Amalfikustens tre pärlor: Positano, Amalfi och Ravello

Positano på Amafikusten
Positano på Amafikusten

Amalfikusten är helt otroligt vackert, och framförallt de tre lite större städerna på den fantastiska sträckan ger dig oförglömliga minnen och intryck. Mellan städerna snirklar sig en kedja av storslagna utsikter, hotell på klippavsatser och små sandstränder fram, och själva resan mellan stad till stad är en stor del av upplevelsen på din semester. Läs om Amalfikustens förförande och varierande trio, Positano, Amalfi och Ravello.

I Positano är allt som förr

I Positano är mer eller mindre all trafik förbjuden, och ett byggstopp som nu funnits flera år, gör att den lilla staden med knappt 5000 invånare har en gammaldags prägel över sig. Positano ligger på den mest spektakulära och ödmjuka delen av Amalfikusten.

Kystbyn Positano
De färgade husen på klippväggen har satt Positano på världskartan.

Du ska vara beredd på att promenera en del upp och ner, för att ta dig runt i Positano – staden som har allt det som gör en semester avslappnad och behaglig. Här finns restauranger, caféer och barer. Och så kan du ligga på stranden – vilken för övrigt är en annan inkörsport till staden om vägarna är för trafikerade, och du istället vill ta båten hit.

Staden Amalfi har gett namn till hela kusten

Amalfi är inte mycket större än Positano, men likväl är den mer utav en stad – på gott och ont. I Amalfi finns en katedral och det beror nog på, att staden tidigare var en tämligen viktig hamnstad då en stor del av om rådets makt på havet utgick från staden. Det är inte heller tillfälligt att hela kuststräckningen har fått namn efter just Amalfi.

Byen Amalfi
Staden Amalfi är vacker från många håll – också från havet. Foto: Louise Laurenius

Det är dock snart tusen år sedan Amalfi var en regional stormakt. Idag sammankopplas namnet Amalfi istället med exklusiv semester än med inflytelserik handelsnation – och en hel del kända personligheter och kungligheter har Amalfi som favoritdestination för sin semester. Som de andra städerna på kusten erbjuder Amalfi på en helt fenomenal utsikt.

Njut av enastående utsikter i Ravello

På klipporna 350 meter över havet ligger Ravello. Ja, den lilla staden nästan klänger sig fast på sluttningen. Denna gamla stad har en del romantiska praktfulla villor, varav några idag kan besökas. Villa Rufolo ligger omgiven av ruiner från 1200-talet, vilka vittnar om stadens långa historia. Men villan i sig är långt ifrån en ruin – här finns vackra trädgårdar från vilka du har magiska utsikter över Amalfikusten

Ravello
Utsikten över Amalfikusten från Ravello

En annan romantisk trädgård hittar du vid Villa Cimbrone, komplett med marmorstatyer, frodiga gröna områden och ett femstjärnigt lyxhotell. Lägg därtill de fantastiska panoramautsikterna och du har ett recept som beskriver hela Amalfikusten. Ett härligt medelhavsklimat, fantastiska omgivningar och lyxliv utan dess like.

Handplockade hotell på Amalfikusten

På HIdeaways är vi specialister på resor till Amalfikusten, där du bor på handplockade hotell och i semesterbostäder. Välj om du vill bo i vattenbrynet med utsikt över havet, eller i det vackra inland som Amalfikusten också bjuder på. Läs mycket mer om resor med Hideaways, genom att klicka på nedanstående länk. Se foto och beskrivningar om alla hotell, och få tips på upplevelser på Amalfikusten och alla de spännande sevärdheterna i området.

Se alla resor till Amalfikusten med Hideaways här

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer