Amalfikustens gömda pärla

Mitt emellan de välbesökta städerna Amalfi och Maiori hittar du det, som många söker, men få finner: ett oupptäckt litet fiskeläge, där livet går sin stilla och lugna gång, och där man på gator och torg snabbt kommer nära lokalbefolkningen.

Många som besöker Amalfikusten kör obemärkt förbi Atrani på väg till mer kända platser som Amalfi, Ravello och Positano. Atrani ligger nämligen gömd i en liten bukt, och då trafiken passerar utanför byns centrum, missar man lätt denna lilla pärla. Men oavsett om du kommer i egen bil, eller med lokaltransport, är det enkelt att komma hit.

Lokal känsla och nära till allt

I Atrani går du ner i ett helt annat tempo, och kommer i nära kontakt med lokalbefolkningen, samtidigt som att avstånden till de mer klassiska sevärdheterna på denna världskända kuststräcka är ganska korta. Och vad menar jag då med “ganska korta”? Jo, att komma fram till t.ex. Amalfi kan du låta bilen stå, och promenera blott 15 minuter, medan det är cirka 3,5 km till det trevliga fiskeläget Minori, som via en fin strandpromenad är förbunden med den större systerstaden Maiori. I Atrani bor du med andra ord i ett perfekt utgångsläge för otaliga utflykter.

Torv i Atrani
Det finns många trevliga krogar i Atrani – som på detta torg nära havet…
Atrani sett från havet
Atrani sett från havet

Man kan nästan inte föreställa sig, att man på andra platser på Amalfikusten, eller i hela Italien för den sakens skull, kan vakna om morgonen, traska ner på gatan för att köpa frukost på ett lokalt café och dag efter dag stöta på samma lokalinvånare som precis som du är på väg för att njuta av morgonkaffet på en bar. När du sedan vänder tillbaka till lägenheten, slår du dig ner på din sköna balkong och blickar ut över havet, där de lokala fiskarna är i färd med att dra upp sina båtar upp på land efter morgonens fångst.

Panoramautsikter och goda utflyktsmöjligheter

Medan du betraktar denna pittoreska “scenshow” har du egentligen bara ett problem: att bestämma dig för var dagens utflykt ska gå. Som tidigare nämnt, skapar byns ideala läge många goda möjligheter för utflykter av kortare eller längre varaktighet. Den varierande kustlinjen bjuder på många panoramautsikter över det öppna havet från de dramatiska klippformationerna. På Amalfikusten kan du med fördel resa med den lokala busstrafiken och kombinera detta med sköna vandringsturer.

Trappe i Atrani
Trappa i Atrani. Foto: Louise Laurenius ©
Atrani, den vackra stranden
Den vackra stranden i Atrani

Det kan ha sina fördelar att låta bilen stå, då parkeringsmöjligheterna längs kusten både är få och dyra. Atrani och Amalfikusten är inte bara ett perfekt resmål om sommaren; i september och oktober ligger temperaturerna oftast på rätt sida om 20-gradersstrecket. Eller, kanske ska du överväga att besöka kusten under våren när alla blommorna står i full blom?

I Atrani kan du leva ut din italienska dröm och göra din semester till en skön vistelse utan förpliktelser och tidpunkter att passa. I Atrani är möjligheterna för en fantastisk upplevelse många, och hinderna väldigt få.

Vill du veta mer om Atrani?

Då kan du läsa om byn, samt se alla semesterbostäder och hotell i byn här.

Du bör också läsa min kollega Louises artikel om hennes upplevelser i Atrani.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer