Amalfikustens dolda pärlor

Atrani_cover
Atrani är en av Amalfikustens dolda pärlor.

Trots sin korta kuststräcka på endast 37 kilometer (mellan Positano och Vietri sul Mare), har Amalfikusten en rad dolda pärlor, där du kan ta en paus från alla de andra turisterna på kusten och bara njuta av de charmiga omgivningarna i ett lite lugnare tempo. Här kommer en rad tips, på några platser du kan besöka på din resa.

Atrani

Ironiskt nog ligger en av de många översedda pärlorna bara en kort bit från Amalfi, och här är antalet turister endast en bråkdel av de som Amalfi tar emot. Den lilla staden Atrani är sammankopplad med Amalfi både via ett stigsystem och med själva kustvägen. I bil tar det endast några få minuter att nå Atrani från Amalfi, och på stigen ska du räkna med en 15-minuters promenad. Parkering i Atrani finns nere vid hamnen, men det är kamp om platserna. Inte långt härifrån hittar du ett par restauranger som ligger vackert på ett mysigt torg bara några meter från havet, där det råder lugn och ro och där du kan njuta av en lunch under solen.

Atrani är en labyrint av vitkalkade väggar, pyttesmå torg och smala passager ,och det är en upplevelse att gå runt och insupa aromerna från de små restaurangerna och caféerna. Njut av stillheten och lyssna till konversationerna som strömmar ut från husens öppna fönster. Unna dig själv ett sinnesnärvarande besök i Atrani – Italiens näst minsta kommun.

Cetara

Detta lilla härliga fiskeläge, mitt mellan städerna Vietri sul Mare och Maiori ligger bra dolt – de flesta kör bara genom Cetara utan att lägga märke till vad staden har ett erbjuda. Den översta delen av Cetara, som du kör igenom, ser dock inte ut att rymma några stora överraskningar, men parkerar du bilen (eller stiger av bussen) och beger dig runt i den nedre stadsdelen till fots, kommer du att märka att Cetara är en sann liten oas. Stadens lilla huvudgata leder genom staden och ner till det charmiga fiskeläget och strandbiten, där de färgglada jollarna dekorativt lyser upp miljön och bidrar till den helt unik atmosfär.

Cetara
Cetara. Foto: ElicusCC BY-SA 2.0

Hitta en plats i solen vid den lilla strandbaren, där det serveras alla möjliga goda saker trots dess oansenliga storlek. Eller testa en av staden få, men goda fiskrestauranger eller pizzerior, shoppa lokala delikatesser i den lilla välsorterade butiken och bli på bra humör av den trevliga handlarens tandlösa skratt. Du kommer älska stadens labyrintliknande trappgator (ja, Cetara är inte för dig som har svårt att gå). Alla trappor leder dig upp och ner i staden och från några av trapp-platåerna har du helt oförglömliga utsikter över kustens klippor och blå hav. Cetara har lyckats bevara sin charm och autencitet till glädje för alla dem som har hittat fram til denna trevliga miniatyrstad.

Praiano

Precis som Cetara är Praiano dessvärre (!) också ofta en fläck, som många bara kör igenom. Marina di Praiani kan på många sätt påminna lite om Cetara, endast i mindre skala. Vad många besökare inte vet, är att Praiano också har en lägre “stadsdel”, kallad Marina di Praiano som kan nås via en rad trappsteg från kustvägens nivå. Stadsdel är kanske lite mycket sagt, för i verkligheten är det endast på tal om en klunga hus och en liten strand med grov sand. Liksom i Cetara ligger de slitna, men pittoreska jollarna på stranden eller i havet och guppar. Endast ett fåtal turister hittar till denna dolda pärla, men däremot är det ett populärt ställe för de lokala.

Minoris inland

Minori är inte en av de mest turistiga städerna på Amalfikusten, men den lockar dock ett relativt stort antal besökare. Med mindre att du bor i Minori under ditt besök på Amalfikusten, kommer du sällan in bakom staden, där en helt annan värld öppnar sig. Här leder trappor och små gränder upp till ett bostadsområde varifrån du har en strålande utsikt över stadens tak och havet. Väl tillbaka i staden, kan du svänga förbi den lilla lokala turistbyrån (också gömd från vägen), som endast ligger ett stenkast från det berömda konditoriet De’ Riso längs kusten.

Minori
Bege dig upp i Minoris inland. Foto: AlessandroCC BY 2.0

Vill du uppleva Minori utan allt för många andra turister, och ha stranden för dig själv, då kan det löna sig att ta vägen förbi i slutet av april (dock är vattnet fortfarande för kallt för ett dopp) och i början av oktober – då den värsta turismen har åkt hem igen och vädret fortfarande är ganska bra. Torsdagar är marknadsdag, så kom hit på morgonen om du vill uppleva det italienska vardagslivet.

Furore

Furore sträcker sig från en klunga hus nere vid havet till långt flera hus längre in i bergen, och man kan med rätta säga att staden är uppdelad i två delar. En lång naturlig fjord skär sig in i klipporna och är en vacker syn, och unik på dessa kanter. Furore kan skryta med hela tre välförtjänta titlar: för det första är Furore en del av Amalfikusten och därmed med på UNESCOs världsarvslista. För det andra är staden korad till en av Italien vackraste städer/landsorter (i borghi più belli d’Italia) – en lista som rymmer 200 väl utvalda italienska byar. Slutligen hittas Furore också på listan Paesi dipinti (målade byar) – det vill säga byar, som bjuder på vackert utsmyckade väggar, prydda med målningar och andra konstverk. Furore har över 100 av dessa konstnärliga väggar, vilka alla berättar sin historia och gör staden till ett galleri under öppen himmel.

Furore
Fjorden i Furore. Foto: donchiliCC BY-SA 2.0

För dig som tycker om att vandra, ligger Furore strategiskt bra, då du kan välja mellan olika vandringsrutter som utgår härifrån. Ta t.ex. stigen Conca dei Marini, och upplev hur städerna var sammankopplade på den gamla goda tiden. Eller ta vägen förbi några av de värdefulle historiska byggnaderna, som staden rymmer, bland annat två gamla väderkvarnar.

Conca Dei Marini

Denna lilla plätt till stad, har sedan 1960-talet lockat till sig besökare, även om de flesta besöker Amalfikusten utan att överhuvudtaget lägga märke till Conca dei Marinis förekomst. Detta var dock inte fallet för Jaqueline Kennedy, familjen Agnelli och den (nästan) lokala skönheten Sofia Loren, som alla fick upp ögonen för stadens charm och inbjudande lugn på 1960-talet, och som alla kom tillbaka till staden flera gånger. Deras fascination för Conca dei Marini, är lätt att förstå, för även idag lockar stranden med kristallklart vatten och ett par riktigt bra restauranger med havsutsikt.

Nära Conca dei Marini ligger också Amalfikustens vackraste grotta, La grotta dello Smeraldo (smerlad-grottan). Det är möjligt att besöka grottan med båt, mot betalning. Grottan upptäcktes redan år 1932 av en lokal fiskare, och är idag mycket välbesökt.

Scala

Scala sägs vara Amalfikustens äldsta stad. Staden ligger uppe i bergen, cirka 400 meter över havet, och i närheten av den mer berömda staden Ravello. Det är ofta just storebrodern Ravello som får all uppmärksamhet här uppe, men fler och fler börjar få upp ögonen för Scalas otroliga lugn och charmiga stämning. Här finns endast ett stort torg, en butik (väldigt välsorterad) och ett par pensionat/hotell. Lugnet är nog stadens största styrka, och det är inte ovanligt att man – framförallt under yttersäsongerna – känner sig som Scalas enda turist.

Scala
Njut av lugnet på höjden i Scala. Foto: Elliott BrownCC BY 2.0

Lite längre upp i bergen, inte långt från Scalas centrum, ligger klostret San Cataldo. Det är känt för att husera många kända själar (konstnärer, författare och musiker bland annat) som önskar hitta lugn och inspiration till sina verk. Scala och dess ro, är rent balsam för själen – det kan många skriva under på. Luta dig tillbaka, och njut av stadens torg, med en kaffe eller en grappa i handen.

Hitta resor till Amalfikusten med Hideaways här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer