremot rekommendera som följer.

Bröllopsresa till Italien

En romantisk bröllopsresa i Italien rekommenderar vi till alla! Italien är kärlekens land, ja hela den italienska folksjälen är ju inbegripet i romantik och känslor, och nyblivna makar blir gratulerade med fina ord och lyckönskningar av både unga och gamla var än man kommer.

Bryllup i vinmarker i Italien
Det är en speciell upplevelse att gifta sig i Italien, men om du inte har ork att lösa allt det praktiska som krävs för att arrangera det hela, kan du istället åka på bröllopsresa hit…

Ni kan garanterat få en oförglömlig och romantisk bröllopsresa från norr till söder i stövellandet, det viktiga är bara att ni bestämmer er för vad som gör just er glada för att få ett minne för livet. Vi kan hjälpa er med att få en oförglömlig start på ert nya liv tillsammans! Här nedan ger vi lite olika förslag på olika typer av bröllopsresor.

En exotisk bröllopsresa för de äventyrslystna

Klingar charterresmålen inte helt övertygande när ni överväger var bröllopsresan ska bära av, så är ni kanske redo för lite mer okända destinationer med upplevelser som ligger långt från de förutsedda. Småbyar, historisk arkitektur av olika kulturella ursprung, särpräglad natur och vidunderlig havsutsikt, är bara några av de upplevelser som väntar er om ni törs ta steget och åka till de mer exotiska resmålen i södra Italien. Det kan även hända att ni finner en kritvit sandstrand i en liten bukt där ni kan svalka er i havets böljande vågor efter en lång dag. Ska bröllopsresan vara oförglömlig, och om ni har mod till att resa till ställen som inte är så kända kan vi föreslå följande:

Förnyad energi i Italiens klack

Hotel Covo dei Saraceni i orten Polignano a Mare i Apulien, även känd som ”Italiens klack”, är lyx i extraordinära omgivningar, med utsikt till hav, klippor och den gamla pittoreska stadsdelen. Själva hotellet är inbegripet av en enkel och lågmäld Medelhavsstil med takterrass och en välrenommerad restaurang – ni kan dessutom vara så tursamma att få er en egen privata jacuzzi på rummet!

Hotel Covo dei Saraceni
På Hotel Covo dei Saraceni kan du inta en romantisk middag med utsikt över havet…

Efter en vecka här har ni säkert blivit fyllda med ny energi efter alla intryck efter bröllopsfesten. Den hektiska tiden med alla förberedelser är avklarade och nu handlar det endast om att njuta av varandra och varför inte då göra det i helt extraordinära omgivningar på Hotel Covo dei Saraceni?

Oförstörda Matera

En annan möjlighet hittas i den lilla staden Matera i Basilicata, där ni får en unik inblick i en helt okänd och oexploaterad del av Italien. Locanda di San Martino är en upplevelse i sig, då byggnaden tidigare var ett kloster för franciskanmunkarna. Hotellet är delvis uthugget ur klippan, men har efter en nylig renovering, fått alla moderna bekvämligheter som aircondition, hiss och naturligtvis badrum. Hotel Locanda di San Martino ligger i stadsdelen Sassi, som breder ut sig från sluttningen och upp över bergssidan med byggnader som mest kan liknas vid grottor och varav många är kyrkor.

Matera
Matera i Basilicata har inte påverkats mycket av omvärldens moderniteter, och här känns det som att åka tillbaka i tiden…

Senare kan ni njuta av den ljumma sommarkvällen på en av de många restaurangerna i den medeltida stadsdelen, som serverar utmärkta lokala rätter, medan ni njuter av att se solen så ner.

Svindlande utsikt över Medelhavet

En annan perfekt möjlighet för bröllopsresan är Amalfikusten, med en svindlande utsikt över Medelhavet från den höga klippkusten med pittoreska småbyar som badar i solens strålar. Från det lilla, familjedrivna hotellet Hotel Il Gabbiano som ligger i centrum i den före detta fiskebyn Positano, kan ni njuta av havsutsikten från er privata balkong medan ni äter frukost och planlägger dagens utflykter – om ni inte föredrar att strosa runt i de små gränderna eller fördriva några timmar med att sola. Det finns möjlighet till otaliga upplevelser i detta område, så här kan ni förgylla bröllopsresan med att vandra på klippstigar, besöka Pompei och Vesuvio, segla till de små öarna utanför kusten eller njuta av en klassisk konsert…

Positano
Positano är en spektakulär syn från havet och lägger de perfekta ramarna för en semester full av kärlek…

Den romantiska bröllopsresan till ett förnuftigt pris

Har ni använt upp större delen av pengarna på själva bröllopet så finns det möjlighet att få en riktigt romantisk bröllopsresa i vackra omgivningar till ett pris som de flesta kan tillåta sig att betala. I regionen Piemonte, endast en halvtimmes bilfärd från Milanos internationella flygplats, Malpensa, ligger Villa Allegra, ett tidigare stall som nu blivit renoverat och som har fyra rymliga och välinredda lägenheter.

På Villa Allegra kan ni bo i er egen lägenhet med utsikt över Ortasjön, slappa av i den stora parken, åka på utflykt till de idylliska småbyarna vid sjön, segla ut till den lilla ön Isola di San Giulio mitt i sjön, och för att inte tala om att njuta av de fabulösa kulinariska och vinmässiga upplevelserna i området.

Ortasøen
Ortasjön är en av Europas vackraste sjöar, som för övrigt också sägs vara den renaste…

Även om detta kanske inte är den mest överdådiga bröllopsresan, kan ni ändå få en riktigt härlig, speciell och romantisk avrundning av ert bröllop – det räcker med en kortvecka (minst 5 dagar), vilket även kan vara till fördel för att komma bort från den stressande vardagen.

Förälska er i en förbisedd kulturstad

Ännu en annan möjlighet kan vara villan Tenuta di Pieve a Celle som ligger nära den lite förbisedda staden Pistoia i Toscana. Här kommer ni verkligen bli förtjusta i de sympatiska värdarna som skapar en speciell atmosfär på stället, för att inte tala om de goda måltiderna de serverar. Som ett plus befinner ni er här nära Florens, Lucca och Pisa, så möjligheterna till att se och uppleva några av de klassiska städerna i Toscana är stora, om ni väljer att hålla er bröllopsresa här.

Haven på hotel Tenuta di Pieve a Celle
Ni hittar lugn och ro i vackra omgivningar på Hotel Tenuta di Pieve a Celle, samtidigt som ni är nära intressanta kulturstäder…

Behöver du hjälp med att planera den romantiska Italien-resan?

Vi kan bara säga, att det lönar sig alltid att börja förberedelserna i god tid! Du kan läsa allt om resor till Italien här

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Varsågod: Liguriskt sagoland med berg, utsikt och strand!

De flesta har vant sig vid att behöva tumma på några av...
Läs mer